• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 12.0°C / 18.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 18.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καίει» το τσιμέντο στην Ακρόπολη

 • A-
 • A+
Η πληθώρα αρνητικών αντιδράσεων από τις πρώτες εικόνες ανάγκασε το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τεχνητός λίθος. Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν. Χρησιμοποιήθηκε το καταλληλότερο υλικό; Βλάπτεται η εικόνα του μνημείου; Τα έργα γίνονται για τους επισκέπτες ή για τα μηχανήματα των αναστηλωτικών έργων;

Η σωρεία αρνητικών αντιδράσεων και σχολίων, αρχικά πολιτών και εν συνεχεία ειδικών, για τις φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου (το βράδυ της Παρασκευής 30/10) με τις τσιμεντένιες διαδρομές να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα μνημεία της Ακρόπολης, προκάλεσε την πρώτη τοποθέτηση του υπουργείου Πολιτισμού η οποία δεν ήταν απάντηση επί της ουσίας. Αντιθέτως, κάγχασε την ανησυχία των πολιτών και τα ερωτήματα που έθεσαν (efsyn.gr«Σοκ και αποστροφή για το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη»).

Χθες το ΥΠΠΟΑ επανήλθε με την έκδοση δελτίου Τύπου το οποίο παρέχει διευκρινίσεις αν και προκαλεί νέα ερωτηματικά. Παραθέτει αναλυτικό ιστορικό των έργων, περιλαμβάνει δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και την τοποθέτηση του αρχιτέκτονα, καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και θεωρείται εκ των πλέον ειδικών, καθώς έχει πραγματοποιήσει πλήθος επεμβάσεων στα μνημεία της Ακροπόλεως ενώ επεξεργάστηκε τη συγκεκριμένη μελέτη. (efsyn.gr«Εξαναγκάστηκαν σε διευκρινίσεις για την Ακρόπολη»)

Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση», που έτυχε της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ, τον περασμένο Μάιο. Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του συνολικού χορηγικού προγράμματος που αφορά τα έργα αναβάθμισης στην Ακρόπολη, τα οποία εκτελούνται με τη χορηγία αλλά και τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος. Ετσι τους προηγούμενους μήνες «πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα για τον καθορισμό σύγχρονων κατάλληλων υλικών, τόσο από πλευράς σύστασης όσο και εμφάνισης. Κατά την αξιολόγηση δοκιμαστικών εφαρμογών υλικών επί τόπου από την ΕΣΜΑ, ορισμένα απορρίφθηκαν λόγω αντοχής και άλλα λόγω εμφάνισης. Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το συγκεκριμένο σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση των μνημείων...» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Στη δήλωσή της και η υπουργός Πολιτισμού διευκρινίζει ότι το έργο «...δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί -άρα δεν υπάρχει η τελική εικόνα» και σημειώνει ότι είναι προτεραιότητα του ΥΠΠΟΑ, «προκειμένου το κορυφαίο μνημείο, το σύμβολο του δυτικού Πολιτισμού να καταστεί προσβάσιμο στην κοινωνία των τριών τρίτων. Ολοι έχουμε ίδια και ίσα δικαιώματα... Μόνο μικρόψυχοι μπορούν να θεωρούν ότι ένα έργο, το οποίο εξασφαλίζει την απόλυτη πρόσβαση σε όλους τους συνανθρώπους μας, γίνεται για να δημιουργήσει πρόβλημα στο κορυφαίο μνημείο μας».

Είναι, ωστόσο, τουλάχιστον άδικο να αποκαλεί η ίδια «μικρόψυχους» όσους αντέδρασαν βλέποντας να έχουν τσιμενταριστεί σημεία των διαδρομών εντός του αρχαιολογικού μνημείου.

Μπορεί η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες με την ανακοίνωσή της -«το υπουργείο Πολιτισμού έλυσε τον γόρδιο δεσμό του αποκλεισμού μας από τον χώρο του Ιερού Βράχου»- να χαιρετίζει τις κινήσεις του ΥΠΠΟΑ, ωστόσο η Κορίνα Θεοδωρακάκη, γενική γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ), κινείται στον αντίποδα. Στην ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο fb σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι αντίθετη στην τσιμεντόστρωση όπως τη βλέπω στις φωτό που κυκλοφορούν... Τρομάζω τέλος, γιατί έχουμε ζητήσει ως ΕΟΚΑ, τη δημιουργία ενός προσβάσιμου διαδρόμου από ξύλο ή γυαλί, σε όλη τη διαδρομή από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ώς την είσοδο για το αναβατόριο, διορθώνω, τον ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα ήταν έτοιμος τον Ιούλιο κι ακόμα ετοιμάζεται. Και τρομάζω γιατί αν κάνουν κι εκεί τσιμεντένιο διάδρομο, θα μας μισήσετε όλοι εμάς τους ΑμεΑ και με το δίκιο σας».

Τελικά η εξέλιξη του έργου ενισχύει ή βλάπτει την εικόνα του μνημείου; Χρησιμοποιήθηκε το καταλληλότερο υλικό; Εγινε διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου; Οι διαδρομές γίνονται για τους Ανθρώπους με Αναπηρία και με δυσκολίες κίνησης; Γίνονται για να εξυπηρετηθούν όλοι οι επισκέπτες ή για τα μηχανήματα που κινούνται στην Ακρόπολη για τα αναστηλωτικά έργα; «...Ενα ανθεκτικό υλικό μάς είναι απαραίτητο, πρώτον, για να διευκολύνουμε την κίνηση των αμαξιδίων. Δεύτερον, διότι τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη συνεχίζουν να εκτελούνται. Κινούνται στον Ιερό Βράχο μηχανήματα πολλών τόνων για να μεταφέρουν φορτία πολλών τόνων...» αναφέρει η υπουργός.

Η αρχαιολόγος Δέσποινα Μακροπούλου στον λογαριασμό της στο fb σχολιάζει το παραπάνω σημείο και προχωράει σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις σχετικά με την απόφαση. «Η πρώτη... είναι πως το έγγραφο αυτό πρωτοκολλήθηκε και αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 2/9, ενώ αναφέρεται σε ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ που διατυπώθηκε στις 19/5. Οι τρεισήμισι μήνες που μεσολάβησαν από τη γνωμοδότηση μέχρι την καθαρογράφηση και την υπογραφή της απόφασης, σε συνάρτηση με τους 12 συνολικά όρους που τίθενται για την έγκρισή της, δείχνουν και τον προβληματισμό των συντακτών της για την ποιότητα της, εγκεκριμένης πάντως, μελέτης... Είναι πρακτικώς αδύνατον, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να υλοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι και ειδικά οι προβλέψεις για συμπληρωματική έρευνα σε σχέση με τα υλικά επίστρωσης...»

Σε δική της ανάρτηση στο fb η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά τοποθετείται και ζητά «...να δημοσιευθεί η κρίσιμη απόφαση του ΚΑΣ και ο προβληματισμός που συζητήθηκε, να αποκατασταθεί η διαφάνεια στις συνεδριάσεις του ΚΑΣ με την επάνοδο των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, που έχουν αποκλειστεί, η διαφάνεια στη δημοσίευση των συμβάσεων με δωρητές και χορηγούς και η διαφάνεια στη δημοσίευση των συμβάσεων δωρητών και χορηγών με εργολήπτες».

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτοψία στην Ακρόπολη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Σία Αναγνωστοπούλου τομεάρχης Πολιτισμού, Πάνος Σκουρολιάκος αν. τομεάρχης, Κώστας Στρατής πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Ρέλλας συν-συντονιστής του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής και Εφη Γιαννοπούλου δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
Ο σύλλογος καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ότι απαξιώνει την ΥΣΜΑ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την υλοποίηση των έργων στην Ακρόπολη από ιδιώτες. Στελέχη της υπηρεσίας ζήτησαν ραντεβού με την υπουργό.
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
ART - ΝΕΑ
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
ART - ΝΕΑ
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε θετική γνωμοδότηση για την επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει τις ανησυχίες της.
Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας
ART - ΝΕΑ
Ανησυχία για το μπετόν στην Ακρόπολη
Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών εκφράζει «ανησυχία και προβληματισμό» για τη χρήση των δομικών υλικών στην Ακρόπολη.
Ανησυχία για το μπετόν στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Η Gucci θέλει για πασαρέλα την Ακρόπολη
Πριν από έναν χρόνο η εταιρεία-κολοσσός φωτογράφισε με πολύχρωμα συνολάκια τα αετώματα του Παρθενώνα. Τώρα ζητάει τον Ιερό Βράχο για επίδειξη μόδας την 1η Ιουνίου και τηλεοπτική μετάδοση. Τι άλλο θα δούμε;...
Η Gucci θέλει για πασαρέλα την Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»
Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη και τη διαχείριση των μνημείων.
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας