Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα πνευματικά δικαιώματα σε 10 απλά βήματα για αρχάριους
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα πνευματικά δικαιώματα σε 10 απλά βήματα για αρχάριους

  • A-
  • A+

Ολα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες για το θέμα στον χώρο των συνθετών και των στιχουργών.

1. Υπενθυμίζουμε και διαχωρίζουμε: τα πνευματικά δικαιώματα αφορούν τους συνθέτες, τους στιχουργούς και τους κληρονόμους αυτών. Τα συγγενικά δικαιώματα αφορούν τους τραγουδιστές, τους μουσικούς και τους παραγωγούς των ηχογραφημάτων (δίσκοι, cd κοκ.).

2. Σε όλο τον κόσμο, τα δικαιώματα, πνευματικά και συγγενικά, τα εισπράττουν μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), που φτιάχνουν οι ίδιοι οι δημιουργοί. Στην Ελλάδα, είχαμε το παράδοξο, για δεκαετίες, τα πνευματικά δικαιώματα να τα εισπράττει μια Ανώνυμη Εταιρεία, ένας Ανεξάρτητος Οργανισμός Διαχείρισης (ΑΟΔ), η αμαρτωλή όπως αποδείχθηκε ΑΕΠΙ. Υπήρχε και υπάρχει ένας ΟΣΔ, η «Αυτοδιαχείριση», αλλά είναι μικρότερου βεληνεκούς. Ευτυχώς, τα συγγενικά εισπράττονται από τον (ΟΣΔ) «GEA», που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των μη κερδοσκοπικών οργανισμών των παραγωγών GRAMMO, των τραγουδιστών ΕΡΑΤΩ και των μουσικών ΑΠΟΛΛΩΝ (το GEA προκύπτει από τα αρχικά τους).

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, έκλεισε την ΑΕΠΙ και το υπουργείο Πολιτισμού προσφέρθηκε να βοηθήσει τους δημιουργούς να στήσουν επιτέλους τον δικό τους, μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Και έφτιαξε, σε συνεργασία με τη συντριπτική πλειονότητα των δημιουργών, την Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), τοποθετώντας επικεφαλής της την κρατική επίτροπο Μαριάνθη Βλάχου. Η ΕΥΕΔ είναι προσωρινή (έως 2 χρόνια), μέχρι οι δημιουργοί να καταφέρουν να στήσουν τον δικό τους ΟΣΔ.

4. Οπερ κι εγένετο. Φτιάχτηκε η Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της ΕΥΕΔ. Η ΕΔΕΜ είναι έτοιμη εδώ και μήνες, αλλά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν της δίνει άδεια, χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες, ζητώντας τους business plan, κι ας μην το απαιτεί ο νόμος.

5. Εβγαλε και ανακοίνωση η Λίνα Μενδώνη, τη Δευτέρα. «Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών. Με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης».

6. Η απάντηση της ΕΔΕΜ ήταν άμεση. «Στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά της έχει προσκομίσει και η ΕΔΕΜ. Εχει προσκομίσει κατάλογο των μελών της αλλά και των δικαιούχων που προτίθενται να αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους στην ΕΔΕΜ, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται. Τα ρεπερτόρια των μελών και δικαιούχων της ΕΔΕΜ αντιπροσωπεύουν σε οικονομική και εμπορική αξία το 90% των εισπράξεων της ΕΥΕΔ. Συνεπώς, και μόνον από την οικονομική και εμπορική αξία των εκπροσωπούμενων ρεπερτορίων, ελληνικών και ξένων, αποδεικνύεται άνευ ετέρου η βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ».

7. Εν τω μεταξύ, ξαφνικά, εμφανίζεται ένας καινούργιος Ανεξάρτητος Οργανισμός Διαχείρισης (ΑΟΔ), μια νέα Ανώνυμη Εταιρεία, όπως η ΑΕΠΙ δηλαδή, που λέγεται «IP HUB Α.Ε.». Η κ. Μενδώνη σπεύδει χωρίς καθυστέρηση να εκδώσει διαπιστωτική πράξη για τη λειτουργία της. Μάλιστα, η διοίκηση της «IP HUB» μαζί με τον επιχειρηματία της 24 Media και διαφόρων στοιχηματικών εταιρειών, Δημήτρη Μάρη, έστειλαν επιστολή στην ΕΥΕΔ και στην ΕΔΕΜ, «με την οποία καλεί τη διοίκηση των φορέων σε διάλογο και συνεργασία, με στόχο την αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων».

8. Τι είχε πει κατά λέξη, στις 16 Απριλίου 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού; Ηταν εκεί, μαζί του, οι Σαββόπουλος, Πορτοκάλογλου, Νικολόπουλος, Δεληβοριάς, Πλιάτσικας, Φοίβος, Δρογώσης, Αναστασιάδης, Γιαννατσούλια και Φιλίππου. Είχε πει το εξής: «Να δημιουργηθεί, τους αμέσως επόμενους μήνες, ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Ενας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους. Θα στηρίξω αυτό τον στόχο, γιατί όλοι οι δημιουργοί, νεότεροι και παλιότεροι, πρέπει να μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους». Τους κορόιδεψε και αυτούς...

9. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, με ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα, δεν μάσησε τα λόγια του, μιλώντας για «ιδεολογική απέχθεια των κυβερνώντων για κάθε τι συλλογικό, αδέσμευτο και ακηδεμόνευτο». Και θυμήθηκε την παραπάνω συνάντηση: «Ολοι οι συνάδελφοι, που οργάνωσαν και παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, έχουν χρέος απέναντί μας, να απαιτήσουν νέα συνάντηση μαζί του, ώστε να δώσει εξηγήσεις για την ανακολουθία του». Και κατέληξε «καρφώνοντας» τον Δημήτρη Μάρη: «Αν είμαστε ενωμένοι, κανένας ιδιώτης δεν θα μπορέσει να κάνει παιγνίδι στον χώρο των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Πάμε στοίχημαν;».

10. Σήμερα, οι δημιουργοί έχουν συνάντηση και συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασής τους, καθώς και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Εννοείται πως είμαστε 100% στο πλευρό τους. Και με την ΕΔΕΜ. Και μακάρι η «Αυτοδιαχείριση» να συνεργαστεί μαζί τους. Η «Εφ.Συν.» έκανε ρεπορτάζ επί μήνες για το θέμα της ΑΕΠΙ, υπέρ των δημιουργών και των δικαιωμάτων τους.

MEDIA
Press Cafe: Ερχεται το Mega
Ο κύβος ερρίφθη: το Mega θα κάνει πρεμιέρα οριστικά στις 17 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί. Το πρόγραμμά του θα αποτελείται ως επί το πλείστον από παλιές σειρές του Μεγάλου Καναλιού (16 ημερησίως!) και...
Press Cafe: Ερχεται το Mega
ART - ΝΕΑ
Κ. Στρατής: Η υπουργός Πολιτισμού να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει
Να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση στο αδιέξοδο που «η ίδια έχει προκαλέσει», σχετικά με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων καλεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο πρώην υφυπουργός...
Κ. Στρατής: Η υπουργός Πολιτισμού να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Εχθρός του ελληνικού τραγουδιού η Λίνα Μενδώνη
Ενωμένοι οι καλλιτέχνες, ζητούν ο συνεταιρισμός τους, δηλαδή η Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), να διαχειρίζεται τα πνευματικά τους δικαιώματα, ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού δεν δίνει άδεια. Τους ζητάει...
Εχθρός του ελληνικού τραγουδιού η Λίνα Μενδώνη
ART - ΝΕΑ
Πέντε θάνατοι και μια κηδεία...
Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι αυτοί οι χιλιάδες των δημιουργών του Πολιτισμού, αυτοί για τους οποίους μετά θάνατον γράφονται και λέγονται υπέροχα λόγια, αισθάνονται ότι είναι καλεσμένοι σε μια κηδεία....
Πέντε θάνατοι και μια κηδεία...
ART - ΝΕΑ
PRESS CAFE: Απλήρωτοι και απολυμένοι, αλλά... ευρωπαϊκά
★ Μπορεί ο Γιώργος Κύρτσος να απολαμβάνει τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» (φωτογραφία), όπως μας πληροφορεί ο ίδιος μέσω των tweets του στο Twitter, αλλά φαίνεται ότι η αντίληψή του για το ζήτημα είναι κάπως......
PRESS CAFE: Απλήρωτοι και απολυμένοι, αλλά... ευρωπαϊκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας