• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 26.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.2°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  92%

«Πρωτοβουλία 1821-2021»

X.AKΡΙΒΙΑΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σπίθα των δράσεων άναψε

 • A-
 • A+
Για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης η Εθνική Τράπεζα και 13 κοινωφελή πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα συνεργάζονται και οργανώνουν 130 δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνοντας έναυσμα για «εθνικό αναστοχασμό», με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Πώς ένας απλός άνθρωπος γίνεται ήρωας; Πώς ήταν η οικονομία αλλά και η καθημερινή ζωή στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και ποια η θέση της γυναίκας; Πόσο ο αγώνας των Ελλήνων για απελευθέρωση επηρέασε σε παγκόσμιο επίπεδο; Τι μαρτυρούν οι οθωμανικές πηγές για το 1821; Πώς βλέπουν οι νέοι ιστορικοί εκείνη την εποχή; Και σήμερα, για ποια ιδανικά αξίζει κανείς να επαναστατήσει;

Για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης η «Πρωτοβουλία 1821-2021» ετοιμάζει ομοβροντία εκδηλώσεων -συνέδρια, εκδόσεις, εκθέσεις, συναυλίες, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα- στη χώρα μας και στο εξωτερικό, θέλοντας να προβάλει γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές του Αγώνα και να δώσει έναυσμα για «εθνικό αναστοχασμό, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον».

«Πρωτοβουλία 1821-2021»

Η ιδέα της «Πρωτοβουλίας» που ξεκίνησε από τον Ιωάννη Μάνο και την Εθνική Τράπεζα συσπειρώνει 13 κοινωφελή πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα [Εθνική Τράπεζα, Ιδρυμα Ευγενίδου, Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωνικού & Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ), Λαμπράκη, Α. Κ. Λασκαρίδη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιωάννη Σ. Λάτση, Α. Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη, Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ωνάση], καθώς και 75 φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συνεργάστηκαν επί δυόμισι χρόνια για την οργάνωση περίπου 130 δράσεων.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε εκδήλωση όπου παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, η πολιτική ηγεσία της χώρας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας κ.ά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς» του φιλέλληνα Πέρσι Σέλεϊ και τόνισε:

«Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους: Στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας. Υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της. Αλλά και με πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον», ενώ συμπλήρωσε: «Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας. Πρόκειται, θα έλεγα, για μια επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό. Που θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία να ανασυνταχθεί εσωτερικά και να επανασυστηθεί, με τη σύγχρονη ταυτότητά της, στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Ο Ιωάννης Μάνος παρουσίασε το πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής

X.AKΡΙΒΙΑΔΗΣ

Στην ομιλία του ο Ιωάννης Μάνος περιέγραψε τους σκοπούς, τη φιλοσοφία και τη δράση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», η οποία ξεκίνησε «αφότου η Εθνική Τράπεζα, νομιμοποιούμενη ιστορικά λόγω της σύνδεσής της με τη δημιουργία και την εξέλιξη του ελληνικού κράτους, απευθύνθηκε σε κοινωφελή και πολιτιστικά ιδρύματα, με σεβασμό στην προσφορά τους και σε ένα πνεύμα ισότιμης συνεργασίας, προκειμένου να διαμορφωθεί μια δημιουργική εστία διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας σε σχέση με τη μεγάλη αυτή επέτειο».

Ο ίδιος τόνισε πως μέσα από τις προετοιμασίες και τις προγραμματισμένες δράσεις, «χρειάζεται να αναδειχθεί ένα παράδειγμα διαλόγου και ένα μήνυμα ενότητας, στο πνεύμα των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις αλλά και στην ομιλία του στην εκδήλωση για την εγκατάσταση της Εθνικής Επιτροπής “Ελλάδα 2021”».

● Σταχυολογώντας από τις δράσεις της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» στεκόμαστε στα συνέδρια: «Η παγκόσμια πρόσληψη της Ελληνικής Επανάστασης» (Εταιρεία Μελέτης της Ιστοριογραφίας και Θεωρίας της Ιστορίας - περιοδικό «Ιστορείν», Ιούνιος 2021), «Εθνικά Κινήματα και Φιλελληνισμός» (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Φεβρουάριος 2021), «Η Επανάσταση του 1821: νέες προσεγγίσεις (Κεντρικό Κτίριο ΕΚΠΑ Οκτώβριος 2020), «Εργαστήριον η Ελλάς: θεσμοί και καταστάσεις που δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα από την Παλιγγενεσία ώς τις ημέρες μας (Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, Νοέμβριος 2020), «1841-2021: 180 χρόνια Εθνική Τράπεζα: οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά» (Νοέμβριος 2021) κ.ά.

● Στο πλαίσιο των ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων οργανώνεται «Ψηφιακό Αρχείο της Επανάστασης του '21», που θα περιλαμβάνει από έργα τέχνης, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δημοτικά τραγούδια μέχρι μελέτες. «Νέοι ιστορικοί του ΑΠΘ» θα καταθέσουν τις έρευνές τους για το 1821 και εκπαιδευτικές δράσεις θα γίνουν από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, την ελληνική τυπογραφία και βιβλιογραφία της εποχής.

● Από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών θα εκδοθεί η «Ιστορική Βιβλιοθήκη 1821» και από το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη «Η ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία», ενώ το «Past Forward» (Ιδρυμα Ωνάση) καταγράφει τα νέα ιδανικά για τα οποία αξίζει να επαναστατήσει κανείς στον ορίζοντα του 21ου αιώνα.

● «Η γυναίκα στην Επανάσταση: Εκθεση φιλελληνικής τέχνης» ετοιμάζει το Ιδρυμα Θεοχαράκη, ενώ ο Χρήστος Μποκόρος ζωγραφίζει τη «Γιορτή», μια ζωφόρο του 1821 για το Μουσείο Μπενάκη.

● Η «Πρωτοβουλία» απλώνεται και στο εξωτερικό. Ετσι, μεταξύ άλλων θα γίνει στο Παρίσι η έκθεση «Paris-Athènes 1800-1900» στο Μουσείο του Λούβρου και στο Barbican Hall του Λονδίνου η London Symphony θα δώσει συναυλία αφιερωμένη στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση του σερ Σάιμον Ρατλ, με τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο (7 Ιανουαρίου 2021).


Info: Η ιστοσελίδα www.protovoulia21.gr εμπλουτίζεται με πληροφοριακό υλικό για τις δράσεις

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Διακόσια κτίρια «αφηγούνται» την ιστορία της Αθήνας
Η έκθεση με την παρουσίαση των 200 κτιρίων από την Εθνική Βιβλιοθήκη έχει οργανωθεί χρονολογικά και σε 10 οθόνες προβάλλεται η αρχιτεκτονική παραγωγή στην Αθήνα σε σχέση με το ιστορικό, κοινωνικό και...
Διακόσια κτίρια «αφηγούνται» την ιστορία της Αθήνας
ART - ΝΕΑ
Ο Μάης του ’68 τον Μάρτη του 2018
Ενα από τα πιο σημαντικά επαναστατικά γεγονότα του 20ού αιώνα, για πολλούς μια εξέγερση χωρίς φυλετικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, ηλικιακές διακρίσεις, ο Μάης του ’68, θα μας απασχολήσει όπως φαίνεται πολύ...
Ο Μάης του ’68 τον Μάρτη του 2018
ART - ΝΕΑ
Τέχνη και Ιδεολογία: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
Με κεντρικό ζήτημα της σύνδεσης της κυρίαρχης ιδεολογίας με την τέχνη, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο στις 3 και 4 Νοεμβρίου, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η Οκτωβριανή...
Τέχνη και Ιδεολογία: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
ART - ΝΕΑ
H Οκτωβριανή Επανάσταση στην ψηφιακή εποχή
Από τη μια ο Λένιν, ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, και από την άλλη ο Μαλέβιτς, ο καλλιτέχνης που έφερε επανάσταση στην αισθητική της ρωσικής τέχνης. Πρόκειται για την πρωτότυπη, πολυμεσική έκθεση,...
H Οκτωβριανή Επανάσταση στην ψηφιακή εποχή
ART - ΝΕΑ
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη
Μια μεγάλη έκθεση με 40 έργα του Γιάννη Μόραλη εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Αίγινα, στο νησί όπου ο σπουδαίος ζωγράφος μας ζούσε για πολλούς μήνες κάθε χρόνο και δημιούργησε σημαντικό μέρος...
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη
ART - ΝΕΑ
Οι Ρώσοι έκλεψαν τον χρυσό των Σκυθών
Πριν από την έκρηξη του πολέμου τα μεγάλα μουσεία της Ουκρανίας προσπάθησαν να φυγαδεύσουν ή να κρύψουν τους θησαυρούς τους σε ασφαλή μέρη, ωστόσο έχουν γίνει καταστροφές σε περισσότερα από 250 πολιτιστικά...
Οι Ρώσοι έκλεψαν τον χρυσό των Σκυθών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας