• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.3°C / 4.0°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.5°C / 2.4°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.9°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.9°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%

Το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα στην οδό Σκουφά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθήματα ισπανικών στη Σεφαραδίτικη Κοινότητα

 • A-
 • A+

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας πρόκειται να εγκαινιάσει ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη που, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα προσφέρει μαθήματα ισπανικών στη Σεφαραδίτικη Κοινότητα (και όχι μόνο) και θα διοργανώνει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποβλέποντας στην αξιοποίηση και τη διάδοση της κληρονομιάς των Σεφαραδιτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος του συμφώνου που υπέγραψαν η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Cristina Conde de Beroldingen, και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Ως τιμητική μάρτυρας συμμετείχε η υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας, Arancha González Laya. Στην υπογραφή παραβρέθηκαν επίσης ο πρέσβης της Ισπανίας, Enrique Viguera, και ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, Rafael Soriano.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύμφωνο που υπογράφηκε στην έδρα του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα προωθεί την επανασύνδεση των παιδιών και νέων της Σεφαραδίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την ιστορική κληρονομιά και με την γλώσσα καταγωγής τους, τα ισπανοεβραϊκά, μέσα από τον κοινό κορμό της ισπανικής γλώσσας.

Η πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας έχει περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή της. Για πολλούς αιώνες, η Σεφαραδίτικη Κοινότητα υπήρξε κυρίαρχη και η πολιτιστική και οικονομική επιρροή της σε ολόκληρο τον σεφαραδίτικο κόσμο ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Η κοινότητα εξοντώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τους 46.000 Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέζησαν μόνο 1.500. Σήμερα ζουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 1.200 Εβραίοι, βασικά Σεφαραδίτες, που αποτελούν μια κοινότητα με σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό ρόλο.

Η χρήση της ισπανοεβραϊκής γλώσσας τα τελευταία χρόνια περιορίζεται διαρκώς, μέχρι του σημείου σήμερα να περιορίζεται μόνο στην ενδοοικογενειακή επικοινωνία. Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας θέλει να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση και να προωθήσει την εκ νέου επαφή των Σεφαραδιτών με την πολιτιστική και γλωσσική τους κληρονομιά, προσφέροντας στο νέο παράρτημα της Θεσσαλονίκης δραστηριότητες με φυσική παρουσία και μέσω διαδικτύου για τη Σεφαραδίτικη Κοινότητα, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Θα διοργανωθούν μαθήματα ισπανικών καθώς επίσης και εργαστήρια σεφαραδίτικης γλώσσας και πολιτισμού (στα οποία θα διδάσκουν ειδικοί στα ισπανοεβραϊκά) σε συνεργασία με την Κοινότητα. Η Βιβλιοθήκη Juan Carlos Onetti του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας θα δημιουργήσει τμήμα Σεφαραδίτικης Ιστορίας, Πολιτισμού και Λογοτεχνίας.

Η δημιουργία του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει με την πρόσφατη ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, σχετικά με την εισαγωγή των ισπανικών στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά την κατάργηση του πιλοτικού προγράμματος διδασκαλίας τους το 2011.

Μετά την υπογραφή του συμφώνου, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτίριο που στεγάζει την έδρα του Ινστιτούτου στην Αθήνα, στην οδό Σκουφά 31. Τα πρόσφατα έργα αποκατάστασης επανέφεραν τη λάμψη του κτιρίου που πρώτα ως Μορφωτικό Ινστιτούτο «Reina Sofía» (1975) –Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ισπανίας– και, στη συνέχεια, ως Ινστιτούτο Θερβάντες έχει διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας επί 46 χρόνια.

Τα έργα που ολοκληρώνονται σύντομα αποτελούν τη δεύτερη και τελευταία φάση των εργασιών που ξεκίνησαν το 2015-2016 για την ανακαίνιση του ιστορικού αγαθού, διευκολύνοντας την πρόσβαση και βελτιώνοντας τη χρήση του κτιρίου με τη δημιουργία ενός καινούργιου πολιτιστικού χώρου στην ταράτσα. Υπεύθυνη για τη διεύθυνση των έργων είναι η Ισπανίδα αρχιτέκτονας Angeles Mira, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και διαθέτει σημαντική διεθνή εμπειρία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Τέσσερις ιστορίες αίματος γέννησαν τη Θεσσαλονίκη
Πώς καθόρισαν την ιστορική εξέλιξή της το μακέλεμα της δυναστείας των Τημενιδών, η σφαγή στον Ιππόδρομο από τον Θεοδόσιο, η εξέγερση των Ζηλωτών και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων; Τέσσερις επιστήμονες αφηγούνται...
Τέσσερις ιστορίες αίματος γέννησαν τη Θεσσαλονίκη
ART - ΝΕΑ
Με σύμμαχο και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο
Κινητοποιήσεις εργαζομένων για την υπεράσπιση των μουσείων ● Συγκεντρώσεις έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Με σύμμαχο και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο
ART - ΝΕΑ
Οι σπουδαστές δείχνουν τον δρόμο!
Καταλήψεις σε σχολές, καταλήψεις και στα δύο μεγαλύτερα θέατρα της χώρας, που συνοδεύονται από εκδηλώσεις πολιτισμού και συζητήσεις ουσίας.
Οι σπουδαστές δείχνουν τον δρόμο!
ART - ΝΕΑ
Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου από σπουδαστές δραματικών σχολών
«Η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει», υπογραμμίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση, οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.
Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου από σπουδαστές δραματικών σχολών
ART - ΝΕΑ
Πέθανε στα 88 του ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής μόδας, Πάκο Ραμπάν
Είχε ταυτιστεί με την Space Age αισθητική των 60s αλλά και την αρωματοποιία, καθώς τα αρώματα με την υπογραφή του σημείωσαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Είχε σχεδιάσει το περίφημο φόρεμα της Τζέιν...
Πέθανε στα 88 του ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής μόδας, Πάκο Ραμπάν
ART - ΝΕΑ
Μεγάλη συναυλία στο ΚΘΒΕ με αίτημα να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα
Ολοκληρώθηκε μια σπουδαία συναυλία που πραγματοποιηθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην (υπό κατάληψη) Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, από τον ΛΕΞ, τον Γιάννη Αγγελάκα και τους 100°C και...
Μεγάλη συναυλία στο ΚΘΒΕ με αίτημα να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας