• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 24.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 23.4°C
  0 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου

 • A-
 • A+

«Ναι», είπαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη μελέτη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ που θα υλοποιηθεί από το σχήμα «ΑΚΤΩΡ» - «Korres Engineering» και αφορά την απόσπαση και επανατοποθέτηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Η μαραθώνια συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε σήμερα (Πέμπτη) μετά τις πέντε το ξημέρωμα.

Πολλοί ξαγρύπνησαν μαζί με τα μέλη του ΚΑΣ αφού το θέμα αφορά τους πολίτες της χώρας, όχι μόνον τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που τάσσονται σε μεγάλο ποσοστό - σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- υπερ της διατήρησης των αρχαιοτήτων. Αφορά την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα που θεωρεί «καταστροφική» τη διάλυση του βυζαντινού συνόλου και τον «τεμαχισμό» του σε κομμάτια που θα αποθηκευτούν μέχρι να επιστρέψουν στη θέση τους.

Ο Δημήτρης Κορρές παρουσίασε τη μελέτη στην αρχή της συνεδρίασης, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσπαστεί 1.400 τόνοι αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Εγνατίας. Στην προκειμένη φάση η απόσπαση θα γίνει με νέα μέθοδο και θα διαρκέσει σχεδόν 5 μήνες. Σύμφωνα με τη μελέτη οι αρχαιότητες θα στεγαστούν στο Καλοχώρι, εκεί που έχουν γίνει αποθήκες - σε κοντέϊνερ- και φυλάσσονται τα ευρήματα από τις ανασκαφές όλων των σταθμών του μετρό. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 - όταν άλλαξε η κυβέρνηση- μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί ήδη καθυστέρηση ενός έτους στο έργο, αφού οι εργασίες για τη μελέτη της διατήρησης κατά χώρα του βυζαντινού συνόλου και της λειτουργίας του σταθμού, σταμάτησαν.

Τις θέσεις της στα μέλη του ΚΑΣ παρουσίασε η Αττικό Μετρό αργά το βράδυ ενώ υπέρ της απόσπασης τέχθηκαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας που υποστήριξαν για άλλη μια φορά, ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο το έργο θα ολοκληρωθεί, έως τον Απρίλιο του 2023.

Ωστόσο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - θυμίζουμε ότι έχει προσφύγει μαζί με άλλα Σωματεία και επιστημονικούς φορείς στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 6 Νοεμβρίου - στην παρέμβασή του σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα που έδινε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος από τον Δεκέμβριο του 2019 και επιβεβαίωνε ο Υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής τον Μάιο 2020 κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «... μόνο η απομάκρυνση των σάκκων της άμμου με τους οποίους είχαν σκεπαστεί οι αρχαιότητες προκειμένου να προφυλαχθούν ολοκληρώθηκε στην ώρα της (6-8 μήνες), καθώς υλοποιήθηκε στη συνέχεια του προηγούμενου σχεδιασμού της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων και δεν είχε καμία σχέση με τον ανασχεδιασμό του Σταθμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα άλλα βήματα που ανακοίνωσε ο κ. Ταχιάος, η μεν Υπουργική Απόφαση έκανε 3 μήνες να εκδοθεί (εκδόθηκε τον Μάρτιο 2020, ενώ το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει τον Δεκέμβριο 2019!), η τελική μορφή της μελέτης απόσπασης κατατέθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή 9 μήνες μετά, ενώ ο κ. Ταχιάος είχε ανακοινώσει ότι θα είναι έτοιμη εντός 3 μηνών. Η ίδια η Μελέτη Απόσπασης ορίζει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 21 εβδομάδες».

Ο ΣΕΑ μαζί με την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων είχαν καταθέσει αίτημα αναβολής της εξέτασης του θέματος στο ΚΑΣ, καθώς δεν τους δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες αντίγραφο της εξεταζόμενης μελέτης. Τελικά οι ενδιαφερόμενοι φορείς πήραν την μελέτη μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Στην παρέμβασή του ο ΣΕΑ σημειώνει ότι η υποβληθείσα μελέτη «παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά προμελέτης». Αναφέρει ότι η επανατοποθέτηση «...περιορίζεται σε μόλις 11 σελίδες, είναι σαφές ότι η έμφαση είναι στην απομάκρυνση των αρχαιοτήτων και όχι στην επιστροφή τους. Ειναι εξαιρετικά αμφίβολο αν, μετά την απόσπασή τους, αυτές οι αρχαιότητες θα ξαναγυρίσουν ποτέ στον Σταθμό». Σημειώνει δε, «...σε καμία άλλη περίπτωση δεν είχε προκύψει η ανάγκη διάλυσης/διαμελισμού των μνημείων για να εξαχθούν από οπές συγκεκριμένων διαστάσεων, όπως προκύπτει τώρα: Λόγω της αλλαγής του σχεδιασμού, ο αρχαιολογικός χώρος πρέπει να διαμελιστεί για να εξαχθεί από τα ανοίγματα που βρίσκονται στα φρεάτια, διαστάσεων 6,50Χ9,68 και 5Χ7,18. Ο διαμελισμός των αρχαιοτήτων δεν θα ακολουθήσει τις κατασκευαστικές τους ιδιαιτερότητες, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει τα κατασκευαστικα χαρακτηριστικά του τεχνικού έργου, και μάλιστα χαρακτηριστικά που εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς κι όχι την απόσπαση των αρχαιοτήτων!»

Παρ ότι έγιναν πλήθος παρατηρήσεων και επισημάνσεων στην αρχική πρόταση του αρχιτέκτονα Δ.Κορρέ, είναι εντυπωσιακό ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος του ΚΑΣ να διαφωνήσει.

Να θυμίσουμε ότι η απόσπαση και η απανατοποθέτηση ανακοινώθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη πέρυσι στη ΔΕΘ. Ηταν βούληση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που από το 2014 είχε κάνει ότι περνούσε από το χέρι της - τότε γ.γ. ΥΠΠΟ και προεδρεύουσα στο ΚΑΣ- για να προκριθεί η λύση του τεμαχισμού/διάλυσης του μοναδικού βυζαντινού συνόλου.

Η ολονύχτια συνεδρίαση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και χωρίς την παρουσία των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, που αν και κατέθεσαν ειδικό αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη του ΚΑΣ για τα αρχαία στο μετρό Βενιζέλου
Μετά τις 7 το απόγευμα άρχισε από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η συζήτηση για τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη του ΚΑΣ για τα αρχαία στο μετρό Βενιζέλου
ART - ΝΕΑ
Στο ΚΑΣ τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου
Σήμερα θα συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -σε άλλη μία μαραθώνια, όπως προβλέπεται, συνεδρίαση- η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης...
Στο ΚΑΣ τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απάντηση Βλαζάκη στην Μενδώνη για τα αρχαία του Μετρό Βενιζέλου
Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη επιλέγει να διαστρεβλώσει την αλήθεια, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου.
Απάντηση Βλαζάκη στην Μενδώνη για τα αρχαία του Μετρό Βενιζέλου
ART - ΝΕΑ
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
ART - ΝΕΑ
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
«Κάρβουνο που καίει» είναι για τους βυζαντινολόγους σε ολόκληρη την υφήλιο η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης. Συντάσσουν τις δυνάμεις τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τους...
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ
Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επιστράτευσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας