Aρχαία αριστουργήματα συνομιλούν με τις νεοκλασικές εκδοχές τους μέσα στο εμβληματικό Μέγαρο Σταθάτου, δείγμα του ελληνικού νεοκλασικισμού του Ερνστ Τσίλλερ, που αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας του Οθωνα και της Αθηνάς Σταθάτου μέχρι το 1938. Δύο μεγάλα ρεύματα, η Αρχαιολατρία και ο Φιλελληνισμός, το ένα γενεσιουργός αιτία και ακολουθία του άλλου, που βοήθησαν την Επανάσταση του 1821 και την εδραίωση του νεοελληνικού κράτους, συναντιούνται σε μια έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνδιοργάνωση και χρηματοδότηση της ΑΙΓΕΑΣ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου).
Προς το παρόν, το κοινό μπορεί να περιηγηθεί δωρεάν στην έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», μέσω virtual ξενάγησης στο νέο microsite, https://1821.cycladic.gr., ενώ το Μέγαρο Σταθάτου θα ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες μόλις επαναλειτουργήσουν τα μουσεία.
Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη μοναδική Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου. Πρόκειται για ευρωπαϊκές, φιλελληνικές, καλλιτεχνικές δημιουργίες καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από θέματα της αρχαιότητας που παρουσιάζονται σε διάλογο με αυθεντικές αρχαιότητες από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Από τους «διαλόγους» των εκθεμάτων, το βλέμμα του επισκέπτη αιχμαλωτίζει το μαρμάρινο άγαλμα της πληγωμένης Αμαζόνας από τα Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώμης, (έργο του 2ου αι. μ.Χ., ρωμαϊκό αντίγραφο πρωτότυπου του 5ου αι. π.Χ., πιθανότατα του γλύπτη Πολύκλειτου), σε συνομιλία με το ξύλινο ακρόπρωρο με μορφή Αμαζόνας, έργο του Γάλλου Douin Pete (τέλος 18ου αιώνα), από τη Συλλογή Μαρτίνου.
Το μικρό λίθινο άγαλμα Αθηνάς του 2ου αι. μ.Χ., από την Αρχαία Ελεύθερνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου, συνδιαλέγεται με το ακρόπρωρο με τη μορφή Αθηνάς, των αρχών του 19ου αιώνα της Συλλογής Μαρτίνου. Το εκμαγείο με την προτομή του Στρατηγού Θεμιστοκλή του 2ου αι. μ.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Οστιας ανακαλεί το ακρόπρωρο με προτομή του Θεμιστοκλή των αρχών του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Μαρτίνου.
Το αγαλμάτιο του Οδυσσέα (αντίγραφο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής Εποχής από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας) συνομιλεί με το γλυπτό του Οδυσσέα Ανδρούτσου με τον σκύλο του, του Βenedetto Sangiovanni του 1836. Ακόμα, η ερμαϊκή στήλη της Σαπφούς που φέρει την επιγραφή «ΣΑΠΦΩ ΕΡΕΣΙΑ» του 1ου αι. μ.Χ. από τα Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώμης και η αττική ερυθρόμορφη υδρία με παράσταση γυναίκας μουσικού (Σαπφούς) του 440-430 π.Χ. από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνδιαλέγονται με το επιτραπέζιο ρολόι «Η Madame de Stael ως Σαπφώ», του 1830.
Την έκθεση, που διοργανώνεται για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, επιμελούνται η Ιστορικός Τέχνης δρ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου και ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης. Η διαμόρφωση χώρου είναι της Χλόης Ομπολένσκυ, που υπογράφει την πρώτη της σκηνογραφία σε μουσειακή έκθεση, και του Ανδρέα Γεωργιάδη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας