• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.8°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 11.3°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 9.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 11.0°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.4°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.6°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.6°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 12.2°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.1°C
  1 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.8°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 8.8°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.7°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  76%
Χαρακτηριστική εικόνα από την απόσπαση των αρχαιοτήτων το 2012 από το σταθμό Αγία Σοφία στο μετρό Θεσσαλονίκη

ΣΕΑ: Η επιστημονική φωνή του ΚΑΣ πλέον σιγεί

 • A-
 • A+

«Η επιστημονική φωνή του ΚΑΣ πλέον σιγεί» σχολιάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφορικά με το κείμενο 14 πρώην και νυν μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι η πρώτη «ανοιχτή επιστολή» για γνωμοδότηση που έλαβαν αλλά είναι και εκτός των αρμοδιοτήτων του γνωμοδοτικού Οργάνου.

Ο ΣΕΑ τονίζει πως η επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ «αποτελεί ευθεία βολή ενάντια στο κύρος, την ιστορία και την θεσμική υπόσταση του κορυφαίου επιστημονικού συμβουλίου για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Με αυτήν την επιστολή το ΚΑΣ μετατρέπεται, στα μάτια της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας, από επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο σε εργαλείο υπεράσπισης  συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών».

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, «αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι να γνωμοδοτεί για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, με βάση τα οριζόμενα στο Σύνταγμα, τον Αρχαιολογικό Νόμο και τις επιταγές της αρχαιολογικής επιστήμης. Η νομιμότητα ή μη της απόφασης που πάρθηκε για την τύχη των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου/Μετρό Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2020, σε συνέχεια της περσινής γνωμοδότησης του Δεκεμβρίου, βρίσκεται υπό κρίση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην ολομέλεια του οποίου έχουν κατατεθεί και όλα τα σχετικά Πρακτικά των συνεδριάσεων του ΚΑΣ».

»Ως προς το νομικό σκεπτικό, τις εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες και τις συνακόλουθες διοικητικές πράξεις από το 2015 ως το 2019, παραπέμπουμε στην αίτηση ακύρωσής μας και στην πλήρη τεκμηρίωση από επιστήμονες ειδικούς στο αντικείμενό τους, όπως κατατέθηκαν από τον ΣΕΑ και τους άλλους αιτούντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης. Ως προς την πρωτοβουλία δημοσιοποίησης της εν λόγω ανοιχτής επιστολής δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τη σκοπιμότητά της, όπως αναρωτηθήκαμε και για τον σκοπό της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού στην Πρόεδρο του ΣτΕ πριν από την εξέταση των αιτήσεών μας».

Ο ΣΕΑ εκφράζει τη λύπη του για τα περί «αλλαγής κυβέρνησης» εξηγώντας πως «οι αλλαγές των κυβερνήσεων, όπως και οι πολιτικές πεποιθήσεις οποιουδήποτε, δεν απασχόλησαν ποτέ την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με το θέμα και δεν θα έπρεπε να απασχολούν ούτε τα μέλη του ανώτατου επιστημονικού οργάνου του Νόμου 3028/02». Αντίθετα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ταχθεί στην υπεράσπιση των αρχαιοτήτων όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τον μεγάλο αγώνα ενάντια στο πέρασμα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.

«Αναρωτιόμαστε, τέλος, εάν κατανοούν οι υπογράφοντες και υπογράφουσες το πλήγμα που επιφέρουν με την επιστολή αυτή στην ίδια την θεσμική υπόσταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά και στην ατομική τους επιστημονική αυτοτέλεια και ακεραιότητα. Υπενθυμίζουμε πάντως στα μέλη του ΚΑΣ ότι η επιστημονική ορθότητα και τεκμηρίωση των γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού κρίνεται διαρκώς από την ακαδημαϊκή κοινότητα (στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό), τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τους ερευνητές αλλά και τους απλούς πολίτες, τη ζωή των οποίων οι γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ μπορούν να βλάψουν ή να βελτιώσουν. Κανείς δεν διαθέτει το αλάθητο ούτε βρίσκεται στο απυρόβλητο της κριτικής» υπογραμμίζει η ανακοίνωση που καταλήγει ως εξής:

«Η πρωτοφανής αυτή επιστολή επαναφέρει στην επικαιρότητα  το διαχρονικό αίτημα του ΣΕΑ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να συγκροτείται με   
ex officio μέλη και μέλη που ορίζονται με διαφάνεια και αξιοκρατία από τους επιστημονικούς τους φορείς υπό την προεδρία ανώτατου δικαστικού, ώστε να εξασφαλισθούν η θεσμική του λειτουργία, η αξιοπιστία του και η νηφάλια επιστημονική αντικειμενικότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ
Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επιστράτευσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η χαμένη τιμή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
«Την προηγούμενη φορά που μαζεύτηκαν υπογραφές των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν το μακρινό 1975», γράφει η κ. Κουτσούμπα, στην «ΕφΣυν», μιλώντας για τα αρχαία στο Στ. Βενιζέλου.
Η χαμένη τιμή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
ART - ΝΕΑ
Ψηφίσματα, αποφάσεις και τεχνικές εκθέσεις στο ΣτΕ
Κοινή ανακοίνωση από τέσσερα σωματεία προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα επιπλέον στοιχεία που έθεσαν υπ’ όψιν των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου.
Ψηφίσματα, αποφάσεις και τεχνικές εκθέσεις στο ΣτΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣώΣτΕ τα αρχαία»
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης της Λίνας Μενδώνη στην πρόεδρο του ΣτΕ την περασμένη εβδομάδα.
«ΣώΣτΕ τα αρχαία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καλή λύση η διατήρηση των αρχαίων στη θέση τους»
Ο υπεύθυνος του γραφείου που έχει αναλάβει τη μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου παραδέχτηκε ότι η διατήρησή τους στο σημείο είναι μία σωστή επιλογή.
«Καλή λύση η διατήρηση των αρχαίων στη θέση τους»
ART - ΝΕΑ
Τεκμηριωμένα σκληρή απάντηση του ΣΕΑ στην υπ. Πολιτισμού
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής και όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες από τον Σύλλογς Ελλήνων Αρχαιολόγων για όσα ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης,...
Τεκμηριωμένα σκληρή απάντηση του ΣΕΑ στην υπ. Πολιτισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας