• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  55%
EUROKINISSI/POOL INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανακρίβειες» για τα έργα στην Ακρόπολη

 • A-
 • A+
Η Ομάδα «Culture through politics» διοργανώνει δημόσια συζήτηση για τις «Αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη» απόψε στις 19:00.

Tα έργα συντήρησης και αποκατάστασης που συντελούνται την τελευταία χρονική περίοδο στην Ακρόπολη, οι επεμβάσεις που αφορούν τις διαδρομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ο ανελκυστήρας, ο φωτισμός του μνημείου που ολοκληρώθηκαν αλλά και η προτεινόμενη αποκατάσταση της ρωμαϊκής ανόδου που έπεται, έχουν προκαλέσει επιστημονικές ενστάσεις, όπως και ο τρόπος που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού συνολικότερα την Ακρόπολη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Για το πρώτο τουλάχιστον σκέλος εξηγήσεις δίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), που έχει την επιστημονική ευθύνη για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης και απαρτίζεται από διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς και χημικούς μηχανικούς, συντηρητές) και από έμπειρα επιστημονικά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Στην ανοιχτή επιστολή της η ΕΣΜΑ εστιάζει στο κείμενο διαμαρτυρίας «Ακρόπολη: SOS» που υπογράφουν αρχιτέκτονες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, καλλιτέχνες -η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται-, οι οποίοι εκφράζουν αντιρρήσεις για τα έως τώρα έργα διάστρωσης που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και την προτεινόμενη αποκατάσταση της ρωμαϊκής ανόδου στην Ακρόπολη.

Η ΕΣΜΑ επισημαίνει ότι το κείμενο έχει «Α) ιδεολογικές πτυχές με τις οποίες μπορεί κανείς να συμφωνεί ή όχι, Β) κάποια άλλα ζητήματα, που, ως πραγματολογικά, είναι επιδεκτικά ελέγχου» και απαντά αναλυτικά σε 15 σημεία, όπως:

«(1) Αιφνιδιασμός με την είδηση των έργων.

Ανακριβές. Η συζήτηση και η έγκριση των σχεδίων της επέμβασης έγινε από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο 2020...

(2) Χρησιμοποίηση οπλισμένου σκυροδέματος στη διάστρωση των διαδρομών.

Ανακριβές. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε άοπλο σκυρόδεμα. Σε ελάχιστες μόνον κρίσιμες θέσεις τοποθετήθηκε οπλισμός...

(3) Μη αναστρέψιμη κατασκευή.

Ανακριβές. Εφαρμόζοντας τη θεμελιώδη στα έργα της ΕΣΜΑ Αρχή της Αναστρεψιμότητας, η σύμφυση του βράχου και της επίστρωσης εμποδίζεται με διαχωριστική μεμβράνη.

(4) Καταστροφή βράχου και αρχαίων καταλοίπων.

Ανακριβέστατο. Στο έργο της διάστρωσης ουδεμία καταστροφή βράχου ή αρχαίων καταλοίπων σημειώθηκε.

(5) Διαμορφώσεις χωρίς επαρκή στοιχεία.

Ανακριβέστατο. Τα όρια της κύριας οδού (κεντρικής διάβασης), των παρόδιων μνημείων και των περιβόλων εντοπίσθηκαν από δύο ειδικευμένους αρχιτέκτονες της ΥΣΜΑ και τον Μανόλη Κορρέ με εξαντλητική ακρίβεια.

(6) Κάλυψη πολύτιμων αρχαιολογικών τεκμηρίων, τα οποία καθίστανται απρόσιτα.

Η κατάχωση αρχαιολογικών τεκμηρίων, μετά τη μελέτη και δημοσίευσή τους, υπαγορεύεται από την ανάγκη προστασίας...».

Για την παράκαμψη του ελληνικού και διεθνούς νομικού και θεσμικού πλαισίου σημειώνει ότι «ακολουθείται πλήρως» και για την ευνόηση των πλημμυρικών φαινομένων αναφέρει ότι «συνδέονται με την ύπαρξη τεράστιων ανοικτών σκαμμάτων της ανασκαφής του 1885-1890 σχεδόν παντού κοντά στα τείχη και συνέβαιναν πάντοτε...». Ευτυχώς υπάρχει και ένα σημείο συμφωνίας, αυτό που αφορά την επίλυση του προβλήματος του συνωστισμού των επισκεπτών.

Ενδιαφέρον έχει ο σχολιασμός της επιστολής από τους ειδικούς καθώς σήμερα στις 19.00 διοργανώνεται δημόσια συζήτηση για τις «Αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη».

Η Ομάδα «Culture through politics» επιχειρεί να φωτίσει ορισμένες βασικές πλευρές και προβλήματα. «Θεωρούμε», γράφουν, «εξαιρετικά επικίνδυνο να λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ο αναγκαίος νηφάλιος και ευρύς διάλογος, χωρίς την απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά τους όρους των συμβάσεων με χορηγούς, εν προκειμένω την εμπλοκή του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς και την υλοποίηση από εταιρείες και όχι τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Θεωρούμε επίσης σημαντικό να θέσουμε επί τάπητος όχι μόνο τα ζητήματα επιστημονικής δεοντολογίας και τήρησης των δεσμεύσεων που επιβάλλει το ελληνικό και το διεθνές νομικό και θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τα ζητήματα της πρόσληψης της Ακρόπολης με όρους του παρόντος». (Στο link και με live streaming στη σελίδα Culture Through Politics στο facebook).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς για 4 χρόνια στη Σικελία
Σμιλεμένο σε πεντελικό μάρμαρο, το ακέφαλο άγαλμα ανήκει στις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, χρονολογείται ανάμεσα στα 420-400 π.Χ. και θα παραμείνει στο Παλέρμο για την επόμενη τετραετία.
Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς για 4 χρόνια στη Σικελία
ART - ΝΕΑ
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»
Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη και τη διαχείριση των μνημείων.
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»
ART - ΝΕΑ
«Ο πόλεμος του Παρθενώνα»
Στο περιοδικό «Le Point» δημοσιεύεται σύντομο σχόλιο του Christophe Ono-dit-Biot, αναπληρωτή διευθυντή σύνταξης στις πολιτιστικές σελίδες, με τίτλο «Ο πόλεμος του Παρθενώνα».
«Ο πόλεμος του Παρθενώνα»
ART - ΝΕΑ
Δωρεάν ή μειωμένο εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους
Οι ημέρες του Μαΐου είναι σαν να απευθύνουν πρόσκληση στους Ελληνες για μια μεγάλη βόλτα στα μνημεία και τα αρχαιολογικά μας κέντρα που μένουν ανέγγιχτα από το πολύβουο μελίσσι των τουριστικών γκρουπ.
Δωρεάν ή μειωμένο εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους
ART - ΝΕΑ
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
Ούτε σύσκεψη έχει συγκληθεί, ούτε έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μέχρι στιγμής, για τα μουσεία μας, τα οποία δέχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας