• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.2°C / 31.2°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 31.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.2°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 31.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 28.1°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 28.3°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  1 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 32.2°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.4°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.0°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  37%
© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ΤΑΠ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δι’ αυτά πολεμήσαμεν...»

 • A-
 • A+

Με την περιοδική έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν... Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» που εγκαινιάζεται στις 11 Φεβρουαρίου (για το κοινό ανοίγει στις 12/2) ξεκινούν οι δράσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το πρώτο μουσείο της χώρας τιμά την επέτειο με τριετές σπονδυλωτό πρόγραμμα κι αυτή είναι η πρώτη θεματική έκθεση.

Δανείζεται τον τίτλο της από την εμβληματική φράση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν...» του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, όταν προσπάθησε να αποτρέψει την πώληση δύο αγαλμάτων από τους στρατιώτες του. «... Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχτήτε να βγουν από την πατρίδα μας. Δι’ αυτά πολεμήσαμεν», έγραψε στα «Απομνημονεύματα» του.

Εκτίθενται είκοσι έξι επιλεγμένες αρχαιότητες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (μαρμάρινα γλυπτά και αγάλματα, πήλινα αγγεία, χάλκινα ειδώλια κ.ά.) και είκοσι έξι ζωγραφικά έργα (ελαιογραφίες, υδατογραφίες) και εκδόσεις του 18ου και του 19ου αιώνα –προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Τα εκθέματα «συνομιλούν» μεταξύ τους, εκτίθενται κατ’ αντιπαράθεση και αναδεικνύουν τον ρόλο που έπαιξε η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και τα διάσπαρτα τεκμήριά της στη συνείδηση των Ελλήνων για την πορεία προς την ελευθερία του έθνους και παράλληλα πώς επηρέασε το κίνημα του φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες και ξεχωριστή θέση έχει «Η Μάχη της Ακρόπολης» του Nicolas Louis François Gosse (1827, λάδι σε μουσαμά, Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου) που απεικονίζει μπροστά στα δωρικά Προπύλαια την ένοπλη Ελληνίδα, αποφασισμένη να υπερασπιστεί την Ακρόπολη. «Κατά πάσα πιθανότητα είναι η Ασήμω Λιδωρίκη, σύζυγος του Ιωάννη Γκούρα, φύλαρχου της Ακρόπολης.

Οταν αυτός σκοτώθηκε (1η Οκτ. 1826), η Ασήμω συνέχισε γενναία την υπεράσπισή της, γι’ αυτό και επονομάστηκε “Κυρά του Κάστρου της Ακρόπολης”. Βρήκε όμως τραγικό θάνατο (12 Ιανουαρίου 1827) στο Ερέχθειο, όπου είχε την κατοικία της, καθώς καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια της οροφής μετά από βομβαρδισμό. Το συγκινητικό επεισόδιο ενέπνευσε τον πίνακα στον ζωγράφο ιστορικών σκηνών Nicolas Louis François Gosse, τιτλοφορούμενος επίσης και ως “Η ηρωίδα της Ακρόπολης” ή “Η Ελληνίδα ηρωίδα”, ενώ έγινε ευρέως γνωστός καθώς κυκλοφόρησε το 1829 σε μεγάλου μεγέθους ακουατίντα από τον Jean-Pierre-Marie Jazet», σύμφωνα με τις αναφορές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης παρέχει στον επισκέπτη πληροφορίες και τεκμήρια για τα επαναστατικά κινήματα που προηγήθηκαν τον 17ο και τον 18ο αιώνα και για την ιδεολογική προετοιμασία του, όπου το αρχαίο παρελθόν και η ιστορική συνέχεια του έθνους ήταν η βασική αναφορά.

Η δεύτερη σχολιάζει τη διαρπαγή των μνημείων «ως μία από τις όψεις με τις οποίες η αρχαιοφιλία επέδρασε στη γνωριμία της Δύσης με την ελληνική αρχαιότητα προεπαναστατικά, έχοντας ολέθριες επιπτώσεις όμως στην ακεραιότητά τους», όπως έχει πει η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη. Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει την εξάπλωση του φιλελληνικού κινήματος στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μέσω της τέχνης με εικονογραφικά μοτίβα του αρχαίου κόσμου.

Η τελευταία είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια την Ελλήνων, ήδη από την επαναστατική περίοδο, να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά. Το εκθεσιακό αφήγημα ολοκληρώνεται με τη μορφή της θεάς Νίκης που συμβολίζει την επιτυχή έκβαση του Αγώνα, ενώ τον χώρο των περιοδικών εκθέσεων συμπληρώνουν ψηφιακές προβολές μεγάλων διαστάσεων συνοδευόμενες από κείμενο του Σατωβριάνδου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Μια Σφίγγα ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Το Μουσείο Μελβούρνης ανακοίνωσε την καινούργια περιοδική έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες: Αρχαία ελληνικά ταξίδια και διασυνδέσεις».
Μια Σφίγγα ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
ART - ΝΕΑ
Τραγανές... μνήμες φτιαγμένες από ποσότητες αλεύρου, ζάχαρης και βουτύρου
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί τη διοργάνωση «Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022», που μέσα από αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό ακολουθεί την πορεία ενός αιώνα της οικογενειακής επιχείρησης.
Τραγανές... μνήμες φτιαγμένες από ποσότητες αλεύρου, ζάχαρης και βουτύρου
ART - ΝΕΑ
Μια έκθεση-ύμνος στην αιώνια ομορφιά
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει περισσότερες από 300 αρχαιότητες από 52 μουσεία της χώρας και του εξωτερικού που αποδίδουν τις πλείστες πτυχές του κάλλους.
Μια έκθεση-ύμνος στην αιώνια ομορφιά
ART - ΝΕΑ
Μια έκθεση με ενοποιητική λογική και αισιόδοξη προοπτική
«1821 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ»:Η σημαντικότερη έκθεση που έχει διοργανώσει το Μουσείο Μπενάκη και η μεγαλύτερη έκθεση για τον νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιαστεί ποτέ είναι έτοιμη
Μια έκθεση με ενοποιητική λογική και αισιόδοξη προοπτική
ART - ΝΕΑ
Ο μυκηναϊκός πολιτισμός στην καρδιά των Κυκλάδων
Καρπός συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, η σημαντική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου» ρίχνει φως στην καθημερινή ζωή, τον πόλεμο, τη λατρεία και τα...
Ο μυκηναϊκός πολιτισμός στην καρδιά των Κυκλάδων
ART - ΝΕΑ
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
Το ΙΣΝ προχώρησε σε ανάκληση της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ για το μουσείο που θα φιλοξενούσε τους «Δεσμώτες», προσάπτοντας άσκοπες καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση στο ΥΠΠΟΑ.
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας