Το περίφημο πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πλάκας στον Αραχθο ποταμό βρίσκεται πάλι ολόρθο στη θέση του. Η αποκατάσταση, η αναστήλωση και η ανάδειξή του έγιναν με τον καλύτερο τρόπο, γι’ αυτό και στη συνεδρίαση (15/6/20) της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, τα μέλη αποφάσισαν ομόφωνα να προταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού η υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασής του για βράβευση από την Europa Nostra.
Αποφασίστηκε επίσης να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της προγραμματικής σύμβασης «προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του», αναφέρει το ΥΠΠΟΑ.
Το μονότοξο γεφύρι που θεωρείται το μεγαλύτερο των Βαλκανίων (άνοιγμα καμάρας 40 μ., ύψος 21 μ.) κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015 μετά τις μεγάλες νεροποντές. Αμέσως σήμανε συναγερμός για την ανακατασκευή του και εκατοντάδες άνθρωποι εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια με επιστημονική γνώση, υπομονή και πείσμα καθώς το εγχείρημα ήταν μοναδικό με μεγάλες δυσκολίες. Για την αναστήλωσή του είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα την επομένη της κατάρρευσης (2/2/15) επισκέφθηκε την περιοχή αντιπροσωπεία τής τότε κυβέρνησης και μελών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που ανέλαβε την έρευνα για την αποκατάσταση.
Η ανακατασκευή του δρομολογήθηκε αμέσως και το κυριότερο μέρος του έργου ολοκληρώθηκε στις 4/12/19. Οι εργασίες έγιναν υπό την παρακολούθηση μελών της Επιστημονικής Επιτροπής υπό την προεδρία του καθηγητή Μανώλη Κορρέ και το έργο εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, συμμετείχαν η γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Αθηνά Καλύβα, ο τ. πρύτανης του ΕΜΠ καθ. Ιωάννης Γκόλας, ο καθ. Δημήτριος Καλιαμπάκος, η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων ΥΠΠΟΑ Αμαλία Ανδρουλιδάκη και εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήματος Ηπείρου και ο γ.γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.
Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι στο μικρό ιστορικό για το γεφύρι της Πλάκας που παραθέτει το δ.τ. του ΥΠΠΟΑ δεν υπάρχει καμία αναφορά στη μερική κατάρρευση που είχε υποστεί το 2007. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί τότε είχαν δοθεί δεσμεύσεις για εργασίες αποκατάστασης οι οποίες δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το 2015;
Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η δήλωση που είχε κάνει στο «Εθνος» (24/2/20, Βασίλης Ιγνατιάδης) ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος: «Το γεφύρι άντεξε 150 χρόνια και θα άντεχε πολύ περισσότερα αν δεν υπήρχε η εγκληματική αμέλεια του κράτους που το άφησε ασυντήρητο με το ένα βάθρο στον αέρα. Εμείς είχαμε την ευθύνη να το κάνουμε να αντέξει εκατοντάδες χρόνια».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας