Το ιστορικό Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν αναμορφώνεται για να φιλοξενήσει τη διεθνή σύγχρονη τέχνη, με έμπνευση από τις ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης. Η συνεργασία της Βουλής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου που ανακοινώθηκε χθες δίνει ανάσα αισιοδοξίας για την εποχή μετά την πανδημία, με τη δημιουργία ενός νέου χώρου πολιτισμού.
Το δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν έχει συνολικό εμβαδόν 19.000 τ.μ. και άρχισε να λειτουργεί το 1930 στεγάζοντας καπνοβιομηχανίες, τελωνείο, κ.ά. Κατά καιρούς, τμήματα του κτιρίου έγιναν φυλακές, καταφύγιο προσφύγων ή στέγασαν δημόσιες υπηρεσίες. Το 1989 το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε «ιστορικό διατηρητέο μνημείο». Το 2000 το κτίριο παραχωρήθηκε εξ ολοκλήρου στη Βουλή των Ελλήνων και αφού αποκαταστάθηκαν οι εξωτερικές του όψεις και η μεταλλική στέγη του αίθριου, σήμερα μέρος του στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής.
Τώρα αναβαθμίζονται 3,5 στρέμματα του ιστορικού Καπνεργοστασίου (η ισόγεια βόρεια-βορειοδυτική πτέρυγα, το αίθριο και το κτίριο του πρώην τελωνείου) με εργασίες υποδομής και λειτουργικής αποκατάστασης (πυρανίχνευση και πυρόσβεση, δίκτυο wifi, σύστημα ασφαλείας, κλιματισμός, προσβασιμότητα για ΑμεΑ κ.ά.), που χρηματοδοτούνται με 1 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα πραγματοποιούνται από τον ΝΕΟΝ με έγκριση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής.
Με τη δωρεά διαμορφώνεται ένας πλήρης εκθεσιακός χώρος που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο με την έκθεση «Πύλη | Portals», σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας ΝΕΟΝ, και της Μαντλίν Γκρίντστεν, διευθύντριας Pritzker, Museum of Contemporary Art Chicago.
Με έναυσμα το επετειακό έτος 2021, η έκθεση θα αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς γύρω από την εκάστοτε νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την επανάσταση και την ανατροπή. Συνολικά 40 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα πάρουν μέρος –και με αναθέσεις έργων–, ενώ θα γίνουν παράλληλες δράσεις όπως συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και θα λειτουργεί διαδικτυακή «πύλη» μέχρι το τέλος της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2021.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας