• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.2°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 11.4°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.4°C
  4 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 11.5°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  89%
ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλός ο ανελκυστήρας, ακατάλληλες οι κλίσεις

 • A-
 • A+
«Οι κλίσεις δεν είναι κατάλληλες για την αυτόνομη κίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα» τονίζει η ΕΣΑμεΑ.

Τελικά οι διαμορφώσεις με το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη μόνο κατ’ ευφημισμό υλοποιήθηκαν για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και με δυσκολία στην κίνηση. Εργαλειοποιήθηκαν στο έπακρον από την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού που βρίσκεται καθημερινά εκτεθειμένο απέναντι στις απόψεις των ειδικών και τις διαπιστώσεις των ενδιαφερομένων, των αναπήρων.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) καταθέτει τις παρατηρήσεις της για τα έργα προσβασιμότητας στον Βράχο, καθώς αντιπροσωπεία της -έπειτα από πρόσκληση της υπουργού Πολιτισμού- πραγματοποίησε αυτοψία (22/4) παρουσία της κ. Μενδώνη, του γ.γ. ΥΠΠΟΑ Γιώργου Διδασκάλου και του καθηγητή Μανόλη Κορρέ.

Σε πολλές περιπτώσεις συμφωνούν με τις διαπιστώσεις επισκεπτών με αμαξίδιο (ήδη σημειώθηκε ατύχημα στις 18 Απριλίου) αλλά και του Αντώνη Ρέλλα, συντονιστή του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει «απογοητευτική» την κατάσταση.

Στις παρατηρήσεις της η ΕΣΑμεΑ για τον Ιστορικό περίπατο και τις διαδρομές επί του Βράχου κάνει λόγο για σημεία όπου «οι κλίσεις δεν είναι κατάλληλες για την αυτόνομη κίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα». Αναφέρει ότι «στα σημεία αυτά θα απαιτηθεί η παρουσία είτε εκπαιδευμένου προσωπικού συνοδού [...] είτε εκπαιδευμένων στελεχών από το προσωπικό φύλαξης της Ακρόπολης».

Η Συνομοσπονδία δίνει εύσημα για τον χώρο εισόδου ΑμεΑ και τον νέο ανελκυστήρα, ενώ προτείνει να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα με διπλό χειρολισθήρα και οριζόντια ράβδο ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση, να αναπροσαρμοστούν οι πληροφοριακές πινακίδες ώστε να είναι προσβάσιμες στους χρήστες αμαξιδίων και τους ανθρώπους με δυσκολίες στην όραση, κ.ά.

Η αντιπροσωπεία σημειώνει ότι δεν κατέστη δυνατό να επισκεφτούν το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης καθώς δεν λειτουργεί το μικρό αναβατόριο. Αν δεν ήταν τραγικό, θα λέγαμε ότι είναι αστείο, ότι οι «άριστοι» που κόπτονται για τους ανθρώπους με αναπηρία δεν μπήκαν στον κόπο να το επισκευάσουν, αφού αυτό οδηγεί και στους χώρους υγιεινής. Ο Αντώνης Ρέλλας το έχει αναφέρει στην «Αυγή» από τις 13 Μαρτίου. «Το μικρό αναβατόριο που οδηγεί στην αναπηρική τουαλέτα του μνημείου ήταν εκτός λειτουργίας...».

Επίσης, η διαδρομή από τον χώρο στάθμευσης μέχρι την «είσοδο ΑμεΑ» χαρακτηρίζεται «αρκετά επίπονη». Εντοπίζεται η απουσία καθοδηγητικής σήμανσης προς αυτήν αλλά και η απουσία του ποσοστού 5% ειδικών θέσεων στον κοντινό χώρο στάθμευσης.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο fb την εγκεκριμένη μελέτη των τεσσάρων(!), μόλις, σελίδων, στην οποία στηρίχτηκαν οι επεμβάσεις στην Ακρόπολη.

Κάνει λόγο για «καραμπινάτη παρανομία» αφού «το έργο υλοποιήθηκε πέραν της εγκεκριμένης Μελέτης (δείτε το πλάτος της εγκεκριμένης Μελέτης μπροστά από τα Προπύλαια, διαστρώθηκε το διπλάσιο και πλέον!), χωρίς νέα έγκριση του ΚΑΣ...»

Αναφέρει ότι οι 12 όροι που μπήκαν από τα μέλη του ΚΑΣ που έδωσαν θετική γνωμοδότηση «εν πολλοίς δεν εφαρμόστηκαν, όπως ο περίφημος όρος για υδραυλική μελέτη: έγιναν διαστρώσεις με τσιμέντο το Νοέμβρη 2020 και η υδραυλική μελέτη είναι υπό εκπόνηση τώρα -άλλη ντροπή αυτή) μια τέτοια Μελέτη (που δεν υπογράφεται καν από αρχιτέκτονα) γιατί “το έργο πρέπει να γίνει γρήγορα” είναι ντροπή...» γράφει και εξηγεί αναλυτικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Στην Ακρόπολη... σε 32 δευτερόλεπτα
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε χθες τον ανελκυστήρα που θα διευκολύνει τα Ατομα με Αναπηρία και τους ηλικιωμένους να έχουν πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Στην Ακρόπολη... σε 32 δευτερόλεπτα
ART - ΝΕΑ
Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες
Παραμένουν χωρίς πρόσβαση στην Ακρόπολη οι ανάπηροι και οι εμποδιζόμενοι επισκέπτες, καθώς το αναβατόριο δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία.
Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες
ART - ΝΕΑ
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να εγκρίνει πρόταση της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης στο μνημείο, πριν τα μέλη του ΚΑΣ κληθούν να...
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας