• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 24.0°C
  4 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.3°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  4 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.3°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.5°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.6°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.0°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.2°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.1°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.3°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.0°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  41%
EUROKINISSI/ΚΑΡΛΗ ΙΣΜΗΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να μην αλλάξει το διοικητικό καθεστώς

 • A-
 • A+

Οι αντιδράσεις για τη μετατροπή του πρώτου και σημαντικότερου δημόσιου μουσείου της χώρας σε ΝΠΔΔ έχουν ονοματεπώνυμο και είναι των 82 εργαζομένων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την οποία υπογράφουν ένας προς έναν, ζητούν να μην προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο που αλλάζει το διοικητικό καθεστώς σε πέντε εμβληματικά δημόσια μουσεία, ανάμεσά τους και το ΕΑΜ, που είναι από τα σημαντικότερα διεθνώς. Την ίδια στιγμή έχουμε παράδοση σκυτάλης στη διεύθυνση του μουσείου.

Σε μια κρίσιμη εποχή για το μέλλον του, τη διεύθυνσή του αναλαμβάνει η αρχαιολόγος Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου μετά τη συνταξιοδότηση της Μαρίας Λαγογιάννη, που διηύθυνε με συνέπεια και αφοσίωση για έξι χρόνια το μουσείο.

Η Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου ανέλαβε, στην αρχή της εβδομάδας, καθήκοντα αναπληρωτή ελλείποντος προϊσταμένου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (έως ότου ολοκληρωθεί η τυπική διοικητική διαδικασία της τοποθέτησής της) και ενημερώθηκε αναλυτικά από την προκάτοχό της.

Σε μια κρίσιμη, μεταβατική περίοδο για τη μελλοντική πορεία του ΕΑΜ αναλαμβάνει διευθύντρια η αρχαιολόγος Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτου

Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης

Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας -βραβεύτηκε το 2016 από το European Museum Forum- η Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου έχει «βαρύ» βιογραφικό. Εμπειρη αρχαιολόγος, επικεφαλής στην ανασκαφή στο Ιερό του Διός στο Λύκαιον Ορος, το 2002 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει λάβει υποτροφίες από διεθνείς ερευνητικούς φορείς και έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε επιστημονικές βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Η δραστηριότητά της στις αρχαιολογικές έρευνες αφορά ανασκαφές σε Νάξο, Κω, Αττική, Λακωνία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Σύβαρη Κάτω Ιταλίας ενώ το συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει τρεις μονογραφίες, πολλά άρθρα κ.ο.κ.

Στην αυγή της νέας δεκαετίας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη, μεταβατική περίοδο για τη μελλοντική πορεία του ΕΑΜ τι θέση θα κρατήσει η κ. Καραπαναγιώτου; Ως γνωστόν, η κυβέρνηση δρομολογεί τη μετάβασή του από δημόσιο μουσείο σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μαζί με τα τέσσερα εμβληματικά δημόσια μουσεία, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Ηρακλείου, Βυζαντινό & Χριστιανικό και Βυζαντινού Πολιτισμού. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός των μουσείων μας, ωστόσο το σχέδιο της κυβέρνησης, που έρχεται να εφαρμόσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εγκυμονεί κινδύνους για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα ίδια τα μουσεία.

Το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή -με κλειστά τα μουσεία λόγω πανδημίας- παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά στο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση και συζήτηση με τους εργαζομένους, όπως συνηθίζει εξάλλου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Αυτά επισημαίνουν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι 82 αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, αρχαιοφύλακες, διοικητικοί εργαζόμενοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Θυμίζουν ότι η ίδρυση του ΕΑΜ υπήρξε από τις πρώτες μέριμνες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, στην Αίγινα το 1829, σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα λειτούργησε με διαφάνεια ενώ ήδη υλοποιεί «...όσα ευαγγελίζεται το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, προασπίζοντας την προστασία των αρχαίων, διατηρώντας την ακεραιότητα των αρχαιολογικών συλλογών, οργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προάγοντας την επιστημονική έρευνα, εκτελώντας συγχρηματοδοτούμενα έργα και προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό...».

Αναφέρονται στις σημαντικές χορηγίες από ιδρύματα και εταιρείες που αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και σημειώνουν: «... Η λειτουργία στην πράξη των ΝΠΔΔ στην Ελλάδα περιλαμβάνει τόσο επιτυχημένα, όσο και καταφανώς αποτυχημένα παραδείγματα, όπως π.χ. το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Συνεπώς, η επιλογή μιας τέτοιας θεσμικής αλλαγής για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν είναι αυτόχρημα ορθή, ειδικά όταν το μοντέλο της κρατικής διαχείρισης έχει λειτουργήσει επιτυχημένα».

Ζητούν να εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση του ΕΑΜ ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και στέλνουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα υπερασπιστούν την ακεραιότητα των αρχαιολογικών συνόλων, όπως έκαναν και στο παρελθόν οι εργαζόμενοι, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Επαναπατρίζουν κυκλαδικές αρχαιότητες, αλλά παραμένουν στην Αμερική
Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς και υπέρ των ιδιωτών δεν έχει τέλος. Δεν διστάζει μάλιστα να ψηφίσει νέο νόμο προκειμένου να παρακάμψει αυτούς που ισχύουν.
Επαναπατρίζουν κυκλαδικές αρχαιότητες, αλλά παραμένουν στην Αμερική
ART - ΝΕΑ
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
Το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να υπογράψουν τις συμβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου, χωρίς να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες και παρακάμπτοντας το υποχρεωτικό δεκαήμερο...
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
ART - ΝΕΑ
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
Οι αρχαιοφύλακες και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα μουσεία της χώρας ανθίστανται στη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επισημαίνουν ότι η ολιγωρία της...
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
ART - ΝΕΑ
Με έναν (συμβασιούχο) υπάλληλο λειτουργεί το πωλητήριο!
Μπορεί να λειτουργεί το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου όχι απλά υποστελεχωμένο αλλά με έναν και μόνον συμβασιούχο εργαζόμενο; Η απάντηση για την κυβέρνηση των αρίστων είναι «ναι».
Με έναν (συμβασιούχο) υπάλληλο λειτουργεί το πωλητήριο!
ART - ΝΕΑ
«Πριβέ» κυριακάτικη βόλτα υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ακρόπολη
Κλειστός θα παραμείνει για το κοινό ο χώρος της Ακρόπολης το πρωί της Κυριακής λόγω της επίσκεψης υψηλόβαθμων ξένων αντιπροσωπειών στα πλαίσια της συνόδου κορυφής EUMED 9.
«Πριβέ» κυριακάτικη βόλτα υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ακρόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας