• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 16.9°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 16.2°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.9°C / 15.0°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 15.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.5°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  87%
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστρέφει το αμαρτωλό παρελθόν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας

 • A-
 • A+
Παρότι είχαν κριθεί παράνομες οι δαπάνες για την κάλυψη εξόδων της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού μέσω του Ταμείου, η υπουργός Πολιτισμού επαναφέρει την ίδια πρακτική «και δίνει άφθονο δημόσιο χρήμα σε “golden boys του συνδικαλισμού”, που διώκονται μάλιστα από τη Δικαιοσύνη για βαριά κακουργήματα», όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Στρατής και Χρ. Βερναρδάκης.

Σε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση μιας «νέας κατάφωρης παρανομίας», όπως τη χαρακτηρίζουν, με επίκεντρο το –γνωστό και ως «αμαρτωλό»– Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ), προχωρούν οι βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Στρατής και Χρ. Βερναρδάκης. Αφορμή, η πληρωμή 100.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) μέσω του Ταμείου, από τον εκκαθαριστή που διόρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ. Αντίστοιχες πληρωμές εξόδων της Ομοσπονδίας έχουν γίνει και στο παρελθόν, κατά την περίοδο για την οποία το Ταμείο βρίσκεται στο μικροσκόπιο πολύπλευρης έρευνας της Δικαιοσύνης.

Κρίθηκαν όμως παράνομες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με τους αρμόδιους ελεγκτές να προχωρούν περαιτέρω σε καταλογισμούς και να ζητούν επιστροφή των ποσών που προέρχονται από αμιγώς κρατικό χρήμα. Το «αμαρτωλό» παρελθόν του Ταμείου φαίνεται ότι επιστρέφει με τους χειρισμούς της κ. Μενδώνη και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο: «Ενώ οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό αναρωτιούνται επί δίμηνο για την απουσία της Υπουργού, αυτή προσφέρει πολιτική κάλυψη στο “λεφτόδεντρο” του περίφημου Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Και δίνει άφθονο δημόσιο χρήμα σε “golden boys του συνδικαλισμού” που διώκονται μάλιστα από τη Δικαιοσύνη για βαριά κακουργήματα, ένα εκ των οποίων είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», υπογραμμίζουν οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών, η υπουργός παραδέχθηκε ότι ο εκκαθαριστής που η ίδια τοποθέτησε στο Ταμείο προχώρησε στην πληρωμή 100.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών του συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για δαπάνη που είχε εγκριθεί από το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, του οποίου τη σύνθεση τροποποίησε η υπουργός με απόφασή της. Ειδικότερα, πρόσθεσε δύο μέλη, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα τέσσερα από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου να πρόσκεινται στις ελεγχόμενες για αδικήματα πρώην διοικήσεις.

Ωστόσο, ο τέως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αρνούνταν να εγκρίνει την πληρωμή κρίνοντάς την παράνομη. Και αυτό γιατί πόρισμα του ΓΛΚ για το Ταμείο και τη δωδεκαετία 2005-2016, όχι μόνο έκρινε παράνομες και εκτός σκοπών του Ταμείου αντίστοιχες δαπάνες ύψους 211.838,29 ευρώ προς την Ομοσπονδία στη διάρκεια του 2016, αλλά ζήτησε και την επιστροφή τους. Για την επίμαχη δαπάνη των 100.000 ευρώ, τρία μέλη του μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου είχαν σπεύσει να διαχωρίσουν την θέση τους από τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη και ενημέρωσαν για το παράνομο της απόφασης τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Αγγ. Μπίνη, με καταγγελία που είναι σε γνώση της «Εφ.Συν.».

Παρ’ όλα αυτά, απαντώντας με απόλυτα τυπικό τρόπο στην κοινοβουλευτική ερώτηση, η υπουργός επιβεβαίωσε τη χορήγηση των 100.000 ευρώ στην Ομοσπονδία, καταθέτοντας έγγραφο του εκκαθαριστή του Ταμείου, στο οποίο ο ίδιος δηλώνει ευθαρσώς ότι εφάρμοσε την κατά πλειοψηφία απόφαση του καταργημένου, πλέον, διοικητικού συμβουλίου. Με άλλα λόγια, ένα διοικητικό συμβούλιο «της υπουργού Πολιτισμού και των φίλων της συνδικαλιστών», σχολιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η “εκκαθάριση εν λειτουργία” του Ταμείου Αλληλοβοήθειας αποτελεί επιχείρηση συγκάλυψης των παρανομιών που έχουν συντελεστεί αλλά και επιστροφή στην αμαρτωλή λειτουργία του παρελθόντος. Για μία ακόμα φορά επιβεβαιωνόμαστε», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή δήλωσή τους, καταλογίζοντας ευθύνες τόσο στον εκκαθαριστή όσο και στην ίδια την κ. Μενδώνη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Πόλεμος ανακοινώσεων Μενδώνη-Ζορμπά για την έκπτωτη «Ι Κnow How»
Καινούργιες ανακοινώσεις έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής από το υπουργείο Πολιτισμού γύρω από το θέμα της «IknowHow ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ». 
Πόλεμος ανακοινώσεων Μενδώνη-Ζορμπά για την έκπτωτη «Ι Κnow How»
ART - ΝΕΑ
Κ. Στρατής: «Οι μάσκες έπεσαν, συγκάλυψη αμαρτωλών πρακτικών του παρελθόντος»
Ερωτήματα προς το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη θέτει με δήλωσή του ο τέως υφ. Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, με αφορμή την απόφαση να τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία το Ταμείο...
Κ. Στρατής: «Οι μάσκες έπεσαν, συγκάλυψη αμαρτωλών πρακτικών του παρελθόντος»
ART - ΝΕΑ
«Θα συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας μέσω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου»
Η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, γνωρίζει καλύτερα από κάθε προκάτοχό της τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει. Γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, σκάνδαλα διαφθοράς και παθογένειες, ανοιχτά...
«Θα συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας μέσω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου»
ART - ΝΕΑ
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να εγκρίνει πρόταση της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης στο μνημείο, πριν τα μέλη του ΚΑΣ κληθούν να...
Εσπευσε με υπουργική απόφαση για τα έργα στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Ανοιχτή επιστολή για τον αποκλεισμό του έργου της ψηφιακής βάσης για τη βλάχικη γλώσσα από επιχορήγηση
Ανοιχτή επιστολή, προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από τον Βασίλη Νιτσιάκο, πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Ρωτά τους λόγους γιατί αποσύρθηκε ήδη εγκεκριμένη...
Ανοιχτή επιστολή για τον αποκλεισμό του έργου της ψηφιακής βάσης για τη βλάχικη γλώσσα από επιχορήγηση
ART - ΝΕΑ
Η «πάντα άξια» υπουργός Πολιτισμού
Η κ. Μενδώνη μαζί με την επικοινωνιακή σύμβουλό της Αννα Παναγιωταρέα παραβρέθηκαν στη βάφτιση του γιου του κατηγορουμένου για επτά κακουργήματα, πρώην προέδρου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ,...
Η «πάντα άξια» υπουργός Πολιτισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας