• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 11.0°C / 15.4°C
  7 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.6°C
  5 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 19.3°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  8 BF
  81%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.6°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 17.0°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 13.3°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  98%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκρεμότητες και ερωτήματα για έργα που σέρνονταν μια δεκαετία

 • A-
 • A+
Με διπλάσιο προϋπολογισμό (10.069.057,97 ευρώ) και απ’ ό,τι φαίνεται ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Οι διαδικτυακές πύλες του «Αρχαιολογικού Κτηματολογίου» και του «Εμπλουτισμού Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων ΥΠΠΟΑ και Ανάπτυξης Νέου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» παρουσιάστηκαν χθες, κεκλεισμένων των θυρών, στην πολιτική ηγεσία και τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Για έργο κόστους 10.069.057,97 €, που παραδίδεται μετά από δέκα χρόνια, δεν άξιζε μια on line εκδήλωση, μια ανοιχτή παρουσίαση στους δημοσιογράφους και όσα στελέχη εργάστηκαν επί δεκαετία; Γιατί η πολιτική ηγεσία ήθελε να έχει μόνον εκείνη τη χαρά;

Ας είναι. Θα περιμένουμε δύο μήνες για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο (Ιούνιος ’21) και μέχρι αύριο (!) για την πύλη των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων (στον ιστότοπο nationalarchive.culture.gr).

Σε πρώτη φάση λέει δημοσιεύονται 63.000 αντιπροσωπευτικά μνημεία από τις 684.000 καταγραφές των κινητών μνημείων που περιλαμβάνονται συνολικά.

Μετά από δέκα χρόνια δεν το λες κι επιτυχία. Ερώτηση: Πότε θα ενταχθεί το σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού (684.000) και πότε η διαχειριστική βάση θα αποδοθεί πλήρως λειτουργική στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ;

Πέρα από κάθε αμφιβολία τα δύο έργα είναι σημαντικά εργαλεία για τις υπηρεσίες και τους πολίτες κι έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από την πολιτεία δεκαετίες νωρίτερα.

Ομως και τα τελευταία δέκα χρόνια που μπήκαν στις ράγες, λίμνασαν, ατύχησαν από μια σειρά παρατυπιών και τελικά παραδίδονται -κουτσουρεμένα- και με διπλάσιο προϋπολογισμό (αρχικά ήταν 5.255.758,80 €).

Με μακροσκελή ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού μάς ενημερώνει ότι στη διαδικτυακή πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου έχουν ήδη καταχωρισθεί 18.600 ακίνητα μνημεία, 3.400 αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι και 844 ζώνες προστασίας.

Τον Ιούνιο, με την ολοκλήρωση του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, η πύλη αποδίδεται στο ευρύ κοινό. Ερώτηση: Η βάση (έχει το σύνολο της πληροφορίας) πότε παραδίδεται στις υπηρεσίες; Γιατί άλλο η πύλη και άλλο η βάση.

Fake news και αλήθειες - Μια απάντηση στην υπουργό

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν διαχρονικά για τα δύο έργα «ιδιαίτερα, στο πρόσωπο της κυρίας Γερούση, όλα τα στελέχη της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, όλα τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ που δούλεψαν -σε δύσκολες συνθήκες σε ορισμένες περιόδους- για να ολοκληρώσουν τα δύο αυτά έργα...» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Από προχθές, που ανακοινώθηκε η σημερινή παρουσίαση, έπεσαν στην αντίληψή μου διάφορα δημοσιεύματα από πολύ συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, αλλά και δηλώσεις της τομεάρχη Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οφείλω να πω ότι η συγκεκριμένη πλευρά εξακολουθεί να παράγει για τα συγκεκριμένα έργα fake news καθημερινά.

Ομως, fake news δεν είναι οι πύλες των έργων, τις οποίες μόλις είδαμε να λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο. Fake news είναι η à la carte ερμηνεία αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Και, δυστυχώς, πραγματικότητα είναι οι διώξεις των δημοσίων λειτουργών στις οποίες προέβη η πολιτική ηγεσία του 2018-2019 είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα. Αυτά και ως απάντηση στα όσα -χθες και σήμερα- είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και στη δήλωση της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ».

Αν η κ. Μενδώνη εννοεί «Fake news» και «à la carte ερμηνεία» το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Ο έκπτωτος ανάδοχος και οι ευθύνες της Μενδώνη που... γνώριζε») την παραπέμπουμε στην έκθεση του εισαγγελέα Εφετών (7.4.21) που απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ και δικαίωσε πανηγυρικά τους τρεις υπαλλήλους της Επιτροπής Παραλαβής Παρακολούθησης Εργου (ΕΠΠΕ).

Ο εισαγγελέας αμφισβήτησε την από 19.9.18 αναφορά της Ευγενίας Γερούση, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι οι έλεγχοι που επικαλείται η ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ έγιναν μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από την Επιτροπή Παραλαβής Παρακολούθησης Εργου και σε «...χρόνο που η προσφεύγουσα διατηρούσε, πιθανότατα με την ανοχή της ΔΔΕΑΜ (...) τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στον εξοπλισμό, παρέμβασης και τροποποίησης των Παραδοτέων (...) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατες αμφιβολίες ως προς το “αλύμαντο” των παραδοτέων».

Ο εισαγγελέας που ερεύνησε θέτει αμφιβολίες για το απαραβίαστο (αλύμαντο) των παραδοτέων, στη διάταξη-καταπέλτη που υπογράφει. Ο εισαγγελέας μάς λέει ότι τα παραδοτέα μπορεί να τροποποιήθηκαν με την ανοχή της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, δηλαδή της προϊσταμένης της, την οποία ευχαρίστησε η κ. Μενδώνη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»
Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη και τη διαχείριση των μνημείων.
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»
ART - ΝΕΑ
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
Πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
ART - ΝΕΑ
Παρουσιάζονται οι διαδικτυακές πύλες... κεκλεισμένων των θυρών
Σήμερα αναμένεται η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και των Κινητών Μνημείων από την Διεύθυνση Διαχείρισης στο υπουργείο Πολιτισμού.
Παρουσιάζονται οι διαδικτυακές πύλες... κεκλεισμένων των θυρών
ART - ΝΕΑ
Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
Με οριακή πλειοψηφία (5 κατά - 4 υπέρ) τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ)  δεν προχώρησαν στο χαρακτηρισμό της Πυρκάλ Ελευσίνας  σε ιστορικό τόπο.
Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
ART - ΝΕΑ
Στον πρόεδρο της Βουλής το θέμα του Κώδικα της Μενδώνη
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα από τις Ολγα Γεροβασίλη και Σία Αναγνωστοπούλου για τον «Κώδικα Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων».
Στον πρόεδρο της Βουλής το θέμα του Κώδικα της Μενδώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας