Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτιστικές διέξοδοι 7: Συνδιαμορφώνοντας αυτά που μας αφορούν

Άλκη Ζέη, Το καπλάνι της βιτρίνας

Πολιτιστικές διέξοδοι 7: Συνδιαμορφώνοντας αυτά που μας αφορούν

  • A-
  • A+
Πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας, είμαστε στην 7η συνάντησή μας με δημιουργικές ιδέες και πολιτιστικές δραστηριότητες που ανοίγουν μονοπάτια διεξόδου στους περιορισμούς που μπορεί σταδιακά να αίρονται αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν, όσο αρκετές δουλειές δεν έχουν ακόμη σηκώσει τα ρολά και οι σχολικές αυλές αργούν να γεμίσουν από τις παιδικές παρουσίες και φωνές, δημιουργώντας συνθήκες απουσίας από το δημόσιο χώρο και οικογενειακής συνεύρεσης, με την ανάγκη αξιοποίησης του κοινού χωροχρόνου που μοιραζόμαστε να παραμένει.

Σε μερικές από τις σημερινές δραστηριότητες τα παιδιά, μικρά ή μεγαλύτερα καλούνται να λάβουν μέρος και να είναι συνδημιουργοί είτε στην εξέλιξη των παραμυθιών, είτε στην δημιουργία της δικής τους ταινίας, είτε μέσω χειροτεχνημάτων είτε ακόμη συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα ...γυμναστικής.

*Μια αξιόλογη δράση για τα παιδιά της εποχής του Κορονοϊού πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) που με μεγάλη αγάπη φτιάχνει ιστορίες σε επεισόδια για τα παιδιά.

«Επιθυμία μας είναι να απευθυνθούμε στα ίδια τα παιδιά τα οποία πλήττονται σοβαρά από τον εγκλεισμό στο σπίτι, να ενισχύσουμε την αυτοϋπευθυνότητα και να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις αυτοβοήθειας και την αξιοποίηση των εγγενών δυνάμεων για την επίλυση προβλημάτων και τη συνδιαμόρφωση των ειδικών συνθηκών στις οποίες είναι αναγκασμένη να ζει η οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την κρίση στοχεύοντας και στην Μετά-τον-Κορονοϊό- εποχή διαμορφώνοντας ενεργούς υπεύθυνους πολίτες, με κριτική σκέψη και κυρίως με υγιή ψυχισμό» μας λέει η επιστημονική υπεύθυνη του Ινστιτούτου Αναστασία Καλαντζή -Αζίζι.
Οι ήρωες είναι δυο παιδιά του Δημοτικού η Ιολίνα και ο Κορονάκος, με μαμά τραπεζικό που δουλεύει στο σπίτι και μπαμπά μουσικό που είναι άνεργος, στις ιστορίες αξιοποιείται η σοφία αρχαίων λαών, όπως λόγου χάρη το «ουδέν κακό αμιγές καλού», ώστε τα παιδιά να συνδιαμορφώσουν την νέα κατάσταση με την υποστήριξη των ειδικών του Ινστιτούτου.

Τα επεισόδια της ιστορίας τους ανεβαίνουν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή ενώ τα παιδιά προσκαλούνται να σκέφτονται και να δίνουν λύσεις στο ενδιάμεσο που μπορούν να στέλνουν στο email [email protected]

  • Μπορείτε να βρείτε τα επεισόδια εδώ και εδώ
     

*Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο που συνεχίζουν να στηρίζουν τα παιδιά και τους νέους όλες αυτές τις δύσκολες μέρες του περιορισμού με την καθημερινή κινηματογραφική προβολή εξαιρετικών ταινιών από την σελίδα τους στο facebook όπως έχουμε αναλυτικά αναφερθεί από την πρώτη μας συνάντηση, τώρα προσκαλεί παιδιά και νέους στην νέα Εξ Αποστάσεως Διαδικτυακή Δράση Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης με τίτλο "Κάνε μια ταινία με ένα μόνο πλάνο". Παρέχει λοιπόν δωρεάν εύχρηστο υλικό με βίντεο-παραδείγματα και απλές γραπτές οδηγίες, ώστε τα παιδιά και οι νέοι με απλά τεχνολογικά μέσα όπως ένα κινητό, ένα ipod, μια μικρή βιντεοκάμερα ή ίσως την κάμερα των γονιών, να δημιουργήσουν στο σπίτι τους μια ταινία από 1 μέχρι 3 λεπτά, με ελεύθερο θέμα, η οποία δε θα χρειάζεται υπολογιστή και τεχνική επεξεργασία, αλλά θα είναι αυτούσια και έτοιμη μόλις τελειώσει το γύρισμα. Οι ταινίες μάλιστα θα προβληθούν στο διαδικτυακό κανάλι του Φεστιβάλ Ολυμπίας, και θα μπορούν να συμμετάσχουν στην επετειακή 20η Camera Zizanio, την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας.

  • Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες εδώ


*Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει τις πολυποίκιλες εκδηλώσεις του πολλές από τις οποίες απευθύνονται στα παιδιά. Μπορείτε να ακούσετε το εμβληματικό παιδικό μυθιστόρημα «Το καπλάνι της βιτρίνας», που έγραψε μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες συγγραφείς, η Άλκη Ζέη, όπως υπέροχα το διαβάζει σε ημίωρα επεισόδια η Όλια Λαζαρίδου.

Η κ.Βλεφαρίδου έχει προσθέσει μοναδικές χειροτεχνίες εμπνεόμενη από τη φύση τις οποίες μπορείτε να δείτε και να κατασκευάσετε σπίτι από εδώ 

Ακόμη τα διαδικτυακά προγράμματα άθλησης από την ερχόμενη βδομάδα εμπλουτίζονται με δραστηριότητες κατάλληλες για την εκγύμναση των παιδιών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Και για να υποδεχτούμε τον πολλαπλώς σημαινόμενο Μάη προτείνουμε μία ταινία:

Για μας τα μεγαλύτερα παιδιά που αγαπάμε τη φύση επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε μέρος της και είναι η ιστορία μιας γυναίκας που προσγειώνεται στη Γη, από άλλο πλανήτη, άλλης διάστασης, απογυμνώνοντας τον πολιτισμό μας με παιδική αφέλεια που στις παρούσες συνθήκες ίσως να παρέχει κάποιες εξηγήσεις.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε έναν διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό αφιερωμένο σε ολόκληρη την οικογένεια, που προσφέρεται από το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ Bobos Arts Festival και τον μουσικό και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ διακηρύσσοντας: «Σε έναν κόσμο που μας κατακλύζει από εικόνες, ας δώσουμε λίγο χώρο στον ήχο και τη φαντασία!».

Μας περιμένει λοιπόν με μουσική για παιδιά όλων των ηλικιών, εκπομπές, αφηγήσεις και πολλές εκπλήξεις.


⇒ Με μεγάλη χαρά αναμένουμε και τις δικές σας ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι

στο email: [email protected]

ART - ΝΕΑ
Πολιτιστικές διέξοδοι 6: Χορεύοντας στην... άνοιξη και ταινίες για νέους
Μπορεί να συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας αποκλεισμού στο σπίτι, αλλά εμείς εισερχόμαστε στην 6η συνάντησή μας με δημιουργικές διεξόδους για να αντεπεξέλθουμε στην αναγκαστική παραμονή στο σπίτι.
Πολιτιστικές διέξοδοι 6: Χορεύοντας στην... άνοιξη και ταινίες για νέους
ART - ΝΕΑ
Πολιτιστικές διέξοδοι νο 5: Παραστάσεις γνωριμίας των παιδιών με τη λυρική τέχνη
«Πού πάει ο καιρός που φεύγει κι όταν φτάνει ξαναφεύγει;». Με τους ήχους της Λιλιπούπολης στα αυτιά, σκεφτήκαμε ότι έχουμε διαπράξει μια μεγάλη παράλειψη σε αυτές τις συναντήσεις μας. Και θα επιχειρήσουμε να...
Πολιτιστικές διέξοδοι νο 5: Παραστάσεις γνωριμίας των παιδιών με τη λυρική τέχνη
ART - ΝΕΑ
Πολιτιστικές διέξοδοι νο 4: μύηση στην επιστήμη
Συνδυάζοντας θέατρο και επιστήμη και αντλώντας από την εμπειρία και παρατήρησή της σε πολιτισμικές εκδηλώσεις βασισμένες σε εθνογραφική έρευνα, η θεατρολόγος Λήδα Αγοραστού μοιράζεται ιδέες για κάποιες...
Πολιτιστικές διέξοδοι νο 4: μύηση στην επιστήμη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτιστικές διέξοδοι ενάντια στην απομόνωση no 2
Παρασκευή σήμερα και στην δεύτερη εβδομαδιαία συνάντησή μας συγκεντρώνουμε προτάσεις για δημιουργικές ρωγμές στην απομόνωση, ρωγμές που μόνο ο πολιτισμός και η αγάπη μπορούν να προσφέρουν.
Πολιτιστικές διέξοδοι ενάντια στην απομόνωση no 2
ART - ΝΕΑ
Απαντήσεις για την χαριστική βολή στον Πολιτισμό ζητά η ΠΟΘΑ
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ζητά να μάθει πόσα κρούσματα συνδέονται μέσω της ιχνηλάτησης με πολιτιστικές εκδηλώσεις και καταγγέλλει μεθόδευση που στοχοποιεί και εξοντώνει τον κλάδο.
Απαντήσεις για την χαριστική βολή στον Πολιτισμό ζητά η ΠΟΘΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας