Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψάχνει για λύση μετά την κατακραυγή και ολιγωρία για τους καλλιτέχνες
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ψάχνει για λύση μετά την κατακραυγή και ολιγωρία για τους καλλιτέχνες

  • A-
  • A+

Την ολιγωρία αλλά και τις παλινωδίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού για το τρομερό πλήγμα που δέχεται ο κλάδος του πολιτισμού από την πανδημία, την ώρα που ακυρώνονται οι παραστάσεις στην Αττική, έθιξε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιω. Δελής.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις ούτε για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον χώρο του θεάματος / ακροάματος αλλά ούτε και το πώς σκοπεύει να πορευτεί η κατάσταση ενόψει χειμώνα, αλλά αρκέστηκε να πει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία  προσκειμένου να εξευρεθεί λύση.

«Εμείς βρισκόμαστε σε μία επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να εξευρεθεί λύση οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών που επλήγησαν από ακυρώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δυνατόν να αποζημιωθούν από το ΥΠΠΟ, οι εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν με ευθύνη άλλων», είπε.

Επιπλέον δήλωσε ότι δεν έχει καμιά ευθύνη για τις ακυρωθείσες εκδηλώσεις στις Περιφέρειες με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού.  

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, το υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε 1,45 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες για τη διοργάνωση συναυλιών και τη στήριξη μουσικών, χωρίς ωστόσο να έχει εμπλοκή στη διοργάνωση των εκδηλώσεων και την κατάρτιση των σχετικών συμβάσεων. Οι τυχόν ακυρώσεις βαρύνουν αποκλειστικά τους φορείς που διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις, και είναι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για τυχόν αποζημίωση των καλλιτεχνών. 

Επίσης, είπε ότι τα χρήματα από τις ακυρωθείσες συναυλίες θα παραμείνουν στις περιφέρειες, με παράκληση αυτά να κατευθυνθούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για καταβολή αποζημίωσης σε καλλιτέχνες που συμβάλλονται με δήμους και περιφέρειες, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «είναι στις υποχρεώσεις μας να δούμε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία το πώς είναι δυνατό να βρεθεί κάποια λύση ώστε να στηριχθούν όσοι επλήγησαν από ακυρώσεις». 
Ακόμα, σημείωσε ότι σε όσες εκδηλώσεις διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και χρειάστηκε να ακυρωθούν (περίπου 15 εκδηλώσεις από περίπου 270), αυτοί οι καλλιτέχνες θα πληρωθούν. 

Το αίτημα των καλλιτεχνών είναι δίκαιο, όπως τόνισε ο κ. Δελής, επισημαίνοντας το «όπλο» που διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο -όπως είπε- έχει λόγο για το πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα. 

Όσο για τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στον χώρο του πολιτισμού λόγω της πανδημίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιο συνωστισμό σε μέσα μεταφοράς και σε σχολεία, και όλη η αυστηρότητα να εξαντλείται στον χώρο της τέχνης, όταν μάλιστα «είναι γνωστός ο παρηγορητικός και υποστηρικτικός ρόλος της».

Τέλος, αναφορικά με τις χειμερινές θεατρικές παραστάσεις η υπουργός είπε: «Τις επόμενες ημέρες θα ρυθμιστούν και οι διαδικασίες με τις οποίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τον χειμώνα όλες οι παραστάσεις του ζωντανού θεάματος-ακροάματος».

Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία της, καθώς σε όλες τις εκδηλώσεις που διεξήχθησαν το καλοκαίρι τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και καμία θεατρική εκδήλωση δεν βρέθηκε υπεύθυνη για έστω και ένα κρούσμα.

Σημειώνεται ότι μετά το αρχικό αλαλούμ και τη διαφορετική προσέγγιση σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και κινηματογράφους, την ώρα που γίνεται χαμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και οι τάξεις στα σχολεία είναι γεμάτες, χθες ανακοινώθηκε πως αναστέλλονται και οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις στην Αττική. Ήδη είχαν απαγορευτεί οι συναυλίες μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. 

Μάλιστα το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να προβεί και σε διευκρινίσεις για τα θέατρα, καθώς η διατύπωση του Ν. Χαρδαλιά προκάλεσε σε κάποιους σύγχυση για καθολική απαγόρευση.

Μέτρα για όλους ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, στηλιτεύοντας την κυβερνητική υποκρισία με τον απίστευτο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ

Την ημέρα που δημοσιεύονται οι εικόνες της ντροπής που δείχνουν τον συνωστισμό στα ΜΜΜ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανακοινώνει το κλείσιμο του τελευταίου πυρήνα πολιτισμού που είχε μείνει ζωντανός, των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για τους εργαζόμενους μετά από το γενικό lock down στον Πολιτισμό.

Έχουμε πια πειστεί ότι η κυβέρνηση φέρεται εκδικητικά στον Πολιτισμό, χρησιμοποιώντας και τους πάντα πρόθυμους. Την διαβεβαιώνουμε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να μας διασπάσει. Είμαστε εδώ, ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Και θα απαντήσουμε απαιτώντας: Μέτρα στήριξης τώρα και για όλους.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Ιφιγένειες» για την κυβέρνηση οι καλλιτέχνες
«Το πρώτο θύμα, συνεχώς και πάντα, των νέων μέτρων είναι οι καλλιτέχνες-δημιουργοί» που θυσιάζονται ως «Ιφιγένειες» για να «σωθεί, τάχα, η υπόλοιπη οικονομία», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ιφιγένειες» για την κυβέρνηση οι καλλιτέχνες
ART - ΝΕΑ
Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται
Νέα κινητοποίηση των καλλιτεχνών και των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο χώρο του θεάματος την Πέμπτη στα Προπύλαια (18:00).
Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
«Οι καλλιτέχνες δεν επιβιώνουν ανεξαρτήτως κορονοϊού»
Ο γνωστός συνθέτης, στις 10 Σεπτεμβρίου στη Ρωμαϊκή Αγορά, δίνει τη δεύτερη συναυλία του ώς τώρα με τίτλο έναν στίχο δανεισμένο από την ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη: «Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει».
«Οι καλλιτέχνες δεν επιβιώνουν ανεξαρτήτως κορονοϊού»
ΘΕΑΤΡΟ
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για τα κλειστά θέατρα του Χαρδαλιά
Διευκρινίσεις για την αναστολή των παραστάσεων στα υπαίθρια θέατρα αναγκάστηκε να δώσει το υπουργείο Πολιτισμού μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τα νέα μέτρα.
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για τα κλειστά θέατρα του Χαρδαλιά
ΥΓΕΙΑ
Τώρα κλείνουν και τα θέατρα – Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
Σε τρικυμία φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση αναφορικά με τις προσπάθειες ανάσχεσης της έξαρσης του κορονοϊού,  με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει τώρα ότι κλείνουν και τα υπαίθρια θέατρα από την Πέμπτη.
Τώρα κλείνουν και τα θέατρα – Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας