Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανοίγει 24 Φεβρουαρίου το ΕΜΣΤ, παίρνει σειρά η Πινακοθήκη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγει 24 Φεβρουαρίου το ΕΜΣΤ, παίρνει σειρά η Πινακοθήκη

  • A-
  • A+
Σε έναν απρόσμενο χώρο, στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης, ακούστηκαν τα ευχάριστα νέα, ενώ παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΙΣΝ, που δίνουν πνοή στον πολιτισμό. Στα 25 χρόνια λειτουργίας του το ίδρυμα χάρισε 3 δισ. σε δωρεές, εκ των οποίων τα 2 έχουν έρθει στην Ελλάδα.

Το εργοτάξιο υπήρχε ως φόντο και η υπόσχεση της νέας Εθνικής Πινακοθήκης πλανιόταν παντού. Καλώδια κρέμονταν από το ταβάνι, η ψευδοροφή είχε αφαιρεθεί, προβολείς ήταν «ακροβολισμένοι», μεγάλες οθόνες με εικόνες από έργα που έχουν πια γίνει κομμάτι της ζωής μας γέμιζαν τον χώρο.

Χρησιμοποιώντας τις λέξεις: κίνητρο, μέλλον, κόσμος, υποστήριξη, μπροστά, προσπάθεια και με βασικό τους σύνθημα «ο πολιτισμός είναι το οξυγόνο μας», οι άνθρωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσίασαν χθες στον χώρο της Πινακοθήκης, που τόσο καιρό έχουμε να επισκεφτούμε, όλες εκείνες τις δράσεις που εδώ και 25 χρόνια δίνουν ανάσα στον χώρο του πολιτισμού και χάρισαν στους δημοσιογράφους δύο ειδήσεις που περιμένουμε καιρό:

Πρώτον, ότι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει σύντομα και κυρίως ότι τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης θα γίνουν όντως -όπως ήταν προγραμματισμένο- την 25η Μαρτίου 2021. «Χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος ξεκλειδώσαμε το αρχικό ποσό που είχε εξασφαλιστεί για το ΕΜΣΤ της τάξεως των 44 εκατ. ευρώ κι έτσι το Μουσείο θα ανοίξει δοκιμαστικά αρχικά για ένα μήνα στις 24 Φεβρουαρίου (χωρίς εισιτήριο).

Οντως μιλάμε για ένα γεφύρι της Αρτας που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να θυσιάσουμε κανένα πρωτομάστορα», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας πως πρόκειται για στοίχημα δικό της και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Σε ό,τι αφορά την Πινακοθήκη, ξεκαθάρισε επίσης πως χωρίς την προσφορά του ΙΣΝ δεν θα μπορούσε να καλυφθεί το σύνολο του ποσού που απαιτείται για την αποπεράτωση του έργου. Από τη μεριά της η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα αποκάλυψε πως ταξίδεψε ώς τη Νέα Υόρκη για να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, τη συμβολή του ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο.

Αυτές, λοιπόν, οι δύο μεγάλες δωρεές είναι οι τελευταίες σε μια μακρά πορεία προσφοράς του Ιδρύματος το οποίο, σύμφωνα με τον Ανδρέα Δρακόπουλο, τα τελευταία 25 χρόνια έχει δώσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με σχεδόν τα 2 δισ. να έχουν έρθει στην Ελλάδα.

Επιχειρώντας να δείξουν πόσο θετικό πρόσημο έχουν στις ζωές των ανθρώπων οι δωρεές, η μεν Λ. Μενδώνη τόνισε πως «ο πολιτισμός δεν αφορά συγκεκριμένες ελίτ αλλά όλους τους πολίτες. Πολιτισμός είναι η καθημερινότητα. Κι έτσι είναι σημαντικό που το ΙΣΝ βοηθάει ώστε αυτή η γνώση να γίνεται ακόμα πιο προσιτή σε περισσότερους... Είναι προφανές πως εσείς έχετε ανάγκη την επίσημη πολιτεία και η επίσημη πολιτεία πλέον να προχωρήσει χωρίς τον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό για να σταματήσουν να ακούγονται οι φωνές κατά των ιδιωτών».

Ο δε Α. Δρακόπουλος, εξηγώντας πως οι τέσσερις βασικοί τομείς των δωρεών τους είναι η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός και η κοινωνική πρόνοια, επέμεινε: «Πάντα συμπληρώνουμε, δεν αναπληρώνουμε. Δεν θέλουμε να αναπληρώσουμε, γιατί και να θέλαμε δεν μπορούμε. Ακόμα κι αν μπορούσαμε, δεν θα έπρεπε να αναπληρώσουμε το κράτος. Από την άλλη, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε αυτό που λέμε κράτος πρόνοιας πρέπει να μετεξελιχθεί σε κοινωνία πρόνοιας. Χωρίς ανθρωπιά δεν λύνεται κανένα πρόβλημα».

Θέλοντας επίσης να αναδείξουν την ευεργετική επίδραση του ΚΠΙΣΝ (που αποτελεί την κορυφαία τους δωρεά, κοντά στα 800 εκατ. ευρώ) στις ζωές των κατοίκων της πόλης, στην εκδήλωση ακούστηκαν οι φωνές των ανθρώπων (εθελοντές που μοιράστηκαν την εμπειρία της προσφοράς, στελέχη του Ιδρύματος που ανέλυσαν τις δράσεις τους και θαμώνες του ΚΠΙΣΝ που θυμήθηκαν τη ζωή τους στο Κέντρο) και όχι οι αριθμοί, οι εμπειρίες και όχι μόνο τα στατιστικά, ο αυθορμητισμός των νέων παιδιών και όχι μόνο κατασταλαγμένα συμπεράσματα.

Κατά τα άλλα, το μαθητικό φεστιβάλ Schoolwave, το όλο εγχείρημα στη Βαμβακού Λακωνίας, η ανακαίνιση του σπιτιού του Πάτρικ Λι Φέρμορ, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης για το οποίο συγκινημένος μίλησε ο Γιάννης Μπουτάρης (ο οποίος είπε πως θα ανοίξει το 2024 χάρη στη συγχρηματοδότηση που κατάφεραν να εξασφαλίσουν από το ελληνικό κράτος, το Ιδρυμα Νιάρχος και τη γερμανική κυβέρνηση), ήταν μερικές από τις δράσεις αυτής της μακράς λίστας δωρεών.

Ειδική μνεία τόσο από τον Ανδρέα Δρακόπουλο όσο και από την υπουργό Πολιτισμού έγινε ξανά στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη, ο οποίος τόνισε: «Χαίρομαι που βλέπω εδώ τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μαζί, γιατί και η δική μας καθημερινότητα είναι η συνύπαρξη των δύο αυτών αντιλήψεων: του δημοσίου και του ιδιωτικού λόγου.

Στην ΕΛΣ λειτουργούμε ως ιδιώτες με δημόσια συνείδηση και ως Δημόσιο με ιδιωτική συνείδηση. Η περσινή δωρεά των 20 εκατ. ευρώ κατάφερε να δημιουργήσει ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα ώστε με συγκεκριμένη στρατηγική να φτάσει ο οργανισμός εκεί που πρέπει. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να δουλεύεις ξέροντας πως το αποτέλεσμά σου φτάνει στα πέρατα του κόσμου. Αλλωστε έχουμε πια ένα συγκλονιστικό κτίριο και μια ειδική σχέση με τον αρχιτέκτονα της νέας μας στέγης (Ρέντσο Πιάνο) καθώς το όνομα του εμπεριέχει το πιάνο».

Τελειώνοντας, όμως, ήρθε η Λίνα Μενδώνη να θυμίσει στο κοινό πως χθες ανανεώθηκε η θητεία του Γιώργο Κουμεντάκη και να υπερθεματίσει παραθέτοντας δύο μόλις στοιχεία από τα πρώτα λαμπρά αποτελέσματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο νέο της σπίτι: μέχρι σήμερα 87.000 άτομα έχουν έρθει από το εξωτερικό μόνο για την ΕΛΣ, ενώ το 40% των θεατών είναι μεταξύ 35 και 40 ετών. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους φανερώνουν αφενός ότι η Λυρική δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα διεθνή λυρικά κέντρα, αφετέρου ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι προσεγγίζουν το λυρικό θέατρο.

ART - ΝΕΑ
Στο μυαλό του Ρέντσο Πιάνο
Στάση στην Αθήνα κάνει η εντυπωσιακή έκθεση με μακέτες των σπουδαιότερων έργων του πρωτοποριακού Ιταλού αρχιτέκτονα, από τον τερματικό σταθμό του διεθνούς αεροδρομίου στην Οσάκα μέχρι το μουσείο Whitney στη...
Στο μυαλό του Ρέντσο Πιάνο
ART - ΝΕΑ
Λυρική και Βιβλιοθήκη «ριγμένες» στο Δ.Σ.
Στο παρά πέντε της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό κράτος και λίγες μέρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΚΠΙΣΝ Α.Ε. (εταιρεία που θα...
Λυρική και Βιβλιοθήκη «ριγμένες» στο Δ.Σ.
ART - ΝΕΑ
«Επανεκκίνηση» το φθινόπωρο
Οι άνθρωποι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καλούνται να δώσουν το σήμα για την «Επανεκκίνηση» της δράσης τους για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
«Επανεκκίνηση» το φθινόπωρο
ART - ΝΕΑ
Στα ύψη με 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019
Δεν ήταν μια μόδα που πέρασε, ούτε μια βόλτα που κάναμε και μετά ξεχάστηκε. Δεν ήταν μόνο ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του Ρέντσο Πιάνο αλλά αναδείχτηκε κορυφαίο τοπόσημο της πόλης.
Στα ύψη με 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019
ART - ΝΕΑ
Νέα πρόεδρος στη Λυρική
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η υπουργός Λίνα Μενδώνη αποδέχτηκε την παραίτηση -την από 9ης Δεκεμβρίου υποβληθείσα- του Βασίλη Καραμητσάνη από τη θέση του προέδρου του...
Νέα πρόεδρος στη Λυρική
ART - ΝΕΑ
Η Εναλλακτική Σκηνή πατάει γκάζι
Συνεπής στον δημιουργικό οργασμό στον οποίο μας έχει συνηθίσει, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασε χθες ένα ιδιαίτερα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα, με περισσότερες από 150...
Η Εναλλακτική Σκηνή πατάει γκάζι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας