Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα μουσεία από σήμερα καλωσορίζουν το κοινό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μουσεία από σήμερα καλωσορίζουν το κοινό

  • A-
  • A+

ΠΕΝΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Περισσότερα από 60.000 μουσεία διεθνώς έκλεισαν καθολικά τις πόρτες τους στο κοινό, το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ηταν μια ιστορική στιγμή για τους δημόσιους και ιδιωτικούς μουσειακούς χώρους που ζουν και αναπνέουν μέσα από τους επισκέπτες τους. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα τα περισσότερα μουσεία, μικρά και μεγαλύτερα, επιχείρησαν την εκ νέου επικοινωνία τους με τις κοινωνίες των πολιτών, μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τους, τα διαδικτυακά προγράμματα, τις ξεναγήσεις και τις δράσεις για παιδιά και όλες τις ηλικίες. Και το κάλεσμα βρήκε τεράστια ανταπόκριση από τους διαδικτυακούς πλέον επισκέπτες τους.

Με αισιοδοξία για το μέλλον αλλά και προβληματισμό για την επόμενη ημέρα, τα ελληνικά μουσεία ανοίγουν σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, τρεις μήνες μετά την αναστολή της λειτουργίας τους. Πρώτο μέλημα, να τηρηθούν ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και του κοινού. Αντισηπτικά παντού, υποχρεωτική η μάσκα προστασίας όπως και η απόσταση των δύο μέτρων, σημάνσεις για τα σημεία αναμονής αλλά και για τις αίθουσες επίσκεψης, αριθμημένες καρτέλες για την είσοδο και την έξοδο των επισκεπτών, ανοιχτά παράθυρα και φυσικός εξαερισμός, τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους είναι τα μέτρα που θα εφαρμόζονται. Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ ειδική πρόβλεψη λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση των αναπήρων και όσων ανθρώπων έχουν ορατές και μη δυσκολίες, για άνω των 65 ετών, εγκύους κ.λπ. Τα καφέ (τα ελάχιστα που υπάρχουν) θα λειτουργήσουν με τις οδηγίες που δόθηκαν για τους χώρους εστίασης, όπως και τα πωλητήρια σύμφωνα με τους κανόνες που δίνονται για τους χώρους λιανεμπορίου. Τώρα, αν το ΤΑΠ έχει εφοδιάσει με καινούργια πωλητέα τις προθήκες τους, είναι θέμα επόμενου ρεπορτάζ.

Οι περισσότεροι μουσειακοί οργανισμοί στη χώρα αναπροσαρμόζουν το εκθεσιακό τους πρόγραμμα με παρατάσεις διοργανώσεων που δεν ευτύχησαν να δουν επισκέπτες καθώς εγκαινιάστηκαν λίγο πριν από το lockdown, μεταθέτοντας δαπανηρές-φιλόδοξες εκθέσεις για την επόμενη χρονιά και παρουσιάζοντας νέες, πιο ευέλικτες παραγωγές τις οποίες είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν εκ του μακρόθεν.

Επειτα από τρεις μήνες είναι έτοιμα τα μουσεία να υποδεχτούν το κοινό; Θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους; Τι γίνεται με την επόμενη ημέρα; Τα χαμένα έσοδα της περιόδου αλλά και το plan B σε περίπτωση ανατροπής απασχολούν τις διευθύνσεις; Είναι ερωτήματα που η «Εφ.Συν.» έθεσε σε πέντε διευθυντές δημόσιων και ιδιωτικών μουσείων τα οποία βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ανταποκρίθηκε το κοινό στα διαδικτυακά προγράμματα, όπως και ότι η εμπειρία από τη βιωματική επίσκεψη στο μουσείο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία, γι’ αυτό περιμένουν τους επισκέπτες να ζωντανέψουν τα κλειστά μουσεία.

Μαρία Λαγογιάννη

Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ανοίγουμε σύμφωνα με όλες τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα που μας δόθηκαν μαζί με ορισμένα επιπλέον μέτρα που λαμβάνουμε, όπως είναι οι προκαθορισμένες διαδρομές μέσα στο μουσείο, οι ελεγχόμενοι σταθμοί περιήγησης, σημάνσεις για τη ροή των επισκεπτών σε μια αίθουσα για την είσοδο και την έξοδο, κείμενα με οδηγίες, φυσικός εξαερισμός από τα παράθυρα. Παρ’ ότι αναμένεται να έχουμε επάρκεια φυλακτικού προσωπικού, οι μικρές αίθουσες δεν θα λειτουργήσουν, όπως αυτή με τα νεολιθικά εκθέματα, γιατί δεν διασφαλίζεται η απόσταση των δύο μέτρων. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους εργαζομένους, τους επισκέπτες και το μουσείο μας να δουλέψει με κάθε όρο ασφάλειας ώστε να μην αφήνει καμία υπόνοια στον επισκέπτη ότι ο χώρος δεν είναι απολύτως προστατευμένος. Εχουμε κάνει πολλές δοκιμές, αλλά στην πράξη θα δούμε πώς κυλούν τα πράγματα την πρώτη εβδομάδα. Είναι μια διαφορετική εμπειρία που θα τη δοκιμάσουμε. Μια πρόκληση και μια αντίσταση σε όλη την κατάσταση που θα φέρει κοντά μας το κοινό μας. Το διάστημα της καραντίνας αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των επισκεπτών στον ανακαινισμένο ιστότοπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Είχαμε συμμετοχές από κάθε γωνιά του κόσμου.

Ο εκθεσιακός προγραμματισμός συνεχίζεται κανονικά, αλλά οι επικοινωνιακές δράσεις μας προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα με μικρότερα γκρουπ. Το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε και μάλιστα έχει προχωρήσει πολύ ο κατάλογος της νέας περιοδικής έκθεσης «Οι μεγάλες Νίκες στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας» που προγραμματίζουμε για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Πάντα έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να συμβεί οτιδήποτε αναπάντεχο, ωστόσο η εμπειρία που βιώσαμε διεθνώς, μας έκανε περισσότερο ευέλικτους. Εξακολουθούμε να κάνουμε σχέδια, αλλά πλέον σκεφτόμαστε ότι μπορεί τα πράγματα να μην πάνε όπως τα προγραμματίζουμε.

Μαρία Τσαντσάνογλου

Αν. γενική διευθύντρια MOMus και διευθύντρια MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

 

Τον τελευταίο μήνα οργανώνουμε τις υποδομές μας ώστε τα μέτρα ασφαλείας και οι προδιαγραφές να τηρούνται απόλυτα. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε το κοινό μας την Τρίτη 16/6 που θα ανοίξουν ταυτόχρονα οι πέντε Διευθύνσεις του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Προγραμματίζουμε εκθέσεις που θα ξεκινήσουν, όπως «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» με έργα της Συλλογής Κωστάκη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (16 Ιουνίου) και παρατάσεις για άλλες που έμειναν ανοιχτές μόνο για λίγες ημέρες. Οπως η εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας του Roger Ballen ή του Στήβεν Αντωνάκος στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά στην Αθήνα.

Φυσικά μας προβληματίζει και πολύ η επόμενη ημέρα. Μετά την αδιανόητη εμπειρία που είχαμε δεν μπορούμε να μην είμαστε έτοιμοι για plan B στην περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα και αναγκαστούν να κλείσουν τα μουσεία, γεγονός που απευχόμαστε όλοι. Θα συνεχίσουμε τις διαδικτυακές μας δράσεις για τις οποίες είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Την πρώτη φορά αιφνιδιαστήκαμε, σήμερα διαθέτουμε μεγάλη υποδομή. Μάλιστα ορισμένα προγράμματα του MOMus που ξεκίνησαν διαδικτυακά την περίοδο του lockdown θα συνεχιστούν γιατί το κοινό, από διαφορετικά μέρη του κόσμου, είχε μεγάλη ανταπόκριση. Ωστόσο οι ψηφιακές δράσεις δεν υποκαθιστούν τη λειτουργία του μουσείου με τους επισκέπτες.

Για τον χειμώνα σχεδιάζουμε κανονικά τις εκθέσεις μας ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά.

Η απώλεια εσόδων μάς απασχολεί. Κλειστά μουσεία συνεπάγεται έλλειψη εσόδων από εισιτήρια, πωλητήρια, από δράσεις με αντίτιμο αλλά και αποκοπή από τις συμμετοχές μας σε διεθνείς εκθέσεις. Αυτό για το MΟMus έχει κόστος οικονομικό αλλά και επικοινωνιακό της διεθνούς παρουσίας του. Δεν αφορά μόνο εμάς όμως, είναι γενικότερη κατάσταση. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε όλοι σύντομα.

Αλεξάνδρα Ράπτη

Διευθύντρια Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με εννέα περιφερειακά μουσεία στην Ελλάδα

Mουσείο Αργυροτεχνίας Ιωάννινα - ΠΙΟΠ

Είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάμε, γι’ αυτό η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη μέχρι τέλος Ιουνίου στα μουσεία του ΠΙΟΠ. Εχουμε λάβει όλα τα υγειονομικά μέτρα για να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας, έχουμε φροντίσει απόλυτα για την προστασία των εργαζομένων μας και του κοινού.

Εχει σημασία να εφαρμόσεις όλα τα πρωτόκολλα και να διαχειριστείς σωστά την αμηχανία που μπορεί να αισθανθεί ο επισκέπτης που επιστρέφει στο μουσείο, ώστε να νιώσει ασφαλής. Εδώ και δύο εβδομάδες κάνουμε προσομοιώσεις, δοκιμές και μέχρι την Κυριακή δουλεύαμε προκειμένου να δούμε πώς κυλάει η εφαρμογή των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ανατροφοδότηση όλων αυτών, διότι αλλιώς δοκιμάζονται τα πράγματα σε κανονικές συνθήκες.

Σε όλα τα μουσεία μας πραγματοποιούμε πολλές δράσεις, περί τις τριακόσιες τον χρόνο. Για το καλοκαίρι είχαμε προγραμματίσει μεγάλες διοργανώσεις που αναγκαστήκαμε να μεταθέσουμε χρονικά καθώς με τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν, δεν μπορούσαμε καν να ταξιδέψουμε στα μουσεία μας που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Αυτό μας οδήγησε σε ταχεία αναμόρφωση του προγραμματισμού μας. Για φέτος πάμε σε μικρότερης κλίμακας δράσεις προκειμένου να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε εφαρμόζοντας τα μέτρα. Ταυτοχρόνως μας ενδιαφέρει να ξαναζωντανέψουμε τις τοπικές κοινωνίες, να γίνουν πράγματα στα μουσεία, να τα διατηρήσουμε όσο μπορούμε ζωντανά κύτταρα για τους εργαζομένους, τους επισκέπτες, τους κατοίκους των περιοχών. Αναμορφώσαμε τον προγραμματισμό μας και με αυτή την ευκαιρία είδαμε ξανά τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάποιων δράσεων του ιδρύματος, παρ’ ότι πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επίσκεψη στο μουσείο.

Μας απασχολεί η μείωση των εσόδων που θα σημειωθεί, όπως σε όλα τα μουσεία, αφού το προηγούμενο διάστημα τα έσοδά μας μηδενίστηκαν. Ωστόσο είμαστε φύσει αισιόδοξοι για το μέλλον και θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε κάποιες εκθέσεις τις οποίες δουλεύουμε και τις προγραμματίζουμε από το φθινόπωρο έως το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα έχουμε την ευελιξία, την ικανότητα, το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, για να εφαρμόσουμε αν χρειαστεί ένα plan B και να πράξουμε το καλύτερο.

Δημήτρης Παντερμαλής

Πρόεδρος Μουσείου Ακρόπολης

Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε το κοινό μας. Αυτούς τους τρεις μήνες κάναμε πολλά πράγματα και μπαίνουμε γερά στο παιχνίδι, ανανεωμένοι μπορώ να πω, όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Στις 20 Ιουνίου θα γιορτάσουμε τα 11α γενέθλια του μουσείου μας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η περιοδική μας έκθεση «Εμπρησμός στην Ακρόπολη» θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο. Σαφώς αυτό που ζήσαμε ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και η επαφή μας συνεχίστηκε με το κοινό μέσα από τις ψηφιακές δράσεις, αλλά πιστεύουμε ότι η εμπειρία της επίσκεψης στο μουσείο δεν μπορεί να υποκατασταθεί.

Κυριάκος Κουτσομάλλης

Διευθυντής στο Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχτούμε το κοινό μας, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους εργαζομένους και τους επισκέπτες μας. Στο μουσείο λειτουργεί κλιματισμός ανοιχτού κυκλώματος, το κτίριο απολυμαίνεται τακτικά και λαμβάνεται μέριμνα για την τήρηση ασφαλών αποστάσεων εντός των χώρων.

Οι δραστηριότητες των περιοδικών εκθέσεων αναμορφώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες. Στο Μουσείο της Ανδρου η αναδρομική έκθεση του Γιώργου Ρόρρη μετατίθεται για του χρόνου. Στις αρχές Ιουλίου θα παρουσιάσουμε μια ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα από τη μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Η επόμενη ημέρα μάς απασχόλησε και μας απασχολεί διαρκώς γιατί αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ρευστά. Είχαμε στην ατζέντα μας δυο-τρεις μεγάλες εκθέσεις για το Μουσείο της Αθήνας, αλλά για την ώρα δεν μπορούν να δαπανηθούν 400.000 ή 600.000 ευρώ για μια διοργάνωση. Το κόστος είναι μεγάλο και ο χρόνος αβέβαιος. Δεν εγκαταλείπουμε τις ιδέες μας, αλλά και τα ιδρύματα έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό κόστος. Η απώλεια των εσόδων είναι μεγάλη και τα έξοδα τρέχουν. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι, εξακολουθούμε να δουλεύουμε και περιμένουμε το κοινό στα μουσεία μας.

 

ART - ΝΕΑ
Ανοίγουν τη Δευτέρα οι αρχαιολογικοί χώροι
Το ελληνικό κοινό αποκτά πρόσβαση σε περισσότερους από 200 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους που ανοίγουν τις πόρτες τους, με διευρυμένο ωράριο, δύο μήνες μετά τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο...
Ανοίγουν τη Δευτέρα οι αρχαιολογικοί χώροι
ART - ΝΕΑ
Να εφαρμοστούν τα επείγοντα μέτρα, αλλιώς απεργούμε
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προτίθεται να προχωρήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση για τα επείγοντα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την...
Να εφαρμοστούν τα επείγοντα μέτρα, αλλιώς απεργούμε
ART - ΝΕΑ
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...
Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αναστείλει έστω και με χρονοκαθυστέρηση τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανακούφισε πρωτίστως τους εργαζομένους. Ακολούθησαν ακόμα δύο ανακοινώσεις...
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...
ART - ΝΕΑ
Στα μουσεία μας... online
«Μένουμε σπίτι», αλλά μπορούμε να περάσουμε τις ελεύθερες ώρες μας διαδικτυακά, συντροφιά με τις εικαστικές τέχνες και τις μεγάλες εκθέσεις, να ανακαλύψουμε στα σάιτ των μουσείων μας τις ελκυστικές συλλογές...
Στα μουσεία μας... online
ART - ΝΕΑ
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
Ούτε σύσκεψη έχει συγκληθεί, ούτε έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μέχρι στιγμής, για τα μουσεία μας, τα οποία δέχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
ART - ΝΕΑ
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό
Οπως φαίνεται, η νέα επιδημία φοβίζει περισσότερο το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό, σε αντίθεση με τους νέους, που δεν βάζουν νερό στην ψυχαγωγία τους. Πάντως, οι οργανισμοί που σέβονται τον κόσμο και τους...
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας