• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.9°C
  6 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 18.2°C
  4 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.1°C / 16.9°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.0°C / 18.2°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 14.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 13.4°C
  0 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.2°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 18.9°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  57%

Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δέσποινα Γερουλάνου, Αργύρης Οικονόμου, Μαρία Παναγίδου

ANGELOSCHRISTOFILOPOYLOS_FOSPHOTOS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάνε επισήμως για το 2023, απευθύνουν διεθνές κάλεσμα σε καλλιτέχνες

 • A-
 • A+
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής σήμανε «επανεκκίνηση του υπέροχου και υπέρογκου εγχειρήματος» και μαζί με τους άλλους επικεφαλής της διοργάνωσης εστίασε στους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του προγράμματος: Πολιτισμός, Ανθρωπος, Πόλη, Περιβάλλον.

Ελευσις: Η Aφιξη του Αξιοσημείωτου. Μπορεί να είναι πρόσωπο, μπορεί να είναι αντικείμενο, μπορεί συμβάν. Μπορεί να είναι και όλα αυτά μαζί. Αναλύοντας το παρελθόν, την ονομασία, τις αντιθέσεις, την ιστορία, τη μετεξέλιξη, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου, το βαρύ πλήγμα από τη βιομηχανία, τις σύγχρονες προκλήσεις, τη μαγεία της πόλης της Ελευσίνας, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σήμανε χθες «μια νέα επανεκκίνηση αυτού του υπέροχου και υπέρογκου εγχειρήματος», όπως χαρακτήρισε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνας.

Η δική του άφιξη πριν από μερικούς μήνες σηματοδότησε μια νέα δημιουργική πραγματικότητα για την πολύπαθη διοργάνωση, που μετά από αναβολές, ματαιώσεις και μια καθόλου τιμητική για τον θεσμό πορεία ευτυχώς μετατέθηκε για το 2023.

«Δέχτηκα με χαρά να συμμετάσχω στη μεγάλη, υπέροχη, κοινή προσπάθεια εμπιστευόμενος ένα εσωτερικό, επίμονο φως γοητείας που μου ασκεί η πόλη. Τη σημερινή μέρα σηματοδοτούν ως ορόσημα για την επανεκκίνηση του θεσμού δύο γεγονότα: η επίσημη μετάθεση της ημερομηνίας το 2023 και η διεθνής ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς για νέα έργα και δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν το 2022 και 2023. Η συμμετοχή τους είναι για μένα η ηθική και ουσιαστική υποχρέωση μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας» ξεκαθάρισε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, καλλιτέχνης με διεθνείς περγαμηνές και βαθιά γνώση του αρχαίου δράματος.

Εχοντας πλάι του τους λοιπούς επικεφαλής της διοργάνωσης (ηγεσία ΥΠΠΟ, δημοτική αρχή, την πρόεδρο του Δ.Σ. της ΠΠΕ, Δέσποινα Γερουλάνου, και τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΠΠΕ, Μαρία Παναγίδου) παρουσίασαν το όραμά τους για τη διοργάνωση που αντλεί έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης αλλά και τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του προγράμματος: Πολιτισμός, Ανθρωπος, Πόλη, Περιβάλλον (χωρίς ωστόσο να μπουν σε λεπτομέρειες που αφορούν οικονομικά στοιχεία).

Η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα και θα μοιραστεί τον τίτλο με το Βέσπρεμ (Ουγγαρία) και την Τιμισοάρα (Ρουμανία).

«Το καλοκαίρι του 2019 βρεθήκαμε μπροστά σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αναζητούσε επείγουσα λύση. Τη μηδενική προετοιμασία που είχε γίνει από τον Νοέμβριο του 2016 για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, γεγονός που θα εξέθετε και την πόλη της Ελευσίνας και την Ελλάδα» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την περίοδο που αποφασίστηκε η μετακίνηση της Ελευσίνας από το 2021 στο 2023.

Το διατηρητέο πρώην εργοστάσιο IRIS θα γίνει χώρος εκδηλώσεων

ANGELOSCHRISTOFILOPOYLOS_FOSPHOTOS

«Η πανδημία έφερε επιπλέον δυσκολίες, αλλά και την ευκαιρία να προετοιμαστεί σωστά η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2023 πλέον. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία διεθνούς προβολής του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και την ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές στην πόλη της Ελευσίνας, που μπορεί να μεταμορφωθεί, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που της προσφέρονται, στο επίπεδο των πολιτιστικών υποδομών, της λειτουργίας της πόλης, της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου, της ανάπτυξης του τουρισμού».

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, τόνισε ότι η Ελευσίνα θα είναι μία από τις πρώτες πολιτιστικές πρωτεύουσες στη μετα-Covid εποχή και θα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει νέο μοντέλο Πολιτιστικής Πρωτεύουσας συμβάλλοντας στη μετεξέλιξη ενός θεσμού που ξεκίνησε από τη χώρα μας.

Μία από τις πέντε σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα μετατράπηκε από τον 19ο αιώνα και μετά σε παραγωγική μηχανή της Ελλάδας κι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά της κέντρα. Τα σημάδια της εκβιομηχάνισης κυριαρχούν στο σώμα της πόλης, επικαλύπτοντάς το και δημιουργώντας συχνά την αντίληψη ενός τόπου που κρατά καλά φυλαγμένο τον πολιτιστικό του πλούτο ως ένα διαχρονικό μυστήριο.

Η 2023 ELΕVSIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (όπως αποκαλούν το νέο τους αφήγημα) επιχειρεί να αποκαλύψει την αθέατη πλευρά της πόλης σηματοδοτώντας μια νέα εποχή και τη μετάβασή της σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θέτει στο επίκεντρο την πολιτιστική της δυναμική.

Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι ομιλητές τόνισαν με κάθε τρόπο πως στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρίσκεται η παρακαταθήκη που θα μείνει στον τόπο μετά το πέρας της διοργάνωσης. «Τα οφέλη που θα προκύψουν θα δώσουν στην Ελευσίνα όσα τα προηγούμενα χρόνια στερήθηκε από τη λάθος ανάπτυξη.

Το 2023 θα λειτουργήσει ως μέρος μιας ολόκληρης διαδικασίας αλλαγής της εικόνας από εκείνη της βιομηχανικής "εργατούπολης" με το εγκαταλειμμένο αρχαιολογικό απόθεμα και το υποβαθμισμένο περιβάλλον σε μια πόλη με έμφαση στον πολιτισμό, τη νεανική επιστημονική και επιχειρηματική καινοτομία» είπε ο δήμαρχος της πόλης Αργύρης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά τη Διεθνή Ανοιχτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η έναρξη υποβολής προτάσεων ξεκινά 11 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2021. Πληροφορίες και τη φόρμα υποβολής θα βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
Γνωστοί καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους σχολιάζουν την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να ανασταλεί τις εκδηλώσεις με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.
Κατά της εισβολής, υπέρ της Τέχνης
ART - ΝΕΑ
«Λόγια του Ρολογιού», του Σικελιανού και της οικολογικής συνείδησης
Η «Ιερά Οδός», και αποσπάσματα από την «Ελευσίνια Διαθήκη» του Σικελιανού θα ακουστούν ζωντανά σε ερμηνεία της Λυδίας Κονιόρδου.
«Λόγια του Ρολογιού», του Σικελιανού και της οικολογικής συνείδησης
ART - ΝΕΑ
Κίνδυνος να χαθεί ακόμα ένα καλοκαίρι...
Αίτημα για αύξηση της χωρητικότητας των θεάτρων και μουσικών σκηνών από 50% σε 75%, όπως και στα θερινά σινεμά ζητούν καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και παραγωγοί του χώρου.
Κίνδυνος να χαθεί ακόμα ένα καλοκαίρι...
ART - ΝΕΑ
«Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»... ξανά
Ανοιχτή πρόσκληση για την κατάθεση προτάσεων για το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» ανακοινώνει το υπουργείο Πολιτισμού.
«Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»... ξανά
ART - ΝΕΑ
«Στοχοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων» καταγγέλλει η ΠΟΘΑ
Αγωνία για την εργασία στο θέαμα-ακρόαμα με τον περιορισμό, λόγω πανδημίας, των συναυλιών σε 100 θεατές και προβληματισμό για πιθανές επιπρόσθετες ματαιώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων μετά τις ακυρώσεις που...
«Στοχοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων» καταγγέλλει η ΠΟΘΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Με διαρκές όραμα τον χορό σε μια Ευρώπη ανοιχτών συνόρων
Για τέσσερις ημέρες η Ελευσίνα αποτέλεσε το διεθνές κέντρο του σύγχρονου χορού, καθώς με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πόλη το Spring Forward, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνάντηση για τον σύγχρονο χορό.
Με διαρκές όραμα τον χορό σε μια Ευρώπη ανοιχτών συνόρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας