• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 29.7°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 32.0°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  36%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.7°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.5°C / 26.1°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 31.0°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 29.4°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  42%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ

 • A-
 • A+
Μελέτη απόσπασης αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου

«Κάρβουνο που καίει» είναι για τους βυζαντινολόγους σε ολόκληρη την υφήλιο η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης. Συντάσσουν τις δυνάμεις τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τους πολίτες και τους φορείς, τάσσονται κατά της καρατόμησης του μοναδικού συνόλου, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και προσπαθούν μέχρι τέλους να σταματήσουν «το έγκλημα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης».

Η τελευταία Τρίτη του Αυγούστου (25/8) ή η πρώτη του Σεπτεμβρίου (1/9) φαίνονται ως οι πιθανές ημερομηνίες για να ενταχθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των ευρημάτων. Ετσι ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (το Σαββατοκύριακο 5-6/9/20), όπως συνέβη και πέρυσι.

Ποιος δεν θυμάται ότι από το βήμα της ΔΕΘ ο ίδιος εξήγγειλε την απόφαση της απόσπασης, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και ερωτημάτων; Εκτός κι αν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική μπροστά στην κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας των ειδικών επιστημόνων και δεν ακουστεί κουβέντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε η μελέτη θα έρθει προς συζήτηση σε μια από τις συνεδριάσεις του ΚΑΣ τον Σεπτέμβριο.

Οποια ημερομηνία και να κατατεθεί πάντως, η θετική γνωμοδότηση θεωρείται βέβαιη αφού η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει φροντίσει να απομακρύνει κάθε διαφορετική φωνή από τη σύνθεση του ΚΑΣ. Η μελέτη εκπονήθηκε από το Τεχνικό Γραφείο Korres Engineering, που έχει αναλάβει το έργο, και κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έχουν γίνει αποδέκτες πλήθος επιστολών από φορείς που τάσσονται κατά της απόσπασης. Προσφάτως δε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου («Εφ.Συν.», Απόστολος Λυκεσάς 4/8/20) έλαβε επιστολή από τον καθηγητή John F. Haldon, πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Βυζαντινών Σπουδών στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από 40 χώρες. Μια μικρή λεπτομέρεια είναι ότι τα μέλη της ψηφίζουν και στέλνουν τις θέσεις τους.

Μιλάμε λοιπόν για την παγκόσμια κοινότητα που βλέπει εκείνο που αρνείται η ελληνική κυβέρνηση. Σε πολλά ερωτήματα δεν έχει απαντήσει το υπουργείο Πολιτισμού και η «Αττικό Μετρό» που προκρίνουν τη λύση της απόσπασης. Τι θα συμβεί αν βρεθούν κι άλλες αρχαιότητες; Αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι κρύβει η γη, ενώ αρχαιολόγοι κάνουν λόγο ακόμα και για μνημειακά ρωμαϊκά κτίρια.

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης της υπουργικής απόφασης (4/3/2020) οι οποίες θα συζητηθούν στις 4/12. Εντός του Αυγούστου πρόκειται να καταθέσουν κοινή αίτηση ακύρωσης και οι: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ΠΕΣΑ, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Την ίδια στιγμή στο εργοτάξιο συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης της άμμου που τοποθετήθηκε για να προστατευθούν οι αρχαιότητες που αποκαλύπτονται, σε άριστη κατάσταση όπως μαθαίνουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
ART - ΝΕΑ
«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου
Ομόφωνα «πράσινο φως» στη μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εν μέσω αντιδράσεων για το γεγονός ότι οι...
«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου
ART - ΝΕΑ
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ
Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επιστράτευσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Ανοιχτή επιστολή των μελών του ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Για το «καλό του έργου» του Μετρό Θεσσαλονίκης
Τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης θέλει να διαψεύσει, προφανώς, το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την παύση του Γιώργου Σκιαδερέση.
Για το «καλό του έργου» του Μετρό Θεσσαλονίκης
ART - ΝΕΑ
Μαραθώνια συνεδρίαση σε κλίμα έντασης
Επιχείρηση αποδόμησης του έργου που έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, με τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, να υποστηρίζει ότι η μελέτη του 2017, η οποία προέβλεπε τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο...
Μαραθώνια συνεδρίαση σε κλίμα έντασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας