• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  0 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  74%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.5°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.3°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%

Από δεξιά προς αριστερά Αθηνά Χατζηπέτρου τέως πρόεδρος ΤΑΠ, υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Παναγιώτης Νταής νέος πρόεδρος ΤΑΠ και Αννα Παναγιωταρέα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διευθύντρια έφυγε, τα προβλήματα παραμένουν

 • A-
 • A+
Ο Παναγιώτης Νταής ανέλαβε τη διευθυντική θέση μετά την Αθηνά Χατζηπέτρου, ενώ πλησιάζει η θερινή περίοδος στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Το στοίχημα είναι να λειτουργήσουν τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια και να αυξηθούν τα έσοδα από τα εισιτήρια.

Αλλαγή φρουράς στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) είχαμε, και επισήμως, χθες, στην Μπουμπουλίνας, σε κλίμα τυπικότητας και αμηχανίας, ενίοτε. Η τέως πρόεδρος Αθηνά Χατζηπέτρου, που εξελέγη την περασμένη εβδομάδα για τη θέση της πρόεδρου και διευθύνουσας συμβούλου στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, παρουσίασε τα βασικά σημεία του έργου της, ύστερα από 6 μήνες στο τιμόνι του πολύπαθου Ταμείου.

Και ενώ η νέα θέση σημαίνει σαφώς αναβάθμιση για την ίδια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι σχέσεις της με την Μπουμπουλίνας και την υπουργό Πολιτισμού δεν ευδοκίμησαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που πήρε την απόφαση να απομακρυνθεί οικειοθελώς από το ΤΑΠ και μάλιστα έναν μήνα πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διαχειρίζεται έσοδα άνω των 130 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που απορρέουν από τις εισπράξεις των εισιτηρίων, των πωλητηρίων και των αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Εξακολουθεί ωστόσο να λειτουργεί υποστελεχωμένο, με παθογένειες, δυσλειτουργίες και χωρίς οργανόγραμμα.

Γι' αυτό και η απελθούσα πρόεδρος είπε στην αρχή της ομιλίας της ότι, εφόσον το ΤΑΠ ξεπεράσει τις δυσκολίες που το ταλανίζουν, δεκαετίες, μαζί με «τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και την εσωστρέφειά του, θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στον χώρο του πολιτισμού ως φορέας ανάπτυξης». Ο Παναγιώτης Νταής είναι ο άνθρωπος που επελέγη, αυτή τη φορά από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς η Αθηνά Χατζηπέτρου τοποθετήθηκε απευθείας από το Μαξίμου. Θα καταφέρει ο κ. Νταής να οδηγήσει το ΤΑΠ στο ξέφωτο;

Το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Και ενώ όλοι θυμόμαστε την «έφοδο» της υπουργού στα γραφεία του ΤΑΠ και στο πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τον περασμένο Αύγουστο, τις καταγγελίες για άδεια ράφια και ελλείψεις πωλητέων, οι οποίες καταρρίφθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΠ, χθες ακούσαμε πάλι για τους ίδιους στόχους που θα υλοποιηθούν.

Για «επαναπροσδιορισμό του ρόλου και πλήρη εκσυγχρονισμό στις λειτουργίες του» έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, σημειώνοντας σαφώς, όμως, ότι το ΤΑΠ θα εξακολουθήσει να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Η κ. Μενδώνη μίλησε για αύξηση των εσόδων, καθώς σήμερα το 95% έρχεται από τα εισιτήρια, «ενώ σε όλο τον κόσμο αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 20% και τα υπόλοιπα έσοδα είναι από παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτές τις υπηρεσίες θέλουμε να αναβαθμίσουμε, ξεκινώντας από τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από τα 75 αναψυκτήρια θα λειτουργήσουν περίπου τα μισά, δηλαδή τα 35. Τα 20 που βρίσκονται εν λειτουργία και τα 15 που δημοπρατήθηκαν πρόσφατα. Αν και τρεις διαγωνισμοί (από τους 15) βγήκαν άγονοι για τα αναψυκτήρια της Βεργίνας, της Δωδώνης και του αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου, θα λειτουργήσουν, αφού, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιτρέπονται με συγκεκριμένες διαδικασίες οι απευθείας αναθέσεις για 18 μήνες.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα ανοίξουν τα πωλητήρια τα οποία «εμπλουτίζονται συνεχώς με προϊόντα», αλλά ποια είναι αυτά που θα επιφέρουν και τις πολυπόθητες αυξήσεις εσόδων, δεν μάθαμε. «Είναι πάνω από δέκα χρόνια που έχουν χαμηλές πωλήσεις -δεν έχουν φέρει πάνω από 3.500.000 ευρώ ετησίως στο ΤΑΠ. Σημαίνει, λοιπόν, ότι πρέπει να γίνει μια δομική αλλαγή, κόσμος υπάρχει, εννοώ εργαζόμενοι. Αρα, φυσικά, θα ανοίξουν τα πωλητήρια», είπε η κ. Χατζηπέτρου.

Ο νέος πρόεδρος, Παναγιώτης Νταής, δίνοντας το στίγμα του, ανάφερε ότι το ΤΑΠΑ θα λειτουργήσει ως ΝΠΔΔ και τόνισε ότι στόχος είναι «να ενταχθούμε στο σύστημα της Κινητικότητας... αφενός, να προσελκύσουμε κόσμο από άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης να υπηρετήσουν στο ΤΑΠΑ, να μπολιάσουν, αν θέλετε, με τη δική τους γνώση και εμπειρία το υπάρχον προσωπικό, το οποίο προσπαθεί με τα μέσα που έχει για το καλύτερο, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εργασίας για το υφιστάμενο προσωπικό, που θα του επιτρέψει να αναπτύξει όλες τις ικανότητές του».

Χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα τη λειτουργία των πωλητηρίων. «Πρέπει να αναδιοργανωθούν, να λειτουργήσουν με νέο τρόπο, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες... και να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων».

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Νταής, προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Παραλαβής Εργου για την Ψηφιοποίηση των Κινητών Μνημείων («Εφ.Συν.» 21/1/20), ρωτήθηκε ποια είναι η άποψή του για τις μηνύσεις του έκπτωτου αναδόχου κατά των τριών μελών της Επιτροπής, εκείνων που είχαν απορρίψει τα δύο παραδοτέα έργα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος. «Ως δημόσιος υπάλληλος δεν μπορώ να δεχθώ τέτοια πράγματα.

Ολοι οι συνάδελφοι, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, έχουν τη γνώμη τους και πρέπει να την εκφράζουν ελεύθερα. Σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση είμαι αντίθετος. Είμαι ξεκάθαρος και γι' αυτό δεν πήγα να καταθέσω ως μάρτυρας και ούτε θα το κάνω ποτέ.

Ομως, πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε όλες τις απόψεις. Στην παρούσα φάση διαμορφώθηκαν δύο που έχουν επιχειρήματα και πρέπει να είναι σεβαστές», είπε και θύμισε ότι σήμερα η Επιτροπή «έχει πάψει να λειτουργεί από τη στιγμή που κηρύχθηκε έκπτωτος ο ανάδοχος. Δεν έχουμε ξανασυνεδριάσει από τον Οκτώβριο 2019. Δεν έχει αντικείμενο πλέον, δεν μπορεί να παρακολουθεί μια σύμβαση που δεν υπάρχει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Υπεραμύνθηκε του εισιτηρίου των 50 ευρώ η υπουργός
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απέδωσε στο «υψηλό κόστος λειτουργίας» του Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου το εισιτήριο των 50 ευρώ και εστίασε στις δαπάνες του
Υπεραμύνθηκε του εισιτηρίου των 50 ευρώ η υπουργός
ART - ΝΕΑ
Ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
Η Αθηνά Χατζηπέτρου επέστρεψε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δέκα μήνες μετά την απομάκρυνσή της. Η οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του ΤΑΠΑ κρίθηκε απευθείας από το Μαξίμου ως το...
Ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
ART - ΝΕΑ
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
Το ΙΣΝ προχώρησε σε ανάκληση της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ για το μουσείο που θα φιλοξενούσε τους «Δεσμώτες», προσάπτοντας άσκοπες καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση στο ΥΠΠΟΑ.
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Αλλαγή πλεύσης ή διπλωματικά παιχνίδια;
Η βρετανική πλευρά ενδέχεται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σύμφωνα με την ατζέντα των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών.
Αλλαγή πλεύσης ή διπλωματικά παιχνίδια;
ART - ΝΕΑ
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ήταν αίτημα δεκαετιών, πρωτίστως των αρχαιολόγων και της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να αναδείξουν με σύγχρονο τρόπο την αδιάλειπτη παρουσία των ανθρώπων και την πλούσια...
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
ART - ΝΕΑ
Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στέλνει κλιμάκιο για τα έργα στην Ακρόπολη
Η UNESCO αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την Ακρόπολη και στέλνει, τους επόμενους μήνες, κλιμάκιο, για να εξετάσει τα έργα που σχετίζονται με το μνημείο.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και στέλνει κλιμάκιο για τα έργα στην Ακρόπολη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας