• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 20.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 19.3°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.9°C
  3 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 19.6°C / 20.7°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.2°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.7°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.3°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  76%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για το ΕΜΣΤ και τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού

 • A-
 • A+
Στις ερωτήσεις των Σία Αναγνωστοπούλου και Πάνου Σκουρολιάκου απάντησε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από το βήμα της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή. Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, ενώ η ερώτηση του αν. τομεάρχη Πολιτισμού Πάνου Σκουρολιάκου αφορούσε την «επανενεργοποίηση» και την αλλαγή καταστατικού της ΟΔΕΜΣΤ, Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) η οποία είχε συσταθεί για να υποδεχθεί τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά πλέον μπορεί να διαχειρίζεται επιχορηγήσεις από το ΥΠΠΟΑ για λογαριασμό του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η υπουργός έκανε σύντομη αναφορά στο πρόσφατο ιστορικό της πορείας του ΕΜΣΤ, τόνισε πως «το μουσείο άνοιξε στις 24 Φεβρουαρίου με απολύτως θετικά σχόλια από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του Πολιτισμού αλλά και του ευρύτερου κοινού», αποσιώπησε ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής, απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία ενός φορέα όπως το ΕΜΣΤ.

Η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι η ΟΔΕΜΣΤ δεν είχε διακόψει τη λειτουργία της και η πολιτική ηγεσία «...επιχορήγησε την ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ με τα ποσά που απαιτούνταν, προκειμένου η τελευταία να εκπληρώσει και τις τελευταίες απαιτούμενες πράξεις για το άνοιγμα του μουσείου, όπως προέβλεπε ο καταστατικός της σκοπός... Η επιχορήγηση της ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ έλαβε χώρα νομιμότατα, σύμφωνα με τον νόμο 2557/1997, ο οποίος ορίζει το τι και το πώς δύναται να επιχορηγεί το ΥΠΠΟΑ, οι σχετικές αποφάσεις όλες έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και αυτό το οποίο οφείλουμε να ξέρουμε και να θυμόμαστε όλοι είναι ότι καμία επιχορήγηση δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν έχει ακολουθήσει το δημόσιο λογιστικό. Οι επιχορηγήσεις είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό και ο τακτικός προϋπολογισμός ελέγχεται απολύτως».

Στη δευτερολογία του ο Πάνος Σκουρολιάκος υποστήριξε ότι η ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ «νεκραναστήθηκε» καθώς «δεν υποδέχεται μόνο τα χρήματα του Ιδρύματος αλλά και χρήματα του Δημοσίου, των φορολογουμένων, χρήματα του ελληνικού λαού» και κατέληξε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ σήμερα δεν κάνει τίποτα. «Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχετε αναλάβει καμία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό. Στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρχε ούτε μία λέξη για τον πολιτισμό. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε τα πάντα. Στην προκειμένη περίπτωση να τα κάνετε κατά το κοινώς λεγόμενο θάλασσα».

Δυσαρέσκεια για τις απαντήσεις της κ. Μενδώνη εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η κ. Αναγνωστοπούλου. «Για πολλοστή φορά λοιπόν, η κ. υπουργός δεν απάντησε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης. Πρώτον, δεν αναφέρθηκε ούτε συγκεκριμένα ούτε έστω περιγραφικά στο ύψος του κονδυλίου καθώς και στους όρους και στις προϋποθέσεις για τη διανομή του, προκειμένου να εξειδικευτεί και να καλυφθεί η επιδότηση θέσεων στους χώρους θεάματος και ακροάματος, όπως η ίδια έχει εξαγγείλει. Δεύτερον, δεν έδωσε κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα για την ΚΥΑ που αποτελεί προϋπόθεση για τη διανομή των 534 ευρώ...Τρίτον, δεν απάντησε τίποτα απολύτως σε ερωτήματα που της τέθηκαν αναλυτικά σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα... Τέταρτον, δεν απάντησε σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν το πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε τον Μάιο του 2020...».

ART - ΝΕΑ
Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από το ΥΠΠΟΑ
Το ζήτημα της χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού της ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ για τη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θέτει σε επίκαιρη ερώτησή του ο αν. τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...
Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από το ΥΠΠΟΑ
ART - ΝΕΑ
Η Κατερίνα Γρέγου στο τιμόνι του ΕΜΣΤ
Η διεθνώς αναγνωρισμένη επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, με πλούσιο εκθεσιακό και συγγραφικό έργο Κατερίνα Γρέγου αναλαμβάνει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ.
Η Κατερίνα Γρέγου στο τιμόνι του ΕΜΣΤ
ART - ΝΕΑ
Μουσεία: η μεγάλη επιστροφή
Επειτα από πολύμηνο «απαγορευτικό» και μοναδική διέξοδο την διαδικτυακή επικοινωνία με ψηφιακές εκθέσεις και δράσεις, τα μουσεία σε όλη την επικράτεια ανοίγουν αύριο, Παρασκευή 14 Μαίου.
Μουσεία: η μεγάλη επιστροφή
ART - ΝΕΑ
Tο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας εκπέμπει SOS
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. καλεί το ΠΟΛΚΕΟΑ εντός 10 ημερών να παραχωρήσουν στην ίδια τα αεροσκάφη, αλλιώς θα προχωρήσει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό. 
Tο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας εκπέμπει SOS
ART - ΝΕΑ
Ιστορικά στελέχη του ΥΠΠΟ κατά Λίνας Μενδώνη με επιστολή στον πρωθυπουργό
119 ιστορικά στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού ζητούν από τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην αποκόψουν τα πέντε μεγάλα μουσεία από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και...
Ιστορικά στελέχη του ΥΠΠΟ κατά Λίνας Μενδώνη με επιστολή στον πρωθυπουργό
ART - ΝΕΑ
Για το μέλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη μετατροπή της λειτουργίας πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου έχουν προκαλέσει ανησυχία στους εργαζόμενους, σε φορείς και επιστήμονες.
Για το μέλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας