Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση φέρνει κι ένα (τουλάχιστον) καλό. Την αποκατάσταση και ανάδειξη των εξωτερικών όψεων του κτιρίου της Βουλής από το υπουργείο Πολιτισμού.
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο από τα μαρμάρινα στοιχεία (πρόπυλα, εξώστες, κίονες, σκάλες, βάσεις φανοστατών, μαρμάρινοι λέοντες κ.ά.) που αποτελούν σημαντικό τμήμα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, αλλά και πολύτιμα αισθητικά στοιχεία, τα οποία έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα από τον χρόνο και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
«Οταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο σπουδαίος Δανός παραμυθάς Κρίστιαν Αντερσεν, το 1841, αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση δεν ήταν τόσο τα ανάκτορα όσο τα μάρμαρα των ανακτόρων, δηλαδή τα μάρμαρα αυτού του κτιρίου» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, της σχετικής μελέτης και των εργασιών στο ιστορικό μέγαρο.
Μετά τα μαρμάρινα, θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των ξύλινων στοιχείων του κτιρίου (θύρες εισόδου, κουφώματα, παράθυρα) και της τοιχοποιίας. Η διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης της όψης συνδέεται και με το εν εξελίξει έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. «Το τελικό αποτέλεσμα θα δώσει ζωή και απαστράπτουσα εικόνα σε ένα από τα ωραιότερα παγκοσμίως κτίρια» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι το κτίριο της Βουλής είναι κηρυγμένο ως μνημείο εδώ και πολλά χρόνια και έχει δεχτεί πολλές μετατροπές, κάποιες όχι πολύ πετυχημένες, ενώ δύο φορές κινδύνεψε από πυρκαγιά, το 1884 και το 1909. «Σήμερα», συμπλήρωσε, «το Μέγαρο κρατά όλα τα στοιχεία της μεγαλοπρέπειας και της αυθεντικότητάς του και το μάρμαρο είναι ένα από τα βασικά δομικά του στοιχεία, τα οποία λειτουργούν και ως διακοσμητικά αλλά και ως τμήματα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Εχουν δηλαδή μια λειτουργικότητα αντίστοιχη με αυτήν που είχαν στους ναούς της κλασικής αρχαιότητας».
Η υπουργός συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά, με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας με laser 3d scanner, έγινε πλήρης αποτύπωση ολόκληρου του κτιρίου, μια ψηφιακή καταγραφή όλων των φθορών, των υλικών και των παρεμβάσεων που έχει δεχτεί στο παρελθόν, ώστε οι μελλοντικές εργασίες συντήρησης να βασίζονται σε πλήρη και ακριβή στοιχεία.
Το έργο αποκατάστασης γίνεται με 12 συντηρητές από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων και 8 ειδικούς συντηρητές λίθου που προσελήφθησαν με σύμβαση έργου, και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας