• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.4°C / 14.0°C
  0 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.6°C / 8.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 11.6°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.9°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.5°C / 9.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 14.2°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.8°C / 8.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 8.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  78%

Στο ΕΜΣΤ δεν έχει διοριστεί διευθυντής και το ΔΣ υπάρχει χάρη σε παράταση

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υφυπουργείο Σύγχρονου Πολιτισμού χωρίς αρμοδιότητες;

 • A-
 • A+

Ο ανασχηματισμός επανέφερε στο υπουργείο Πολιτισμού μια θέση υφυπουργού που κακώς είχε καταργηθεί από τη Ν.Δ. τον Ιούλιο του ’19. Καθώς η θέση αναφέρεται τώρα πλέον ρητά στον σύγχρονο πολιτισμό, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιοσημείωτη αναβάθμισή του, μάλιστα τη στιγμή που ο κόσμος της τέχνης και της δημιουργίας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και έχει επείγουσα ανάγκη από διαρθρωτικές αλλαγές, θεσμικές λύσεις και οικονομική στήριξη. Ωστόσο, είναι απαραίτητες δύο προϋποθέσεις: οι αρμοδιότητες του υφυπουργού να επαρκούν για αυτούς τους απαιτητικούς στόχους και ο ίδιος να έχει Σχέδιο.

Αρμοδιότητες, ποιες αρμοδιότητες;

Δυστυχώς, αρκεί μια ματιά στις αρμοδιότητες που περιγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ, αλλά και στις τοποθετήσεις του υφυπουργού στον Τύπο, για να αντιληφθεί κανείς ότι είναι τόσο ισχνές που δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές απαιτήσεις. Δυστυχώς, τα σχετικά (άσχετα) σχόλια γύρω από τη σεξουαλική ταυτότητα του υφυπουργού, που ευνόησαν τα κυβερνητικά ΜΜΕ θέλοντας να κάνουν επίδειξη του φιλελευθερισμού της κυβέρνησης, αποτέλεσαν προπέτασμα καπνού και ρηχό μετα-πολιτικό χειρισμό του ζητήματος των αρμοδιοτήτων, που είναι θεσμικής σημασίας.

Ο νέος υφυπουργός αποκλείεται από δύο σοβαρές αρμοδιότητες: α) από το να λαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες και β) από το να διορίζει Δ.Σ. και διευθυντές σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα με δική του απόφαση, καθώς για κάτι τέτοιο υποχρεώνεται να λειτουργεί από κοινού με την υπουργό, με όλες τις γνωστές συνέπειες. Τι θα εποπτεύει επομένως; Πώς λειτουργούν κάποια πρόσωπα που δεν επέλεξε ο ίδιος;

Στην πραγματικότητα, παραμένει με τις αρμοδιότητες που είχε ως γ.γ., με την προσθήκη της παρουσίας του στη Βουλή για να απαντά σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά συμβούλια, όταν η υπουργός δεν θα έχει διάθεση να πάει. Ακόμη και τα ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα δύναται να τα διατυπώνει και η υπουργός, ενώ εξαιρείται ρητώς η δυνατότητά του για αποδοχή γνωμοδοτήσεων και πρακτικών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ούτε λόγος βέβαια να μπορεί να προχωρεί σε διορισμούς και εκπροσωπήσεις στα ευρωπαϊκά όργανα χωρίς, και πάλι, τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού. Πόση αυτονομία τού μένει; Ατομικές κανονιστικές πράξεις, δηλαδή να υπογράφει τυπικά ό,τι του φέρνουν από τη διοίκηση, ενώ εάν προτείνει διατάγματα δεν θα μπορεί να τα υπογράφει μόνος του, θα πρέπει να είναι συνυπογεγραμμένα. Ισως, το μόνο εντέλει που μπορεί να χαρεί πραγματικά είναι, όπως περιγράφεται στις αρμοδιότητες, ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση και η λύση της υπαλληλικής σχέσης των μελών του Ιδιαίτερου Γραφείου του. Μια μικρή πολυτέλεια, ίσως, για να διασκεδαστεί το σκοινί που του δένει τα χέρια.

Σχέδιο, ποιο Σχέδιο;

Στις μεγάλης έκτασης συνεντεύξεις που έδωσε αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, ο υφυπουργός και οι φιλικά διακείμενοι δημοσιογράφοι καταναλώνουν τη μισή τουλάχιστον έκταση της συνέντευξης στη γκέι ταυτότητά του, με λεπτομέρειες και πληροφορίες που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, εκτός από τους σκανδαλοθήρες. Κατά τα λοιπά, πληροφορούμαστε για το πόσα πολλά έμαθε αυτό τον ενάμιση χρόνο, πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, ένα ευχολόγιο για τους Ελληνες δημιουργούς, λίγο μάρκετινγκ εδώ, μια αναφορά σε ποιότητα ζωής εκεί, τα κλισέ της οικονομικής ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας του κλάδου του πολιτισμού, την περίφημη εικόνα της Ελλάδας στον έξω κόσμο. Υπερασπίζεται το «έργο του» αλλά δυσκολεύεται να το πει συγκεκριμένα.

Γλιστρώντας από το ένα στο άλλο, μιλάει για το Ακροπόλ, ξεχνώντας ότι παραμένει ακέφαλο 7 ολόκληρους μήνες, χωρίς να έχει διοριστεί Δ.Σ. και διευθυντής, για το ΕΜΣΤ όπου επίσης ξεχνά να αναφέρει ότι δεν έχει διοριστεί διευθυντής και το Δ.Σ. υπάρχει χάρη σε παράταση, σιωπά εντελώς για τις προκηρύξεις των διευθυντών του Momus που ο ίδιος εμποδίζει το μουσείο να τις πραγματοποιήσει εδώ και ενάμιση χρόνο καθ’ υπέρβαση του νόμου, σιωπά για την Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα, που ακόμη να παρουσιάσει το πρόγραμμα που θα παρουσίαζε τον Σεπτέμβριο, με το Δ.Σ. της να επαίρεται που πέτυχε την αναβολή ώς το ’23. Τι φοβερή επιτυχία.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο υφυπουργός δεν πείθει ότι τους προηγούμενους 17 μήνες η γ. γραμματεία της οποίας ηγήθηκε κατανόησε και επεξεργάστηκε συγκροτημένα τα διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν, προκειμένου να τα αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις. Γι’ αυτό και είναι ανησυχητικό το έλλειμμα Σχεδίου σ’ αυτό το τόσο επιβαρυμένο και βαθιά τραυματισμένο από την κρίση και την πανδημία πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί, οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι του πολιτισμού βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο σε αναγκαστική απραξία με την επόμενη μέρα σε πλήρη αβεβαιότητα.

Από την άλλη μεριά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ήδη καθοριστεί και τρέχουν οι προτεραιότητες και τα θέματα-κλειδιά της πολιτισμικής συνεργασίας 2019-2024, που αποτελούν μέρος της συνολικής ευρωπαϊκής στρατηγικής. Επίσης προωθείται από πολλές χώρες το αίτημα μιας Νέας Συμφωνίας (NewDeal) για τον πολιτισμό, μάλιστα στη γενικότερη κατεύθυνση που έχει υιοθετήσει και ο ΟΟΣΑ λόγω της πανδημίας, συνδέοντας Παιδεία - Υγεία - Πολιτισμό ως τους τρεις πυλώνες προτεραιότητας της ποιότητας ζωής και της ευημερίας παγκοσμίως.

Παράλληλα, στη χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού με προϋπολογισμό ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων 32 δισ. συνολικά και σημαντικές δυνατότητες ένταξης έργων πολιτισμού. Δίκτυα Βιβλιοθηκών και Πολιτιστικών Κέντρων, Πλατφόρμες προώθησης του καλλιτεχνικού και δημιουργικού έργου, δίκτυα υποστήριξης και διασύνδεσης, είναι σήμερα και στο άμεσο μέλλον κρίσιμα.

Για όλα αυτά, όμως, δεν ακούσαμε τίποτε από τα χείλη του υφυπουργού. Πουθενά ένα στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης του δημιουργικού και καλλιτεχνικού κλάδου. Πουθενά ένα πλαίσιο συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ιδρυμάτων και μη κερδοσκοπικών φορέων και οργανισμών. Πουθενά ένας καταστατικός ανασχεδιασμός και ανασυγκρότηση των εποπτευόμενων φορέων. Πουθενά στατιστικά στοιχεία, έρευνα, υποστήριξη με ΠΔΕ. Αλλά όλα αυτά δεν είναι απλώς αναγκαία σήμερα, είναι το μοναδικό διαβατήριο επιβίωσης και ουσιαστικής ανάκαμψης για τον κόσμο του πολιτισμού. Θα υπάρξει άραγε κάποιο Σχέδιο; Θα γίνει διαβούλευση; Θα αξιοποιήσει ο πολιτισμός τις δυνατότητες που υπάρχουν για να λύσει προβλήματα, να κερδίσει το χαμένο έδαφος, να ανασυγκροτηθεί; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.

Ολοι καταλαβαίνουμε ότι είναι επείγον η χώρα να βγει από την τελευταία θέση όπου βρίσκεται σε όλες τις κατατάξεις που αφορούν τα οικονομικά συγκριτικά στοιχεία των ευρωπαϊκών χωρών στη δημόσια χρηματοδότηση του πολιτισμού, τις ποσοστιαίες δαπάνες, τις απόλυτες δαπάνες, την κατά κεφαλήν κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι ανάγκη να πάψει να είναι στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά ακόμη και πίσω από τις δαπάνες πρώην Ανατολικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Θα υπάρξει Σχέδιο ή θα μείνουμε μόνο με τη χαρά του διορισμού υφυπουργού;

*Τέως υπουργός Πολιτισμού

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Διακήρυξη για τις «Πολιτισμικές συνέργειες» στα Βαλκάνια
Σειρά συνεργειών στον τομέα του πολιτισμού στα Βαλκάνια συζήτησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Μυρσίνης Ζορμπά.
Διακήρυξη για τις «Πολιτισμικές συνέργειες» στα Βαλκάνια
ART - ΝΕΑ
Κατηγορηματική η Μ. Ζορμπά για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
«Θεωρούμε δεδομένη την προστασία τους» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για παραχώρηση-παράδοση κτηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο. «Δεν έχει...
Κατηγορηματική η Μ. Ζορμπά για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
ART - ΝΕΑ
Συνεχίζονται οι αναταράξεις για τους αρχαιολογικούς χώρους
Συνέχεια στο θέμα με την ένταξη στο υπερταμείο ακινήτων, στα οποία περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, δόθηκε την Παρασκευή παρά τις διευκρινίσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών για τη...
Συνεχίζονται οι αναταράξεις για τους αρχαιολογικούς χώρους
ART - ΝΕΑ
Από το ατόπημα Μητσοτάκη στην αιχμαλωσία του Βρετανικού Μουσείου
Η πρόταση του πρωθυπουργού για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα για τους εορτασμούς του 1821 δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως ατόπημα από τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει τη χρήση...
Από το ατόπημα Μητσοτάκη στην αιχμαλωσία του Βρετανικού Μουσείου
ART - ΝΕΑ
Λεφτά για τα έργα στην Ελευσίνα
Τα έργα περιλαμβάνουν την αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, με νέα σύγχρονα εκδοτήρια, την απομάκρυνση των αποθηκών και τη σύνδεσή του με την Πλατεία Ηρώων.
Λεφτά για τα έργα στην Ελευσίνα
ART - ΝΕΑ
Για τον Κώδικα Δεοντολογίας στον πολιτισμό
Με πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρολιάκου και ακόμα 32 βουλευτών κατατέθηκε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας στον πολιτισμό.
Για τον Κώδικα Δεοντολογίας στον πολιτισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας