• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.8°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 24.1°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 17.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%
EUROKINISSI/POOL INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην Ακρόπολη... σε 32 δευτερόλεπτα

 • A-
 • A+
Την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ αποδόθηκαν δύο έργα που κάνουν προσβάσιμο τον κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο στους πολίτες με αναπηρία και σε όσους αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες. Ο σύγχρονος, ταχύτατος, γυάλινος ανελκυστήρας, αλλά και οι τσιμεντένιες διαδρομές 500 μ. που λόγω του υλικού τους έχουν διχάσει την κοινή γνώμη.

Είναι γεγονός. Η Ακρόπολη διαθέτει πλέον σύγχρονο ανελκυστήρα προκειμένου τα Ατομα με Αναπηρία, οι εμποδιζόμενοι και οι ηλικιωμένοι Ελληνες και ξένοι επισκέπτες να έχουν ομαλή πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει δηλαδή εδώ και δεκαετίες.

Ο ανελκυστήρας μαζί με τις νέες διαδρομές αποδόθηκαν χθες, Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πρώτη ανάβαση με τον ανελκυστήρα και ακολούθως περπάτησαν στις διαδρομές -με το απέραντο τσιμέντο- που έχουν προκαλέσει επιστημονικές ενστάσεις, προβληματισμούς αλλά και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Η εγκατάσταση του ανελκυστήρα και η χάραξη των διαδρομών ΑμεΑ του υπουργείου Πολιτισμού εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ακρόπολη, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να είναι απολύτως προσβάσιμος στους πολίτες με αναπηρία και όσους αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες. Η δωρεά είναι του Ιδρύματος Ωνάση, γεγονός που έχει στηλιτευτεί καθώς το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει τα κονδύλια για έργα παροχής υπηρεσιών στο πρώτο μνημείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας κληρονομιάς με τεράστια επισκεψιμότητα και εισροή εσόδων από τα εισιτήρια.

Ο πρωθυπουργός επαίνεσε τη συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και σε «...ιδρύματα τα οποία μοιράζονται τους ίδιους στόχους, το ίδιο όραμα, την ίδια φιλοσοφία, να αποδώσουν στην παγκόσμια κοινωνία, όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, ένα πολύ σημαντικό έργο...».

EUROKINISSI/POOL INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μάλιστα στην προσφώνησή του απευθύνθηκε πρώτα στον κ. Παπαδημητρίου και στη συνέχεια στην κ. Μενδώνη, διπλά άκομψο απέναντι σε μία γυναίκα και μάλιστα υπουργό. Τόσο υποχρεωμένος αισθάνεται ο πρωθυπουργός για τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση;

«Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού» δεσμεύτηκε. Η χώρα μας διαθέτει ελάχιστες διευκολύνσεις και δυνατότητες πρόσβασης από τους ανοιχτούς δρόμους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τα θέατρα και τους χώρους πολιτισμού, όπως έχουν καταγγείλει σωματεία και μεμονωμένες προσωπικότητες από το αναπηρικό κίνημα.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαδρομές της Ακρόπολης: «Εχουν όχι απλώς σχεδιαστεί, αλλά έχουν κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία και φυσικά υπό την επίβλεψη του εμβληματικού καθηγητή, του κ. Μανόλη Κορρέ, ο οποίος πιστεύω ότι γνωρίζει και αγαπάει την Ακρόπολη ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε. Το λέω αυτό διότι με λύπη μου διαπίστωσα τους τελευταίους μήνες να ασκείται φτηνή αντιπολιτευτική κριτική». Επιστημονικοί πάντως είναι οι προβληματισμοί που έχουν διατυπωθεί τον τελευταίο μήνα από επίσης σοβαρούς γνώστες της Ακρόπολης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε το έργο «εξαιρετικά σύνθετο, με πολλές εκπλήξεις στην κατασκευή του εξαιτίας των πολλών απρόοπτων, τα οποία συνήθως προκύπτουν όταν έχουμε έναν αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα μνημεία. Είναι γεγονός ότι πλέον η Ακρόπολη, το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, είναι απολύτως προσβάσιμη».

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις αξίες και τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Ωνάση, που διαμορφώθηκαν από την «παρακαταθήκη του ιδρυτή μας Αριστοτέλη Ωνάση: την απελευθέρωση δυνάμεων στην Ελλάδα που αγωνίζεται, μένει ανήσυχη και αναγνωρίζει τον εαυτό της στον πολιτισμό για όλους. Γι' αυτό και οι διαδρομές ατόμων με κινητικές δυσλειτουργίες, όπως και ο λειτουργικός ανελκυστήρας πλαγιάς, τα οποία ανέλαβε το Ιδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με την πολιτεία, γίνονται ο πλέον κατάλληλος συμβολισμός γι' αυτές τις αξίες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, όλα τα έργα «εκτελέστηκαν σε στενή συνεργασία των υπηρεσιών και των εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και την Επιστημονική ΕΣΜΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 "Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς"».

Ο νέος ανελκυστήρας είναι σύγχρονης τεχνολογίας, διαθέτει ταχύτητα, ασφάλεια, δυνατότητα λειτουργίας με μπαταρία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και θα εκτελεί τη διαδρομή σε 32 δευτερόλεπτα. Εχει χωρητικότητά 1.300 κιλά ωφέλιμο φορτίο, μεταφέρει δηλαδή δύο αμαξίδια με τους συνοδούς ή ένα φορείο ασθενοφόρου με έναν συνοδό. «Είναι ο μοναδικός παγκοσμίως επειδή κατασκευαστικά η μεταβλητή γωνία του πλησιάζει την ορθή, ενώ η περιμετρική γυάλινη επένδυσή του προσφέρει μοναδική πανοραμική θέα». Δύο οχήματα (τύπου Golf cart) θα ξεκινούν από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στον ανελκυστήρα.

Τέλος, οι νέες διαδρομές έχουν μήκος 500 μ. και σύμφωνα με το υπουργείο «ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Οι διαδρομές συνδέουν την επάνω έξοδο του ανελκυστήρα πλαγιάς με την οδό Παναθηναίων μέχρι την περιοχή του παλιού μουσείου. Συνεπώς εκτείνονται μπροστά από τα Προπύλαια, από τον Παρθενώνα και φτάνουν μέχρι τη Νότια Κλιτύ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες
Παραμένουν χωρίς πρόσβαση στην Ακρόπολη οι ανάπηροι και οι εμποδιζόμενοι επισκέπτες, καθώς το αναβατόριο δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία.
Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες
ART - ΝΕΑ
Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στέλνει κλιμάκιο για τα έργα στην Ακρόπολη
Η UNESCO αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την Ακρόπολη και στέλνει, τους επόμενους μήνες, κλιμάκιο, για να εξετάσει τα έργα που σχετίζονται με το μνημείο.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στέλνει κλιμάκιο για τα έργα στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε από το εσωτερικό
Ο πρωθυπουργός με την επιστροφή δέκα θραυσμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο επιχείρησε να μας πείσει ότι ανοίγει ο δρόμος για την επανένωση του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα.
Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε από το εσωτερικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας