Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κ. Στρατής: Η υπουργός Πολιτισμού να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει

Κώστας Στρατής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κ. Στρατής: Η υπουργός Πολιτισμού να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει

  • A-
  • A+

Να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση στο αδιέξοδο που «η ίδια έχει προκαλέσει», σχετικά με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων καλεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.

Σε ανακοίνωση του ο Κ. Στρατής σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η υπουργός Πολιτισμού δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το απόστημα της ΑΕΠΙ, καθώς έχει υπάρξει επί σειρά ετών και με διαφορετικές κυβερνήσεις Γενική Γραμματέας του Υπουργείου».

«Τώρα, το μόνο «έργο» της ως υπουργός είναι οι καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει για περισσότερο από έξι μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο τον μεγάλο στόχο για έναν αυτοδιοικούμενο οργανισμό των δημιουργών», σχολιάζει δηκτικά και την καλεί να δώσει λύση, αντί να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση του Κ. Στρατή

Η υπουργός Πολιτισμού αδυνατεί να αναμετρηθεί με το έργο μας. Έχει άραγε αντιληφθεί σε ποιο σημείο έχει οδηγήσει τα πράγματα με τους άστοχους χειρισμούς της; Αντί να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας δώσει λύση στο αδιέξοδο που η ίδια έχει προκαλέσει.

Σε Δελτίο Τύπου για τα πνευματικά δικαιώματα και το μείζον ζήτημα που η ίδια έχει προκαλέσει, η υπουργός Πολιτισμού επιτίθεται με σκαιό τρόπο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να κρύψει τις πανθομολογούμενες δικές της ευθύνες, προσπαθεί να βρει καταφύγιο στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τον διχαστικό λόγο και την τοξικότητα που χαρακτηρίζουν το καθεστωτικό ήθος και ύφος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναμενόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν «ναρκοθέτησε» κάτι είναι η «κανονικότητα» της παλιάς ΑΕΠΙ και της κάθε νέας ΑΕΠΙ, που φαίνεται ότι κάποιοι επιδιώκουν να επαναφέρουν. Απαντάμε, λοιπόν, με το έργο μας, με το οποίο η Υπουργός αδυνατεί να αναμετρηθεί.

• Θεσπίσαμε το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία, κατοχυρώνοντας τους δημιουργούς σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων (καθορισμός των τιμολογίων από τους οργανισμούς εκπροσώπησης των δημιουργών, όριο 20% επί των εισπράξεων για την παρακράτηση διαχειριστικών εξόδων, εύλογη αμοιβή 2% επί της αξίας εισαγωγής ηλεκτρονικών συσκευών αποθήκευσης ή αναπαραγωγής, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet κλπ).

• Σπάσαμε το απόστημα που όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν ακουμπούσε. Βάλαμε τέλος στην κακοδιαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής από την ΑΕΠΙ, μια ανώνυμη εταιρεία που από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχε αφεθεί ανεξέλεγκτη να εκμεταλλεύεται τους δημιουργούς για δεκαετίες. Προχωρήσαμε στον έλεγχο της εταιρείας, ο οποίος οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων στους ιδιοκτήτες της για βαριά κακουργήματα, στην τοποθέτηση επιτρόπου και τελικά στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

• Βάλαμε στόχο για τη μετά ΑΕΠΙ εποχή να υπάρξει ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός των δημιουργών, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

• Προχωρήσαμε ως λύση έκτακτης ανάγκης το μεταβατικό σχήμα της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ), υπό τη σκέπη του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μια λύση - γέφυρα μέχρι τη δημιουργία ενός οργανισμού των δημιουργών. Έτσι, διασφαλίσαμε το αρχείο με τα δεδομένα των έργων των δημιουργών και κρατήσαμε ζωντανό το σύστημα είσπραξης και διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων τους, που ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας οργανισμός τους.

• Βοηθήσαμε να αποκατασταθεί η σύμπνοια μεταξύ των Ελλήνων δημιουργών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, με αποτέλεσμα να ενοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού ρεπερτορίου. Από την άνοιξη του 2019 το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων δημιουργών είναι ενωμένο ξανά. Όλοι μαζί αποφάσισαν τη σύσταση του δικού τους οργανισμού και από τον περασμένο Ιούλιο περιμένουν την άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το απόστημα της ΑΕΠΙ, καθώς έχει υπάρξει επί σειρά ετών και με διαφορετικές κυβερνήσεις Γενική Γραμματέας του Υπουργείου. Τώρα, το μόνο «έργο» της ως υπουργός είναι οι καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει για περισσότερο από έξι μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο τον μεγάλο στόχο για έναν αυτοδιοικούμενο οργανισμό των δημιουργών. Με την πολιτική της μας επιστρέφει μας στο παρελθόν, με τους δημιουργούς να καθίστανται και πάλι έρμαιο μιας νέας ή περισσότερων νέων ΑΕΠΙ, με σοβαρές συνέπειες σε βάρος τους.

Έχει άραγε αντιληφθεί η υπουργός σε ποιο σημείο έχει οδηγήσει τα πράγματα με τους άστοχους χειρισμούς της; Αντί να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας δώσει λύση στο αδιέξοδο που η ίδια έχει προκαλέσει.

 

ART - ΝΕΑ
Κ. Στρατής: «Οι μάσκες έπεσαν, συγκάλυψη αμαρτωλών πρακτικών του παρελθόντος»
Ερωτήματα προς το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη θέτει με δήλωσή του ο τέως υφ. Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, με αφορμή την απόφαση να τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία το Ταμείο...
Κ. Στρατής: «Οι μάσκες έπεσαν, συγκάλυψη αμαρτωλών πρακτικών του παρελθόντος»
ART - ΝΕΑ
Και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καταγγέλλει το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ
Τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν οι αναθέσεις των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλει η Εταιρεία Ελλήνων...
Και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καταγγέλλει το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ
ART - ΝΕΑ
Καταιγισμός εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους
Φέτος θα γίνουν 55 παραγωγές, 251 παρουσιάσεις σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και θα απασχοληθούν καλλιτέχνες, τεχνικοί και συνεργάτες από την ελεύθερη αγορά.
Καταιγισμός εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους
ART - ΝΕΑ
Επιστρέφει το αμαρτωλό παρελθόν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας
Παρότι είχαν κριθεί παράνομες οι δαπάνες για την κάλυψη εξόδων της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού μέσω του Ταμείου, η υπουργός Πολιτισμού επαναφέρει την ίδια πρακτική καταγγέλλουν βουλευτές του...
Επιστρέφει το αμαρτωλό παρελθόν στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας