• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.5°C / 13.6°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 17.9°C
  5 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 13.0°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.2°C / 7.3°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  0 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.5°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.4°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.8°C / 17.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 13.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  62%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία για το μπετόν στην Ακρόπολη

 • A-
 • A+
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την παρέμβαση του ICOMOS.

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών - ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα «Οι παρεμβάσεις πάνω στο βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, με τη διάστρωση νέων επιφανειών με “μπετόν αρμέ”».

Επανέρχεται έτσι στα έργα που εκτελούνται στην Ακρόπολη, οι εικόνες από τα οποία προκάλεσαν, πρόσφατα, πλήθος αντιδράσεων απλών πολιτών και ειδικών επιστημόνων. Το ανεξάρτητο και αναγνωρισμένο επιστημονικό σωματείο εκφράζει «ανησυχία και προβληματισμό» για τη χρήση των δομικών υλικών, για το μέγεθος των παρεμβάσεων της διάστρωσης των διαδρομών για άτομα με κινητικά προβλήματα (όπως έχει πει το υπουργείο Πολιτισμού) και τη συνολική εφαρμογή του έργου καθώς θεωρεί ότι η μελέτη του όφειλε να είναι «αντικείμενο υπό την επιστημονική εποπτεία της ΕΣΜΑ, με τη συνεργασία των συναρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ (ΥΣΜΑ, ΔΑΑΜ, ΔΣΑΝΜ, ΕΦΑ πόλης Αθηνών). Εχει ενδιαφέρον να πληροφορηθεί κανείς αν κάτι τέτοιο πρόλαβε να γίνει, με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην έκδοση της απόφασης και την έναρξη υλοποίησης των έργων» γράφει η ανακοίνωση.

Σχετικά με τα υλικά των διαστρώσεων και το επιχείρημα ότι μείξη τσιμέντου και χαλικιών είχε χρησιμοποιηθεί και στις παλαιές επεμβάσεις (Ι. Τραυλού) η σύγκριση χαρακτηρίζεται «άστοχη καθώς εν προκειμένω πρόκειται για σκυρόδεμα οπλισμένο με μεταλλικό πλέγμα, δηλαδή “μπετόν αρμέ”, με αποτέλεσμα η όποια αντιστρεψιμότητά του να είναι σχετική και για το λόγο αυτό μια μελλοντική αφαίρεσή του αναπόδραστα θα επιφέρει τραύματα στο βράχο, που είναι κι αυτός μνημείο. Μισό αιώνα αργότερα είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς πως δεν υπήρχε δυνατότητα χρήσης υλικών, πιο φιλικών με το περιβάλλον.

Ακόμα, το γεγονός ότι ο Πικιώνης επέλεξε να χρησιμοποιήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, το “μπετόν αρμέ”, σε άλλες περιοχές αλλά όχι στην Ακρόπολη των Αθηνών, δεν είναι κάτι που εξαγνίζει ή καταδικάζει το υλικό και συνεπώς αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από τον Πρόεδρο της ΕΣΜΑ για τη χρήση του “μπετόν αρμέ”. Το έργο του Πικιώνη μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής, όπως και κάθε έργο, όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται “α λα καρτ”», απαντά το ICOMOS στο υπουργείο Πολιτισμού που βρίσκεται εκτεθειμένο όλο και περισσότερο.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την παρέμβαση του ICOMOS καθώς πρόκειται για καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό σωματείο (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο έχει στόχο τη διάσωση και προστασία των πολιτιστικών αγαθών), όπως συνέβη και πριν από λίγες ημέρες με το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου της Εuropa Nostra, υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης – φλέγον ζήτημα για το οποίο εκτός από τους Ελληνες πολίτες ειδικούς και μη, έχει συστρατευθεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

Ούτε ένας φορέας αρχαιολόγων, βυζαντινολόγων, συντηρητών, καθηγητών πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό δεν έχει εκφράσει άποψη υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης, θέση του υπουργείου Πολιτισμού η οποία είναι η ίδια με της Αττικό Μετρό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
Ο σύλλογος καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ότι απαξιώνει την ΥΣΜΑ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την υλοποίηση των έργων στην Ακρόπολη από ιδιώτες. Στελέχη της υπηρεσίας ζήτησαν ραντεβού με την υπουργό.
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
ART - ΝΕΑ
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
ART - ΝΕΑ
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε θετική γνωμοδότηση για την επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει τις ανησυχίες της.
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας
ART - ΝΕΑ
«Καίει» το τσιμέντο στην Ακρόπολη
Η πληθώρα αρνητικών αντιδράσεων ανάγκασε το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τεχνητός λίθος. Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν.
«Καίει» το τσιμέντο στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Η Gucci θέλει για πασαρέλα την Ακρόπολη
Πριν από έναν χρόνο η εταιρεία-κολοσσός φωτογράφισε με πολύχρωμα συνολάκια τα αετώματα του Παρθενώνα. Τώρα ζητάει τον Ιερό Βράχο για επίδειξη μόδας την 1η Ιουνίου και τηλεοπτική μετάδοση. Τι άλλο θα δούμε;...
Η Gucci θέλει για πασαρέλα την Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να εγκρίνει πρόταση της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης στο μνημείο, πριν τα μέλη του ΚΑΣ κληθούν να...
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας