Την μόνιμη επωδό της Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα επανέλαβε ο Μπόρις Τζόνσον απορρίπτοντας το πάγιο αίτημα της χώρας μας για επιστροφή στον τόπο τους.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», που δημοσιεύεται σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος κάτοχος των 2.500 ετών γλυπτών που απέσπασε ο Έλγιν κατά την τουρκοκρατία.
Ο Τζόνσον δηλώνει ότι κατανοεί τα αισθήματα πολλών Ελλήνων για το θέμα αλλά ότι η Βρετανία έχει «σταθερή και μακροχρόνια» θέση για τα γλυπτά. «Αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή», είπε.
«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας. «Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός, ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:
«Από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως.
Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι».
Σχετικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αυξήσει τις πιέσεις για την επιστροφή των μαρμάρων και ότι τη σχετική καμπάνια θα την προωθούσε περαιτέρω μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάνει επίσης αναφορά στην αμφιλεγόμενη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2019, στον Observer ότι θα ήταν πρόθυμος να δανείσει σημαντικά έργα τέχνης στο Λονδίνο σε αντάλλαγμα με την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα το 2021 για τον εορτασμό των 200 ετών απ' την Εθνική Επανάσταση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας