• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 15.5°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 14.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 10.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 20.2°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.6°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%

Φωτορεαλιστική απεικόνιση από τον χώρο της έκθεσης στο ισόγειο του Μουσείου

Ευγενική υπενθύμιση προς Λούβρο

 • A-
 • A+

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, τόπος μυστηριακός και μυσταγωγικός αφιερωμένος στη λατρεία και την τέλεση των Καβειρίων Μυστηρίων, τόπος επιβλητικός και ακτινοβόλος κατά τα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία στη χώρα. Για πρώτη φορά 262 αρχαιότητες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης -το οποίο ανακαινίζεται- ταξιδεύουν εκτός του νησιού. Θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Σαμοθράκη, τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών», στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης (20 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου). Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με ψηφιακά βίντεο θα γίνουν αναπαραστάσεις των ιερών κτιρίων, των τελετουργιών, αλλά και της Νίκης της Σαμοθράκης. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα βλέπουν σε παγκόσμια πρώτη ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά, με εικόνες από το μοναδικό κάλλος του φυσικού τοπίου του νησιού.

Η διοργάνωση γίνεται σε στενή συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Εβρου και είναι η πρώτη μιας σειράς εκθέσεων στο Μουσείο της Ακρόπολης με στόχο την προβολή άγνωστων αρχαίων εκθεμάτων στο ευρύ κοινό. «Τα εκατομμύρια των επισκεπτών που βλέπουν τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει η Σαμοθράκη. Νομίζουν ότι πρόκειται για το όνομα του αρχαίου γλύπτη», είπε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής. Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τα εκθέματα και το σκεπτικό της έκθεσης, με τα μέλη του ΚΑΣ να προσυπογράφουν με ενθουσιασμό την πραγματοποίησή της.

Εγινε, ωστόσο, αναφορά σε μια παράλειψη του Λούβρου. Σύμφωνα με την Ελενα Κόρκα, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού, «μετά την απελευθέρωση, η Ελλάδα απέστειλε θραύσματα στο Παρίσι για να επικολληθούν στο γλυπτό. Ωστόσο, πουθενά δεν αναφέρεται από το Λούβρο αυτό το περιστατικό. Επομένως, θα πρέπει να τονιστεί στην παρούσα έκθεση».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης-Γουλανδρή, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ανέφερε: «Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της Νίκης. Η στάση της Ελλάδας αποτελεί δίδαγμα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι χώρες που ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια». Στο γεγονός αναφέρθηκε και η αν. γενική γραμματέας Πολιτισμού και προεδρεύουσα του ΚΑΣ, Μαρία Βλαζάκη. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα αποσταλεί έγγραφο προς το Λούβρο ώστε να υπάρξει αναφορά στη χειρονομία της Ελλάδας.

Στην Αθήνα θα μεταφερθούν ευρήματα των ανασκαφών από το Ιερό των Μεγάλων Θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί. Οι Μεγάλοι Θεοί (οι Κάβειροι) λατρεύτηκαν και έξω από τα σύνορα του νησιού, ενώ μεγάλοι ηγεμόνες, όπως ο Φίλιππος Β’, η Αρσινόη, ο Πτολεμαίος Β’, αφιέρωσαν στο Ιερό πολυτελή κτίρια. Οι μυημένοι στα μυστήρια, ελεύθεροι και δούλοι, εξασφάλιζαν την προστασία των Μεγάλων Θεών από κινδύνους, αλλά και την ευτυχία στη μεταθανάτια ζωή τους. Η παράδοση θέλει εκεί να συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Φίλιππος Β' και η Ολυμπιάδα και στη Σαμοθράκη να έγινε η σύλληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι επισκέπτες, κατά την είσοδό τους στην έκθεση, θα κατευθύνονται προς μια θεατρική διαμόρφωση που βασίζεται στο σχήμα του κύκλου του ιερού. Στη συνέχεια, σε μια επιμήκη προθήκη, θα εκτίθενται τα προϊστορικά ευρήματα, όπως μινωική κεραμική, σφραγίδες και σφραγίσματα, εργαλεία, όπλα που μαρτυρούν τη σημαντική σχέση της Σαμοθράκης με τον Μινωικό Πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού. Τα εκθέματα του Ιερού των Μεγάλων Θεών θα τοποθετηθούν σε κυκλικές προθήκες, που επαναλαμβάνουν την καμπύλη της θόλου της Αρσινόης. Τα κτερίσματα των τάφων θα παρουσιαστούν σε δύο διαδρόμους που θα οδηγούν στην έξοδο. Θα εκτεθούν επίσης αρχιτεκτονικά μέλη, έντεκα ελάσματα χρυσού σε σχήμα φύλλου από ταφικό στεφάνι, δύο τμήματα στεφανιού κ.ά.

Τα 262 εκθέματα θα έρθουν νωρίτερα προκειμένου να συντηρηθούν στα εργαστήρια του Μουσείου της Ακρόπολης. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης θα επιστρέψουν στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, το οποίο θα παραδοθεί στο τέλος Οκτωβρίου. Την έκθεση θα πλαισιώσει διεθνής ημερίδα με θέμα τα πορίσματα των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών στη Σαμοθράκη.

 

Λαθρανασκαφείς εισέβαλαν στο ανάκτορο της Ζωμίνθου

Βανδαλισμός στον Ψηλορείτη

Aρχίζουν σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσαν στον αρχαιολογικό χώρο Ζωμίνθου στην Κρήτη λαθρανασκαφείς, των οποίων η δράση δίνει καθαρή εικόνα βανδαλισμού. Μόλις εντοπίστηκαν σημεία λαθρανασκαφής, ενημερώθηκαν η διευθύντρια της ανασκαφής Εφη Σαπουνά-Σακελλαράκη και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη και δόθηκε σήμα στην αστυνομία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Επειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιες αρχαιολόγοι της Εφορείας, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Ζημιές παρατηρήθηκαν σε τρία από τα σαράντα δύο ανασκαμμένα δωμάτια του συγκροτήματος (συνολικός αριθμός 57 δωμάτια). Στο δωμάτιο 50 οι λαθρανασκαφείς έσκαψαν κάτω από το δάπεδο εστίας και κατέστρεψαν τμήμα του νότιου τοίχου. Επίσης, μετακινήθηκε και έσπασε βάση κίονα που είχε βρεθεί νοτίως της εστίας στον ίδιο χώρο. Στο δωμάτιο 35 είχε διανοιχθεί μία επιμήκης τομή με άξονα από αναταλάς προς δυσμάς και είχαν διαταραχθεί οι επιχώσεις. Ακόμη στο δωμάτιο 26 οι λαθρανασκαφείς ξεσκέπασαν καλυμμένο τμήμα κάρβουνου και άνοιξαν το κάλυμμα ξύλινου κιβωτίου που είχε τοποθετηθεί πάνω από βάση κίονα.

Το Σάββατο επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο και η αν. γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη. Σε συνεννόηση με τη διευθύντρια της Εφορείας και την ανασκαφέα αποφασίστηκε να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ξεκινούν πιλοτικά 17 ενιαία εισιτήρια
Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα τις τιμές των 17 ενιαίων εισιτηρίων που θα εφαρμοστούν κατ' αρχάς πιλοτικά σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όλης της χώρας.
Ξεκινούν πιλοτικά 17 ενιαία εισιτήρια
ART - ΝΕΑ
Ασύλητος τάφος πολεμιστή με χρυσά κοσμήματα
Ο τάφος ανήκε σε πολεμιστή 30-35 ετών, χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ. και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο...
Ασύλητος τάφος πολεμιστή με χρυσά κοσμήματα
ART - ΝΕΑ
Ρεκόρ για την πανσέληνο
Συνωστισμός το Σάββατο στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου πάνω από 32.000 επισκέπτες απόλαυσαν βραδιά τάνγκο «στο φως του φεγγαριού», ενώ αθρόα ήταν η προσέλευση στο Εθνικό Αρχαιολογικό, στο Σούνιο και σε άλλους...
Ρεκόρ για την πανσέληνο
ART - ΝΕΑ
Πάρτι γενεθλίων με άγνωστους θεούς
Τα έκτα γενέθλιά του γιορτάζει το Μουσείο της Ακρόπολης με εκδηλώσεις, την εξαιρετική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» και μειωμένο εισιτήριο για όλους, που θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το...
Πάρτι γενεθλίων με άγνωστους θεούς
ART - ΝΕΑ
Γυμνάσιο Ολυμπίας: αποκάλυψη υπό βροχή
​Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας, αποκάλυψαν 30 επιπλέον μέτρα της Ανατολικής Στοάς, του μοναδικού τμήματος του επιβλητικού κτιρίου που σώζεται μέχρι σήμερα. Το ΚΑΣ έβαλε μπροστά τη...
Γυμνάσιο Ολυμπίας: αποκάλυψη υπό βροχή
ART - ΝΕΑ
Εισιτήρια ηλεκτρονικά και πιο ακριβά
«Απαρχαιωμένη μηχανή που καίει κάρβουνο και δεν παράγει αυτό που μπορεί» είναι το ΤΑΠΑ σύμφωνα με τον αν. υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη. Υποστήριξε ότι η κατάσταση «αποκαρδιωτική» και «πρέπει τάχιστα να...
Εισιτήρια ηλεκτρονικά και πιο ακριβά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας