• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.5°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  5 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.3°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.5°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  88%

Οδηγός του υπουργείου Πολιτισμού για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Ελευσίνας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαμαρτυρία για την Eleusis που έγινε... Elevsis

 • A-
 • A+

Η προσωπική απόφαση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, καλλιτεχνικού διευθυντή της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, να αλλάξει τη γραφή του ονόματος της πόλης από τον τίτλο, τον ιστότοπο, τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από «ELEUSIS» σε «ELEVSIS» (υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο ότι είναι το σωστό) προκάλεσε από την πρώτη στιγμή διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεπερνούν πλέον τα όρια της πόλης και φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στα μέλη της στάλθηκε επιστολή διαμαρτυρίας την οποία υπογράφουν 145 προσωπικότητες -η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται- που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει ισχυρή σύσταση προς την Εταιρεία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και «να αποκλείσει την γραφή "ELEVSIS" από οποιοδήποτε μέσο, τρόπο, λογότυπο αναφοράς στην πόλη της Ελευσίνας». Μετά από αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης το θέμα επρόκειτο να τεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, που χθες το απόγευμα συνήλθε για να συζητήσει τις τροποποιήσεις του καταστατικού της Π.Π.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας οι υπογράφοντες- από τους χώρους της αυτοδιοίκησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού, επιστήμης, κ.ο.κ.- εντοπίζουν ζημίες που προκαλούνται και κάνουν λόγο για «βλαπτική, άσκοπη, αβάσιμη, αντιφατική και ξαφνική αλλαγή της γραφής του ονόματος της πόλης μας από “ELEUSIS”, όπως κατά τους τελευταίους αιώνες είναι καθιερωμένο, αναγνωρίσιμο και γνωστό στη διεθνή κοινότητα, βιβλιογραφία, λογοτεχνία και ιστορία, σε “ELEVSIS” ή/και “ELEVSINA”, που επιχειρείται από τον φορέα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, (ELEUSIS 2021 AE, στη συνέχεια "Εταιρεία"), ως συνέπεια του νέου λογοτύπου "2023 ELEVSIS"...». Χαρακτηρίζουν την πράξη «όχι ανάδειξης, αλλά υπεξαίρεσης των δημιουργικών δικαιωμάτων της πόλης» και θυμίζουν ότι η πόλη με αυτό το όνομα διεκδίκησε και κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστική Πρωτεύουσας. «... Η οπτική ταυτότητα, logo, μιας πόλης δεν νοείται να περνάει από την αλλαγή της γραφής του ονόματος και της ταυτότητά της, το brand της πόλης, και μάλιστα με σαθρά επιχειρήματα και με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην γραφή: ELEVSIS ως EVROPEAN CAPITAL!».

Η επιστολή αναφέρει ότι η πόλη εμφανίζεται ήδη σε διαδικτυακούς χάρτες με τρία ονόματα -«Eleusis», «Elefsina», «Elevsis»-, γεγονός που εγκυμονεί «τεράστια σύγχυση με δεδομένες τις εκατοντάδες αρχαιολογικές και ιστορικές μελέτες, ταξιδιωτικές διηγήσεις, άλλα σύγχρονα προγράμματα και εφαρμογές πολιτισμού. Μια τέτοια αλλαγή/αλλοίωση του ονόματος της πόλης, έστω και σε επίπεδο γραφής, θα υπονομεύσει άλλα πολιτιστικά προγράμματα, και μάλιστα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση» και όχι μόνο, καθώς το brand ELEUSIS το χρησιμοποιούν εκατοντάδες επιχειρηματίες, επιχειρήσεις, προϊόντα, τουριστικοί οδηγοί κ.ο.κ.

«Κυρίως όμως θεωρούμε ότι διαρρηγνύει τη συνέχεια της παρουσίας της πόλης και την ταύτισή της με τις χιλιάδες διεθνείς αναφορές στο όνομά της ως “Eleusis” σε μεγάλα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα...» γράφουν οι δεκάδες δημότες και φίλοι της Ελευσίνας, που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει ισχυρή σύσταση και δηλώνουν έτοιμοι να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους για την προάσπιση του διεθνώς αναγνωρίσιμου ονόματος της πόλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Η μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Ελευσίνας, πρελούδιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
Θεατρικές παραστάσεις, παιδική σκηνή, μουσικές συναυλίες και κινηματογραφικές ταινίες περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, που ξεκινά στις 28 Αυγούστου, στον εμβληματικό χώρο Παλαιού...
Η μεγάλη γιορτή πολιτισμού της Ελευσίνας, πρελούδιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
ART - ΝΕΑ
Μια διαφορετική «ανασκαφή» στην Ελευσίνα
Η εγκατάσταση «Πίσω από το θέατρο» που παρουσιάζει ο Ανδρέας Λόλης υποδέχεται το κοινό στην Ελευσίνα για μία διαφορετική περιήγηση σε ανοιχτό χώρο.
Μια διαφορετική «ανασκαφή» στην Ελευσίνα
ART - ΝΕΑ
Επέκταση και μεταφορά των εκδηλώσεων
Λόγω της κρίσης του Covid-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει παράταση χρόνου στους διοργανωτές, κάτι που ευνοεί και την Ελευσίνα ΠΠΕ 2021 που, όπως όλα δείχνουν, μεταφέρεται στο 2023.
Επέκταση και μεταφορά των εκδηλώσεων
ART - ΝΕΑ
Εκτός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η καλλιτεχνική διευθύντρια
Εκτός της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, βρίσκεται η καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη. Στην ανοιχτή επιστολή της κάνει λόγο για άμεση εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας στην απομάκρυνσή...
Εκτός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η καλλιτεχνική διευθύντρια
ART - ΝΕΑ
Βηματοδότης... στην «τεράστια αρρυθμία»
Με τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής που θα παρέχει συνδρομή για άμεση επίλυση ζητημάτων αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα της...
Βηματοδότης... στην «τεράστια αρρυθμία»
ART - ΝΕΑ
Η διοργάνωση κρέμεται από μια κλωστή...
Tρία χρόνια μετά την ανάληψη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, τα έργα υποδομής δεν έχουν καν ξεκινήσει στην Ελευσίνα. Ευτυχώς κινείται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Η διοργάνωση κρέμεται από μια κλωστή...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας