• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 0.7°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / 4.0°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -4.7°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -3.5°C / 0.1°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.4°C / 0.6°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 5.3°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  7 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -3.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.8°C / 0.1°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 0.8°C / 6.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -3.5°C / -0.1°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.8°C / 0.8°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αναρωτιόμαστε για τη σκοπιμότητα της επιστολής του ΚΑΣ»

 • A-
 • A+

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επιστολή που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα (11/11), μέσω του γραφείου Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, τα 14 μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους για την απόφαση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί το άρθρο «Η χαμένη τιμή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» της Δέσποινας Κουτσούμπα, αρχαιολόγου και προέδρου του ΣΕΑ.

«...Η επιστολή αυτή θα μείνει στην ιστορία για κάτι άλλο πολύ σημαντικό, που όντως συνιστά καμπή: είναι η πρώτη επιστολή που υπογράφεται από μέλη επιστημονικού οργάνου, κατά πλειοψηφία αρχαιολόγους, που υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα του “κυρίου του έργου” και βάζει σε εντελώς δεύτερη μοίρα την καθ’ ύλην αρμοδιότητα του ΚΑΣ, την προστασία των αρχαιοτήτων» έγραφε μεταξύ πολλών άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΣΕΑ, που σημειώνει: «...Με αυτήν την επιστολή το ΚΑΣ μετατρέπεται, στα μάτια της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας, από επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο σε εργαλείο υπεράσπισης συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Η επιστημονική φωνή του ΚΑΣ πλέον σιγεί...», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «...δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τη σκοπιμότητά της, όπως αναρωτηθήκαμε και για τον σκοπό της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού στην Πρόεδρο του ΣτΕ πριν από την εξέταση των αιτήσεών μας. Με λύπη μας διαβάσαμε στην επιστολή τη φράση περί “αλλαγής κυβέρνησης”. Οι αλλαγές των κυβερνήσεων, όπως και οι πολιτικές πεποιθήσεις οποιουδήποτε, δεν απασχόλησαν ποτέ την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με το θέμα και δεν θα έπρεπε να απασχολούν ούτε τα μέλη του ανώτατου επιστημονικού οργάνου του Νόμου 3028/02».

Επιστολές συμπαράστασης στον ΣΕΑ έστειλαν πρόσφατα οι αρχαιολόγοι και επίτιμοι έφοροι Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, Τάκης Γραμμένος και Ευτέρπη Μαρκή, από την επιστολή της οποίας μεταφέρουμε το απόσπασμα:

«....Μνημονεύετε συνάδελφοι Φώτιο Πέτσα, που όρθωσε το ανάστημά του μπροστά στα δόντια του εκσκαφέα και μετά μύρια όσα, κατάφερε να σταματήσει την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στον χώρο της αρχαίας αγοράς. Μνημονεύετε Χαράλαμπο Μακαρόνα και Φώτιο Πέτσα, γιατί ματαίωσαν την ανέγερση οικοδομής στα ερείπια του Οκταγώνου του Γαλεριανού συγκροτήματος. Μνημονεύετε Ιουλία Βοκοτοπούλου γιατί ακύρωσε την κατασκευή του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στη διαχρονική γειτονιά της Πλατείας Διοικητηρίου...».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Και νέα «ισχυρή» προσφυγή στο ΣτΕ
Αίτηση ακύρωσης της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου κατέθεσαν στο ΣτΕ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.
Και νέα «ισχυρή» προσφυγή στο ΣτΕ
ART - ΝΕΑ
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
ART - ΝΕΑ
«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου
Ομόφωνα «πράσινο φως» στη μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εν μέσω αντιδράσεων για το γεγονός ότι οι...
«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου
ART - ΝΕΑ
Έλληνες Αρχαιολόγοι: Η καταστροφική πορεία για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου συνεχίζεται
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με άρθρο-παρέμβαση για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, θέμα που θα εξεταστεί την Τετάρτη στο ΚΑΣ.
Έλληνες Αρχαιολόγοι: Η καταστροφική πορεία για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου συνεχίζεται
ART - ΝΕΑ
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
«Κάρβουνο που καίει» είναι για τους βυζαντινολόγους σε ολόκληρη την υφήλιο η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης. Συντάσσουν τις δυνάμεις τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τους...
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας