• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.2°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  6 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  5 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  3 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 16.6°C
  3 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.4°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  78%

Αποψη της ανασκαφής στην Αρχαία Ολυμπία, όπου διακρίνονται καθαρά τα λιμνάζοντα ύδατα

Γυμνάσιο Ολυμπίας: αποκάλυψη υπό βροχή

 • A-
 • A+

Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στο αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας, εκεί όπου έκαναν τις προπονήσεις τους οι αθλητές, αποκάλυψαν 30 επιπλέον μέτρα της Ανατολικής Στοάς, του μοναδικού τμήματος του επιβλητικού κτιρίου που σώζεται μέχρι σήμερα. Κι ενώ το έργο για την αποκάλυψη και ανάδειξη του μνημείου συνεχίζεται, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη για την αποστράγγιση των όμβριων υδάτων. Το έργο κρίθηκε απολύτως απαραίτητο καθώς με τις ανασκαφές τα νερά των βροχοπτώσεων (ιδιαίτερα φέτος που ήταν έντονες) λιμνάζουν σε μια μεγάλη λεκάνη πλημμυρίζοντας την περιοχή που ανασκάπτεται.

Η μελέτη πήρε το «πράσινο φως», αφού η υλοποίησή της θα επιλύσει το πρόβλημα των συσσωρευμένων υδάτων. Με ειδικές διαμορφώσεις, αθέατες στο κοινό, τα νερά της βροχής θα οδηγούνται περιμετρικά του χώρου και με κατεύθυνση προς τον Κλαδέο ποταμό. Τα αντιπλημμυρικά έργα, επιπλέον, δεν θα επιτρέψουν την πρόκληση αντίστοιχων προβλημάτων στο μέλλον, καθώς η επέκταση της ανασκαφής βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί με στόχο να αποκαλυφθούν περί τα 80 συνολικά μέτρα του αρχαίου Γυμνασίου. «Ηταν ένα τεράστιο, σύνθετο κτίριο που λειτουργούσε ως βοηθητικός χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου και είχε τον χαρακτήρα Ολυμπιακού Χωριού», ανέφερε μεταξύ άλλων στο ΚΑΣ ο Δημοσθένης Σβολόπουλος, προϊστάμενος στη διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπ. Πολιτισμού.

Πριν από την επέκταση της ανασκαφής, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013, είχε αποκαλυφθεί το μνημείο σε μήκος 78 μέτρα. Στόχος είναι να αποκαλυφθούν έως το τέλος του 2015 άλλα 20 μέτρα της Στοάς. Το έργο είναι ενταγμένο στο τρέχον ΕΣΠΑ και η ένταξή του στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα θα φέρει στο φως άλλα 30 μέτρα μήκος, διπλάσια δηλαδή έκταση από αυτήν που βλέπουμε σήμερα.

Παράλληλα με την αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα η ανάδειξη του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και η στερέωση των Θησαυρών της Ολυμπίας. Η ανασκαφή επέφερε και αλλαγές χωροθέτησης της νέας εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, που μετατοπίστηκε ανατολικότερα λόγω των εργασιών.

Να θυμίσουμε ότι το αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα δρόμου και στο πένταθλο. Οικοδομήθηκε βορειοδυτικά της Αλτεως, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου. Ανήκει στο ίδιο συγκρότημα με την παλαίστρα, που βρίσκεται ακριβώς στη συνέχειά του προς Νότο. Το Γυμνάσιο διαμορφώθηκε στα ελληνιστικά χρόνια και το κτίριο που σώζεται σήμερα χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. Η δυτική του πλευρά έχει παρασυρθεί από τον ποταμό Κλαδέο, ενώ το σωζόμενο μέρος του αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε κατά τις νεότερες γερμανικές ανασκαφές και αυτές της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ασύλητος τάφος πολεμιστή με χρυσά κοσμήματα
Ο τάφος ανήκε σε πολεμιστή 30-35 ετών, χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ. και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο...
Ασύλητος τάφος πολεμιστή με χρυσά κοσμήματα
ART - ΝΕΑ
Ευγενική υπενθύμιση προς Λούβρο
Για πρώτη φορά κατηφορίζουν στην Αθήνα οι θησαυροί του Μουσείου Σαμοθράκης, που ανακαινίζεται. Με την ευκαιρία, το υπουργείο θα ζητήσει από τους Γάλλους να αναφέρουν ότι, μετά την απελευθέρωση, τους στείλαμε...
Ευγενική υπενθύμιση προς Λούβρο
ART - ΝΕΑ
Βουρτσάκια και ακτίνες Χ: όλα για τα αρχαία
Εξασφαλίσαμε ειδική άδεια για να μπούμε στους χώρους υψίστης ασφαλείας. Υπογράψαμε για την είσοδό μας στο εργαστήριο των αγγείων, όπου βρίσκεται σε κοινή θέα πλήθος αρχαιοτήτων. Συμμορφωθήκαμε με την υπόδειξη...
Βουρτσάκια και ακτίνες Χ: όλα για τα αρχαία
ART - ΝΕΑ
Μια έκθεση-ύμνος στην αιώνια ομορφιά
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει περισσότερες από 300 αρχαιότητες από 52 μουσεία της χώρας και του εξωτερικού που αποδίδουν τις πλείστες πτυχές του κάλλους.
Μια έκθεση-ύμνος στην αιώνια ομορφιά
ART - ΝΕΑ
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
Σάλο έχει προκαλέσει η θεσμοθέτηση της εξαγωγής αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, παρότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναδιπλώθηκε μειώνοντας στα 50 αντί για 100 χρόνια τον δανεισμό τους.
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
ART - ΝΕΑ
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα δύο μουσεία, Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που...
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας