• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  0 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.9°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.4°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 24.3°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.1°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  39%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 27.4°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 23.8°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.0°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκατάσταση της κύριας εισόδου των επισκεπτών

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι πρόσφατες επεμβάσεις στην Ακρόπολη έγιναν αντικείμενο έντονων επιστημονικών αντιπαραθέσεων, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιμένει να ακολουθεί τον μη ορθό δρόμο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του (2/2/21) γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της πρότασης αποκατάστασης της δυτικής πρόσβασης της Ακρόπολης, που αποτελεί την κύρια είσοδο των επισκεπτών, την οποία κατέθεσε η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και ο καθηγητής Μανόλης Κορρές.

«Σκοπός της πρότασης είναι η βελτίωση της πρόσβασης στην Ακρόπολη, προκειμένου να αρθούν εσφαλμένες επεμβάσεις του παρελθόντος, να αναδειχθεί ο μνημειακός χαρακτήρας της πρόσβασης στον Ιερό Βράχο και να επιλυθούν τα θέματα διαχείρισης της κυκλοφορίας των επισκεπτών. Θα ακολουθήσει η σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης επί της εφαρμογής των επεμβάσεων αποκατάστασης» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Γιατί όμως έρχεται στο τραπέζι του ΚΑΣ -για πρώτη ίσως φορά- μια πρόταση, αντί της ολοκληρωμένης μελέτης για ένα τόσο σύνθετο έργο στο κορυφαίο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς; Τα προβλήματα που προκύπτουν από την υψηλή επισκεψιμότητα ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες έχουν αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι. Το ζήτημα δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο είναι γνωστό, έχει επισημανθεί και οφείλει να επιλυθεί.

Γνωστό επίσης είναι ότι κάθε παρέμβαση πρέπει να υπακούει στους κανόνες συντήρησης και διαχείρισης των μνημείων, όπως ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις. Η Ακρόπολη είναι εγγεγραμμένη στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το θεσμικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων είναι διεθνές. Πριν από κάθε επέμβαση οφείλει να έχει προηγηθεί πλήρης μελέτη και τεκμηρίωση και μάλιστα να έχει παρουσιαστεί στην επιστημονική κοινότητα όπως ορίζουν οι νόμιμες διαδικασίες. Κάτι που δεν ακολουθήθηκε στα πρόσφατα έργα της διάστρωσης νέων επιφανειών για τη διακίνηση των πολιτών με κινητικά ή άλλα προβλήματα και τις άλλες επεμβάσεις, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Ο Τάσος Τανούλας, αρχιτέκτονας (ΥΠΠΟ, ΕΣΜΑ/ΥΣΜΑ 1977-2010), που έχει εργαστεί επί δεκαετίες στα έργα της Ακρόπολης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τον περασμένο Οκτώβριο για τα έργα που έγιναν στο μνημείο και εκείνα που έπονται.

Η «Εφ.Συν.» ρώτησε τον κ. Τανούλα τι σηματοδοτεί το ότι εισήχθη στο ΚΑΣ μια πρόταση αντί για τη μελέτη του έργου. «Δεν ξέρω αν είναι η πρώτη φορά, αλλά είναι πολύ πολύ ασυνήθιστο να έρχονται προτάσεις αντί για μελέτες. Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η γνωμοδότηση θα είναι δεσμευτική στο μέλλον για οποιαδήποτε μελέτη κατατεθεί. Πώς είναι δυνατόν να γνωμοδοτούμε όμως για κάτι χωρίς να έχουμε πλήρη μελέτη; Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι διαμορφωμένο, το πλαίσιο είναι ασαφές και γι’ αυτό προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Πρέπει να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μελέτη για να έχει κάποιος άποψη. Η εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ είναι αιφνιδιαστική και, όπως είπα στα μέλη του κατά την παρέμβασή μου, η γνωμοδότηση της πρότασης είναι πρωθύστερο και καταδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της μελέτης».

Παράσταση για το θέμα έκανε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση: «Η εισαγωγή στο ΚΑΣ “πρότασης της ΕΣΜΑ” (που δεν συνιστά μελέτη), χωρίς άλλη τεκμηρίωση, δεν συνιστά ορθή διοικητική και επιστημονική διαδικασία και δεν θα έπρεπε να ακολουθείται, ειδικά μετά το αποτέλεσμα και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες επεμβάσεις στην Ακρόπολη».

Η πρόεδρος Δέσποινα Κουτσούμπα στην τοποθέτησή της αναρωτήθηκε «...οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή μελέτη θα πρέπει καταρχήν να ορίζει τον σκοπό της εκπόνησής της. Ποιος είναι ο σκοπός; Η διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών; Η αποκατάσταση κάποιας συγκεκριμένης ιστορικής φάσης; Η αποκατάσταση του μνημείου για την προστασία του; Εδώ δεν διαφαίνεται ο βασικός λόγος, ώστε να κριθεί και το αποτέλεσμα». Στις δηλώσεις που ακολούθησαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι μετά την ολοκλήρωση η μελέτη θα παρουσιαστεί σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα διοργανωθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα ενώ θα ενημερωθεί και η UNESCO.

ART - ΝΕΑ
Πινακίδες στην Ακρόπολη και πάλι...
Συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σήμερα για το θέμα της τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων στην Ακρόπολη και στις κλιτύες, στο ναό του Ηφαίστου και στο μνημείο του Φιλοπάππου.
Πινακίδες στην Ακρόπολη και πάλι...
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
ART - ΝΕΑ
Δέσμευση να λειτουργήσει σε τέσσερις μήνες
Ομόφωνα πέρασαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι μελέτες για την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα ΑμεΑ στο χώρο της Ακρόπολης, προς αντικατάσταση του σημερινού που τοποθετήθηκε για προσωρινή χρήση το...
Δέσμευση να λειτουργήσει σε τέσσερις μήνες
ART - ΝΕΑ
Αλλάζει ο φωτισμός στα μνημεία της Ακρόπολης
Με ομόφωνη απόφαση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν χθες οι προτάσεις και οι αρχές για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του φωτισμού των μνημείων της Ακρόπολης.
Αλλάζει ο φωτισμός στα μνημεία της Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Φέτος πάνω από 2,8 εκατ. επισκέπτες και έσοδα 40,5 εκατ. ευρώ
Τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και με τη μεγαλύτερη ροή επισκεπτών στη χώρα, επισκέφθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά προκειμένου να δει από κοντά τις αναστηλωτικές...
Φέτος πάνω από 2,8 εκατ. επισκέπτες και έσοδα 40,5 εκατ. ευρώ
ART - ΝΕΑ
Ψηλά η επισκεψιμότητα στο Μουσείο Ακρόπολης
Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η προσέλευση ήταν 98.659 και 120.819 αντίστοιχα για το Μουσείο Ακρόπολης που επανήλθε σε υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας ξανά.
Ψηλά η επισκεψιμότητα στο Μουσείο Ακρόπολης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας