• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 16.5°C / 19.5°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 17.8°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.2°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.8°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.8°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η Ακρόπολη, τσιμενταρισμένη και παραμορφωμένη ομορφιά»

 • A-
 • A+

«Τώρα, η κορυφή του λόφου μοιάζει περισσότερο με ποδηλατόδρομο ή πίστα για σκέιτμπορντ παρά με έναν ιστορικό χώρο, όπου θαυμάζει κανείς τα ερείπια της αρχαιότητας», επισημαίνει ο ανταποκριτής

Στην εφημερίδα «Libération» δημοσιεύεται ανταπόκριση του Fabien Perrier, με τίτλο: «Η Ακρόπολη, τσιμενταρισμένη και παραμορφωμένη ομορφιά» και υπότιτλο: «Στο πιο επισκέψιμο μνημείο στην Ελλάδα γίνονται έργα που, με το πρόσχημα της αποκατάστασης και της βελτιωμένης προσβασιμότητας του χώρου, απειλούν να μεταμορφώσουν για πάντα τον λόφο στην καρδιά της Αθήνας».

Η ανταπόκριση αρχίζει με τη φράση «Ενα έγκλημα κατά της Ακρόπολης!». «Ετσι περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην κορυφή του ιερού λόφου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μια λέξη θα μπορούσε να τα συνοψίσει: “τσιμεντοποίηση”. Πράγματι, έχει χαραχθεί μια μεγάλη διαδρομή για περπάτημα γύρω από τα διάφορα μνημεία του χώρου: τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τα Προπύλαια ή τον ναό της Αθηνάς Νίκης», αναφέρει ο ανταποκριτής. «Τώρα, η κορυφή του λόφου, 157 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μοιάζει περισσότερο με ποδηλατόδρομο ή πίστα για σκέιτμπορντ παρά με έναν ιστορικό χώρο, όπου θαυμάζει κανείς τα ερείπια της αρχαιότητας».

Η εφημερίδα φιλοξενεί και την άποψη του αρχιτέκτονα Τάσου Τανούλα, επί σαράντα χρόνια επικεφαλής αποκατάστασης του μνημείου.

«Οι πρώην συνάδελφοί μου μου είπαν να έρθω να δω τι συνέβαινε στην Ακρόπολη. Επαθα πραγματικό σοκ», αναφέρει στη «Libération» ο Τάσος Τανούλας. «Οταν διεύθυνα τις εργασίες, τις κάναμε με το χέρι». Τώρα «χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που προκάλεσαν ζημιές στο χώρο». Ο ίδιος ανησυχεί: «Η Ακρόπολη περιέχει διάφορες απτές αποδείξεις του παρελθόντος μας. Δεν είναι μόνο τα κτίρια που αποτελούν αυτό το παρελθόν. Οι πέτρες καλύφθηκαν ξανά. Επομένως, καλύφθηκε και μέρος της κατανόησης του παρελθόντος μας. Κανονικά, όταν αποκαθιστούμε ένα μνημείο, δεν διαγράφουμε τα στοιχεία. Είναι μια σφαγή να καλύψουμε ξανά αυτό το μνημείο, αυτές τις πέτρες...»

Ο ανταποκριτής αναφέρεται και στο ΥΠΠΟΑ: «Προφανώς, από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και του αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ, που διηύθυνε το έργο, η άποψη για τις εργασίες είναι εντελώς διαφορετική. Πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση και του υπουργείου, υποτίθεται ότι βελτιώνουν την προσβασιμότητα του χώρου ειδικά για άτομα με αναπηρία. Ενας νέος ανελκυστήρας τοποθετήθηκε στη βόρεια πλευρά του βράχου που οδηγεί στον χώρο περιπάτου. Αλλά αυτή η διαδρομή αποτελεί πρόβλημα. Πράγματι, η πλάκα από σκυρόδεμα είναι υψηλή και επικίνδυνη, βρίσκεται πάνω από μισό μέτρο από τον αρχικό βράχο. Επιπλέον, η κλίση άνω του 14% σε ορισμένα σημεία καθιστά το σημείο απρόσιτο για άτομα με αναπηρικά αμαξίδια. Στην πραγματικότητα, ένα ατύχημα συνέβη ήδη στις 18 Απριλίου. Ενας άντρας έπεσε από την αναπηρική καρέκλα του. Ο τραυματισμός τού προκάλεσε οκτώ ράμματα. Για την αντιπολίτευση, αυτό είναι απόδειξη ενός μη συστηματικού σχεδιασμού. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλά για πολιτική χρήση του ατυχήματος».

Πάντως, «ο Μανόλης Κορρές, πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης, επίσης αρχιτέκτονας που σχεδίασε και συντόνισε το έργο, παραμένει σταθερός στην άποψή του. “Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα”, είπε σε συνέντευξη τύπου στις αρχές Απριλίου. Ζητά από όλους να διαμορφώσουν γνώμη όταν τελειώσουν οι εργασίες» επισημαίνει ο ανταποκριτής της «Libération» και συνεχίζει:

«Εκατοντάδες ιστορικοί υπέγραψαν μια αναφορά ζητώντας τη διακοπή των εργασιών. Βασικά, όλοι υποπτεύονται ότι αυτό το κάπως μεγαλομανές έργο έχει μόνο έναν σκοπό: την αύξηση του ποσοστού επισκέψεων και, συνεπώς, τον αριθμό των εισόδων στον χώρο [...] αψηφώντας την Ιστορία, ακόμη και τους κανόνες της UNESCO. Πράγματι, ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνος για την πολιτιστική κληρονομιά έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί πριν από την εκτέλεση των εργασιών. Ερωτηθείσα από τη “Libération”, η διευθύντρια της UNESCO, Mechtild Rössler, επιβεβαιώνει ότι “έλαβε πληροφορίες από τρίτους σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς”.

Συνεπώς, σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, ακόμη και η UNESCO φαίνεται να ήρθε αντιμέτωπη με τετελεσμένα γεγονότα. Με τον κίνδυνο να καταστραφεί για πάντα η Ακρόπολη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
Ο σύλλογος καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ότι απαξιώνει την ΥΣΜΑ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την υλοποίηση των έργων στην Ακρόπολη από ιδιώτες. Στελέχη της υπηρεσίας ζήτησαν ραντεβού με την υπουργό.
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
ART - ΝΕΑ
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να εγκρίνει πρόταση της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης στο μνημείο, πριν τα μέλη του ΚΑΣ κληθούν να...
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
«Πριβέ» κυριακάτικη βόλτα υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ακρόπολη
Κλειστός θα παραμείνει για το κοινό ο χώρος της Ακρόπολης το πρωί της Κυριακής λόγω της επίσκεψης υψηλόβαθμων ξένων αντιπροσωπειών στα πλαίσια της συνόδου κορυφής EUMED 9.
«Πριβέ» κυριακάτικη βόλτα υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Τι σημαίνει να «ανησυχεί βαθιά» το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών
Η υπουργός Πολιτισμού εξακολουθεί να αποδίδει τις διεθνείς αντιδράσεις για τα έργα στην Ακρόπολη σε «ψεύδη και κατασκευασμένες “ειδήσεις’’» της αντιπολίτευσης. Για πόσο όμως θα αντιμετωπίζει το θέμα με...
Τι σημαίνει να «ανησυχεί βαθιά» το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας