• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.0°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.3°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  79%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.9°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 22.8°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 21.7°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  77%
Πολιτιστικές Διαδρομές στην επικράτεια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτιστικές Διαδρομές στην επικράτεια

 • A-
 • A+
Με στόχο την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην περιφέρεια και κυρίως σε περιοχές με χαμηλή επισκεψι­μότητα, το ΥΠΠΟΑ σχεδίασε πέντε εμβληματικές Πολιτιστικές Διαδρομές και διεκδικεί 32 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά τη χάραξη των πρώτων πολιτιστικών διαδρομών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το υπουργείο Πολιτισμού στοχεύει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και επιστρατεύει αυτόν τον τρόπο για να συνδέσει δεκάδες μνημεία και φυσικά τοπία, να φτιάξει αφηγήσεις μέσα από ιστορικά μονοπάτια, να τονώσει τον πολιτιστικό πλούτο της περιφέρειας, να ενισχύσει τους λιγότερο ευνοημένους από πλευράς επισκεψιμότητας αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά να συμβάλει οικονομικά στην ανάδειξη και συντήρησή τους.

Εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες σχεδιάζονται πέντε πολιτιστικές διαδρομές που συνδέουν εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και σχεδιάστηκαν πάνω σε θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Πρόκειται για τις εξής: «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Ομηρο στον Θερβάντες», «Μνημειακά έργα κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη μυκηναϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)», «Δίκτυο κάστρων: από το Βυζάντιο έως την οθωμανοκρατία». Γεωγραφικά καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και διεκδικούν 32 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι σημαίνει όμως πολιτιστική διαδρομή; «Είναι διαδρομές με κοινά χαρακτηριστικά. Διαθέτουν ένα κεντρικό θέμα το οποίο λειτουργεί σαν συνεκτικό στοιχείο. Καλύπτουν μία προσδιοριζόμενη περιοχή και διαθέτουν αναγνωρίσιμη ταυτότητα και ιδιαίτερη επωνυμία. Εχουν επίσης κοινούς στόχους όπως την προσέλκυση επισκεπτών στη συγκεκριμένη περιοχή, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων και ευκαιριών για το τοπικό εμπόριο, την τόνωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, την εξασφάλιση πόρων για τη συντήρηση των πολιτιστικών υποδομών που συνδέονται με αυτές», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσιάζοντας τα σχέδιά τους.

Οι θεματικές πολιτιστικές διαδρομές σχεδιάζονται κατά μήκος σύγχρονων αυτοκινητόδρομων που διασχίζουν όλη τη χώρα και συνδέουν περιφέρειες, πόλεις, αγροτικές περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία, τουριστικά αξιοθέατα και φυσικά τοπία. Σύμφωνα, δε, με τους υπολογισμούς, μέσα από το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών θα εκτελεστούν περισσότερα από 33 έργα σε 18 νομούς σε όλη τη χώρα.

Στην ανάλυση των κονδυλίων, κάθε διαδρομή διεκδικεί ένα ποσό 500.000 ευρώ προκειμένου να ευπρεπιστούν χώροι οι οποίοι ήδη έχουν αναδειχθεί αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο. Επίσης, 1 εκατ. ευρώ αφιερώνονται στην ανάπτυξη των ψηφιακών εφαρμογών καθώς κάθε διαδρομή πρέπει να έχει δικό της δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας. Ενώ το μεγαλύτερο ποσό (27 εκατ. ευρώ) πηγαίνει στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκατ. ευρώ στα οποία θα πρέπει να συνυπολογίσουμε 24% ΦΠΑ που επωμίζεται η ελληνική πλευρά, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν τον καλύπτει.

Σίγουρη για τη σοβαρή προετοιμασία που έχουν κάνει προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα, η υπουργός ανέλυσε τους δύο γεωγραφικούς άξονες των πέντε Πολιτιστικών Διαδρομών:

● Ο πρώτος διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου (η Θεσσαλονίκη κρατά σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα).

● Ο δεύτερος ξεκινά από την Ηπειρο και κινείται προς τον Νότο καλύπτοντας τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου (συμμετέχει στις τέσσερις από τις πέντε Διαδρομές).

Βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός. Οπως τόνισε η Λ. Μενδώνη, «έγινε ένα ισορροπημένο μείγμα θέσεων σε κάθε διαδρομή με σκοπό να ενισχυθούν οι λιγότερο ευνοημένοι από πλευράς επισκεψιμότητας αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η ενοποίηση μεμονωμένων θέσεων σε ολοκληρωμένες Διαδρομές δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνηθούν σε δυνητικούς επισκέπτες αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που θα ήταν πρακτικά αδύνατο να γίνουν γνωστά πέρα από τα στενά όρια της περιοχής τους.

Για τον λόγο αυτό έχει εν πολλοίς εξαιρεθεί η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 44,7% των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων και το 46,5% των επισκεπτών μουσείων». Σημαντικό επίσης κριτήριο για την επιλογή των θέσεων ήταν η κατάσταση και «ετοιμότητά» τους, καθώς το 70% των έργων πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί ώς το 2022 και το υπόλοιπο 30% μέσα στο 2023.

ART - ΝΕΑ
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
Μέχρι την Κνωσό, τους Δελφούς, το Ακρωτήρι Σαντορίνης και το Μοναστηράκι έφτασε η χάρη του γαλλικού οίκου. Το αίτημα ήταν άμεση κινηματο­γράφηση και βιντεοσκόπηση με ένα πρόσωπο για τρίλεπτο editorial φιλμ.
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
ART - ΝΕΑ
Guardian: Οργισμένοι οι Έλληνες για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης
Μετά τη γαλλική Liberation και ο βρετανικός Guardian ασχολείται με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στη χώρα μας η κατασκευή των τσιμεντένιων διαδρόμων στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Guardian: Οργισμένοι οι Έλληνες για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Ντόρος για τις 274 χιλιάδες ευρώ του Dior
Το συνολικό κόστος της παραγωγής μαζί με τα τέλη του οπτικοακουστικού υλικού είναι 274.620 ευρώ, αφού ο οίκος μόδας καλείται να καταβάλει απλώς τα τέλη χρήσης.
Ντόρος για τις 274 χιλιάδες ευρώ του Dior
ART - ΝΕΑ
Προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή
Υπουργός και στελέχη παρουσίασαν το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισής τους και τα πιλοτικά έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή
ART - ΝΕΑ
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
Πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας