• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.4°C / 22.2°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 22.7°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 20.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  77%

Αριστερά: Μιχάλης Μαρμαρινός Δεξιά: Γιώργος Κουμεντάκης

ΦΩΤ.: Μάριος Βαλασόπουλος-Andreas Simopoulos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξι ηθοποιοί διαφωνούν με Μαρμαρινό και Κουμεντάκη

 • A-
 • A+
Τινάζεται στον αέρα η παράσταση «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον» στην οποία συνεργάζονται για τη Λυρική Σκηνή;

UPD: Διόρθωση για την παράσταση της Λυρικής

Η παράσταση «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση. Κι εγώ κάτι θα σκέφτομαι» των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, «δεν τινάζεται καθόλου στον αέρα» όπως σημείωνε, έστω με ερωτηματικό, στο φύλλο της 26/2/2021 η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο σκηνοθέτες, ο Ακύλλας Καραζήσης και οι ηθοποιοί Εκτορας Λυγίζος, Μαρία Σκουλά, Μάριος Σαραντίδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη και Λάμπος Γραμματικός διαχώρισαν με δημόσια ανακοίνωσή τους την θέση τους από αυτήν του Μιχαήλ Μαρμαρινού ο οποίος υπέγραψε στο κείμενο για την μη παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καθόλου δεν επηρεάζει ούτε την σχέση ούτε την συνεργασία όλων των συντελεστών.

Κι αυτή η διαχείριση της διαφωνίας περί των κοινών, ειδικά σ' αυτές τις ταραγμένες εποχές, μαρτυρά το επίπεδο των ανθρώπων που η διαφορετική άποψη καθόλου δεν στέκεται εμπόδιο στην ομαδική και αφοσιωμένη δουλειά τους στο θέατρο. Αντίθετα, αποτελεί ουσιώδη κατάκτηση πολιτισμένου διαλόγου μεταξύ συναδέλφων, συνεργατών, φίλων. Στάση που χαρακτηρίζει τόσο τους δύο σκηνοθέτες όσο και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην παράσταση.

Η «Η Εφημερίδα των Συντακτών» απολογείται για το άστοχο, το μη έγκυρο σχόλιο στο εν λόγω δημοσίευμα.


Κείμενο υπέρ της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, υπογράφουν 56 προσωπικότητες της τέχνης κόντρα στο αίτημα καλλιτεχνών και αντιπολίτευσης για την παραίτησή της μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη.

«Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος» αναφέρουν στο κείμενο. Και προσθέτουν ότι «αυτή τη στιγμή είναι ουσιώδους σημασίας να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και παράλληλα ο κόσμος του Πολιτισμού ενωμένος να εργαστεί για μια νέα θεσμική θωράκιση απέναντι σε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα».

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που υπογράφουν είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ο οποίος έχει διοριστεί από τη Λίνα Μενδώνη καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Κι αμέσως η παράσταση «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την Επανάσταση. Κι εγώ κάτι θα σκέφτομαι» των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση, η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εναλλακτικής Σκηνή της Λυρικής Σκηνής για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, φαίνεται να τινάζεται στον αέρα.

Ηθοποιοί (αλλά και ο ένας από τους δύο σκηνοθέτες) διαχωρίζουν τη θέση τους από τον σκηνοθέτη της παράστασης Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργο Κουμεντάκη, οι οποίοι υπέγραψαν το κείμενο υπέρ της υπουργού Πολιτισμού.

H ανακοίνωσή τους αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, στην οποία εργαζόμαστε αυτή την περίοδο, Γιώργος Κουμεντάκης, όπως και ο ένας εκ των σκηνοθετών μας, Μιχαήλ Μαρμαρινός, υπέγραψαν ένα κείμενο, μεταξύ άλλων, υπεράσπισης της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Επειδή και οι δύο βρίσκονται σε θεσμική θέση και καλλιτεχνική λειτουργία, που εμπλέκει και άλλους ανθρώπους, αισθανόμαστε την ανάγκη να διαχωρίσουμε με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση μας από το κείμενο, το οποίο έχουν υπογράψει.

Καραζήσης Ακύλλας
Λυγίζος Εκτορας
Σκουλά Μαρία
Σαραντίδης Μάριος
Καρακατσάνη Ευαγγελία
Γραμματικός Λάμπρος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Επέκταση voucher, μείωση ΦΠΑ στο live streaming
Τα αιτήματα τους προς το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσαν οι διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας.
Επέκταση voucher, μείωση ΦΠΑ στο live streaming
ART - ΝΕΑ
Ψάχνει για λύση μετά την κατακραυγή και ολιγωρία για τους καλλιτέχνες
Με αοριστίες απάντησε η υπουργός Πολιτισμού στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος / ακροάματος μετά τις ακυρώσεις λόγω των μέτρων για την πανδημία.
Ψάχνει για λύση μετά την κατακραυγή και ολιγωρία για τους καλλιτέχνες
ART - ΝΕΑ
Δεν υπήρξε παρέμβαση στο κείμενο των Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού λέει η Μενδώνη
Στη Βουλή έφερε το θέμα της «παραχάραξης κειμένου των υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της ΕΕ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πάνος Σκουρολιάκος, αναφερόμενος στη διακήρυξη για αλληλεγγύη στον λαό της...
Δεν υπήρξε παρέμβαση στο κείμενο των Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού λέει η Μενδώνη
ART - ΝΕΑ
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
Γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους σχολιάζουν την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ανασταλεί τις εκδηλώσεις με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
ART - ΝΕΑ
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
«Είναι άλλο οι κυρώσεις που αποσκοπούν να πιέσουν την ηγεσία και την οικονομική ελίτ μιας χώρας και άλλο να ακυρώνουμε πολιτιστικά δρώμενα» αναφέρονται στις αντιδράσεις προς την υπουργό Πολιτισμού.
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
ART - ΝΕΑ
Κίνδυνος να χαθεί ακόμα ένα καλοκαίρι...
Αίτημα για αύξηση της χωρητικότητας των θεάτρων και μουσικών σκηνών από 50% σε 75%, όπως και στα θερινά σινεμά ζητούν καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και παραγωγοί του χώρου.
Κίνδυνος να χαθεί ακόμα ένα καλοκαίρι...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας