Ένα σίγουρα έγινε απόλυτα κατανοητό μεταξύ αυτών που συμμετείχαν το βράδυ της Πέμπτης στη διαδικτυακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με θέμα «Οι ηθοποιοί στον καιρό του covid-19 και του #metoo»: ότι αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει γι' αυτούς χωρίς αυτούς, αφήνοντάς τους αβοήθητους, αφού τους έχει αποκλείσει σχεδόν από παντού, είτε πρόκειται για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση, είτε για επαγγελματική στήριξη.
Ειδική μνεία έγινε στον καθ'ύλην αρμόδιο φορέα των ανθρώπων της Τέχνης, το υπουργείο Πολιτισμού και την πολιτική του ηγεσία, με την Τάνια Τσανακλίδου σε μια χειμαρρώδη τοποθέτηση να ζητάει την παραίτησή της.
«Την κ. Μενδώνη διακρίνει μοχθηρία απέναντι στους ανθρώπους του Πολιτισμού. Αφήνει μια τοξικότητα η θητεία της στο υπουργείο. Από το πώς διαχειρίζεται τα αρχαία στην Εγνατία, τη φωτιά στις Μυκήνες, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η συμπεριφορά της απέναντι στην έφορο της Αμφίπολης... Ακόμη και τώρα που σπάει αυτός ο κύκλος της βίας στον χώρο των Τεχνών, δεν τον προστατεύει... Η κ. Μενδώνη πρέπει να παραιτηθεί», τόνισε μεταξύ άλλων η εμβληματική ερμηνεύτρια.
Ο Γιάννης Στάνκογλου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χώρος της υποκριτικής, χωρίς οικονομική στήριξη και με την κυβέρνηση να τους έχει αναγκάσει σε απραξία κι όπως είπε ο καλός ηθοποιός, αν δεν είχε κάποια συνεργασία με την τηλεόραση θα αντιμετώπιζε και ο ίδιος σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένειά του.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρο Μπιμπίλα για τον αγώνα και τις προσπάθειες που κάνει για τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και εσχάτως και για τη θύελλα των καταγγελιών περί σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, καθώς και σεξουαλικών επιθέσεων, βιασμών και κακοποίησης.
Στα τεκμήρια αθωότητας όσων καταγγέλλονται ως δράστες αξιόποινων συμπεριφορών αναφέρθηκε ο Αιμίλιος Χειλάκης, εκτιμώντας ωστόσο ότι από το πλήθος των μαρτυριών κάτι σίγουρα έχει συμβεί και ζήτησε να βγουν μπροστά πρόσωπα φωτεινά, εγνωσμένης αξίας και ήθους για να επανακτήσει ο χώρος τη θέση που του πρέπει.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει πελατεία στην εκκλησία και όχι στο θέατρο. Η λέξη "θέατρο" δεν έχει ακουστεί τόσο καιρό», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγωνία του ιδίου και των συναδέλφων του για την αδιαφορία της απέναντί τους.
«Ο λοιμωξιολόγος κ. Σύψας μάς χαρακτήρισε "μη απαραίτητες δομές". Αυτός ο άνθρωπος, ο επιστήμονας, όλο αυτόν τον καιρό δεν έχει παρακολουθήσει έστω διαδικτυακά ένα θέατρο, δεν έχει ακούσει μουσική, την Τσανακλίδου για παράδειγμα, δεν έχει δει μια ελληνική ταινία με τον Στάνκογλου», αναρωτήθηκε ο γνωστός ηθοποιός, προσδιορίζοντας το μέγεθος της απαξίωσης που εισπράττουν οι άνθρωποι του πολιτισμού.
Ο κ. Χειλάκης επέμεινε στην ανάγκη κλαδικής - συλλογικής σύμβασης για τους καλλιτέχνες, αναφέροντας ως παράδειγμα τον εαυτό του που ως παραγωγός σε περιοδείες, δε γνωρίζει τι μισθούς πρέπει να δώσει στους ηθοποιούς του και διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει το Κράτος: «Έχουμε πλήρη άγνοια, όχι μόνο για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι, αλλά και για το αύριο. Στις 4 Οκτωβρίου, δεν ξέραμε ότι δε θα ανοίξουμε στις 8...».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας