Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η αρμόδια Διεύθυνση ενημερώθηκε, η υπουργός αγνοούσε;

Ο εξωτερικός χώρος του Αχίλλειου με φόντο το πάλκο για το λαϊκό πρόγραμμα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αρμόδια Διεύθυνση ενημερώθηκε, η υπουργός αγνοούσε;

  • A-
  • A+

Οταν η κεντρική υπηρεσία της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού ενημερώνεται από Σωματείο Εργαζομένων ότι σε χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο που υπόκειται στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002, τελούνται εκδηλώσεις που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα του, οφείλει να πράξει τα δέοντα;

Με έγγραφό του (αρ. πρωτ. 161) το Σωματείο Εργαζομένων Αχίλλειου Μουσείου στην Κέρκυρα ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση (5/8/20) για τα πολιτιστικά δρώμενα που τελούνται τα τελευταία δύο χρόνια στο εμβληματικό κτίριο του ανακτόρου, το οποίο μαζί με τους κήπους του είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο.

Εφιστούσε δε την προσοχή στη «... διενέργεια ιδιωτικού πάρτι γενεθλίων, 12.8.20, με τη συμμετοχή της καλλιτέχνιδας... με εγκατάσταση και χρήση των απαραίτητων ηχοσυστημάτων, κονσόλας ήχου, ρομποτικών φωτιστικών σωμάτων κ.λπ., κατάλληλων για εκτέλεση λαϊκού προγράμματος» (!). Το Σωματείο ζητούσε να μάθει «εάν έχει εκδοθεί άδεια» για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και «παρακαλούσε» τη Διεύθυνση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε «οι εκδηλώσεις του Αχίλλειου να διενεργούνται με όρους και προϋποθέσεις.... προκρίνοντας τη μουσειακή ως βασική λειτουργία και όχι ως υποστηρικτική των εκδηλώσεων».

Με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την ίδια Διεύθυνση, το Σωματείο επανήλθε στο θέμα την ημέρα της διοργάνωσης (12.8.20) επισυνάπτοντας μάλιστα σχετικές φωτογραφίες από τον εξωτερικό χώρο που ετοιμαζόταν για το ιδιωτικό πάρτι! «...Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει το στήσιμο σκηνής αντίστοιχου μεγέθους ενός νυχτερινού λαϊκού κέντρου... Θα ακολουθήσει στήσιμο τραπεζιών και catering τα οποία θα καταλάβουν και τον υπόλοιπο ελεύθερο χώρο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του μουσείου. Θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες προσβάλλουν το Νεώτερο Μνημείο και δυσχεραίνουν-δυσαρεστούν τον ελάχιστο αριθμό επισκεπτών που μας έχουν απομείνει και οι οποίοι έχουν καταβάλει εισιτήριο των 10€ προκειμένου να επισκεφθούν το μουσείο».

Το εν λόγω πάρτι για τον εορτασμό των γενεθλίων γνωστού επιχειρηματία ενόχλησε και την τοπική κοινωνία. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Υπήρξαν καταγγελίες για μη τήρηση των αποστάσεων και καταστρατήγηση του ωραρίου. Κλήθηκε μάλιστα η αστυνομία που έφτασε στη 1.30, όταν είχαν αποχωρήσει διοργανωτές και καλεσμένοι. Παρευρέθησαν πενήντα προσκεκλημένοι -επιχειρηματίες, σελέμπριτι, παράγοντες κ.ά.- για κοκτέιλ, δείπνο, μουσικό πρόγραμμα και κλείσιμο με βεγγαλικά.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης. «Ποια ενημέρωση είχε λάβει το υπουργείο Πολιτισμού από τους διοργανωτές της εκδήλωσης και έχει τύχει της έγκρισης της αρμόδιας υπηρεσίας; Συναινείτε στη διεξαγωγή ανάλογων δραστηριοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού μουσείου;», ρώτησε την υπουργό Πολιτισμού.

Οπως γράφαμε στην «Εφ.Συν.» (10.9.20), η κ. Μενδώνη παραδέχτηκε ότι «αναφορικά με την επίμαχη εκδήλωση... το αίτημα για την πραγματοποίησή της υπεβλήθη από τους διοργανωτές στην ΕΤΑΔ (σ.σ.: η διοίκηση και η διαχείριση του χώρου ασκούνται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και όχι σε κάποια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ακολουθώντας την πεπατημένη ετών. Δεδομένου ότι το Αχίλλειο είναι μνημείο, προφανώς, όφειλαν να ζητήσουν έγκριση βάσει των διατάξεων του ν.3028/2002, πράγμα το οποίο δεν έγινε».

Πλήθος τα ερωτήματα. Η Διεύθυνση του υπουργείου λαμβάνει έγγραφο και ηλεκτρονικό μήνυμα αλλά δεν διερευνά την καταγγελία; Η ΕΤΑΔ έχει δικαίωμα να παραχωρεί άδεια παρακάμπτοντας την ειδική έγκριση από τις υπηρεσίες του υπουργείου; Η υπουργός πριν απαντήσει στη Βουλή είχε ενημερωθεί από την εν λόγω Διεύθυνση και τη διοίκηση της ΕΤΑΔ; Γνώριζε τις καταγγελίες του Σωματείου; Προτίθεται να διερευνήσει την υπόθεση; Ή στην κυβέρνηση των αρίστων οι πλούσιοι και οι διορισμένες διοικήσεις μπορούν να καταπατούν, χωρίς συνέπειες, τους νόμους;

ART - ΝΕΑ
Για το ΕΜΣΤ και τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού
Συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης μετά από ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το ΕΜΣΤ και τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από το ΥΠΠΟΑ
Το ζήτημα της χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού της ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ για τη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θέτει σε επίκαιρη ερώτησή του ο αν. τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...
Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από το ΥΠΠΟΑ
ART - ΝΕΑ
Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες
Παραμένουν χωρίς πρόσβαση στην Ακρόπολη οι ανάπηροι και οι εμποδιζόμενοι επισκέπτες, καθώς το αναβατόριο δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία.
Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες
ART - ΝΕΑ
Στην Αθήνα Ιταλοί ειδικοί για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης
Αντιπαράθεση Μενδώνη - Σκουρολιάκου στη Βουλή για τη λειτουργία του αναβατήρα της Ακρόπολης ο οποίος δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Στην Αθήνα Ιταλοί ειδικοί για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
«Το Μουσείο στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την αρχαϊκή και την κλασική»
Το Μουσείο Ακρόπολης γίνεται 11 χρόνων και περιμένει τους επισκέπτες για να «ζωντανέψει» ξανά, ενώ για τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται έκθεση που συνδέεται με την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Mάχη των Θερμοπυλών...
«Το Μουσείο στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την αρχαϊκή και την κλασική»
ART - ΝΕΑ
Μητσοτάκης-Μενδώνη από το πρωί στα μουσεία...
Οι εργαζόμενοι των μουσείων ήταν στις θέσεις τους χθες το πρωί για να δεχθούν τους πρώτους επισκέπτες, αφού μετά από τρεις μήνες μικρά και μεγάλα, κεντρικά και περιφερειακά επαναλειτουργούν με προφυλάξεις.
Μητσοτάκης-Μενδώνη από το πρωί στα μουσεία...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας