Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αφιέρωμα στην «τελευταία Ελληνίδα θεά»
Photo © Melina Mercouri Foundation
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφιέρωμα στην «τελευταία Ελληνίδα θεά»

  • A-
  • A+

Μια μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες, κοστούμια, αντικείμενα από το καμαρίνι της, προβολές ταινιών, συναυλίες, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο Μουσείο Ακρόπολης, με την παρουσίαση των πρακτικών της διεθνούς ημερίδας «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Στη σκιά της Ακρόπολης, στο ίδρυμα που συστάθηκε αμέσως μετά τον θάνατό της από τον άντρα της ζωής της τον Ζυλ Ντασσέν, παρουσιάστηκαν χθες οι επετειακές εκδηλώσεις για το Ετος Μελίνα Μερκούρη 2020. Ανακηρύχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή της (18 Οκτωβρίου 1920 - 6 Μαρτίου 1994), ελάχιστος φόρος τιμής για την «τελευταία Ελληνίδα θεά» που σαγήνευσε τα πλήθη, αγωνίστηκε με σθένος, ενώ ως υπουργός Πολιτισμού δημιούργησε ισχυρούς θεσμούς που θωράκισαν πνευματικά τη χώρα και εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού -εποπτευόμενους φορείς- και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη παρουσιάστηκαν από την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Μαζί της ήταν ο πρόεδρος του ιδρύματος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, η γενική γραμματέας Μανουέλα Παυλίδου και ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη (29/1) με την παρουσίαση των πρακτικών της διεθνούς ημερίδας «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. «Το επιλέξαμε για τον αγώνα που έδωσε η Μελίνα για την πραγματοποίηση ενός οράματος που όλοι πιστεύουμε ότι θα έρθει το momentum για να γίνει πραγματικότητα η επιστροφή των Γλυπτών και η επανένωσή τους με τον Παρθενώνα», είπε η κ. Μενδώνη.

Στην αρχή της ομιλίας της είχε χαρακτηρίσει τη Μελίνα «πληθωρική προσωπικότητα» λέγοντας: «Σε ό,τι αναλάμβανε να κάνει έμπαινε μπροστά ο αυθορμητισμός, η πίστη και το όραμα. Γι' αυτό όλη η ζωή της ήταν μια παράσταση, την οποία όμως η ίδια ζούσε με απόλυτη ειλικρίνεια».

Η πρώτη εκ των εκδηλώσεων λοιπόν θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πολιτικών, αρχαιολόγων, επιστημόνων της διεθνούς κοινότητας και μεταξύ άλλων θα προβληθεί βίντεο που δημιούργησε το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη αφιερωμένο στον αγώνα της για την επανένωση των Γλυπτών αλλά και στο συνολικό κοινωνικό και πολιτικό έργο της.

Οπως είπε η κ. Μενδώνη, σήμερα υπάρχει ειδική συνάντηση στο υπουργείο για τα ΔΗΠΕΘΕ, τον «πρωτοποριακό θεσμό» που δημιούργησε η Μελίνα. Με την πολιτική ηγεσία θα συναντηθούν οι διευθυντές και οι πρόεδροι των Δημοτικών Θεάτρων, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για μια νέα εκκίνηση του θεσμού.

«Στον απολογισμό, μένει κανείς στα θετικά που προσέφερε στη διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα της περιφέρειας», είπε η υπουργός, για να προσθέσει ότι χρειάζονται ωστόσο «ένα «φρεσκάρισμα». Εχουν επιχειρηθεί διάφορα τα προηγούμενα χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι το 2020 σε συνεργασία με τους οικείους δήμους, τις περιφέρειες και τα ΔΗΠΕΘΕ θα καταφέρουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό τους πλαίσιο ώστε η παρουσία τους στις περιφέρειες να έχει ακόμα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά».

◼ Στα τέλη Φεβρουαρίου το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα διοργανώνει το αφιέρωμα «Η δική μας Μελίνα». Παράλληλα εκείνες τις ημέρες θα διοργανωθεί η εκδήλωση απονομής της φετινών θεατρικών βραβείων Μελίνα Μερκούρη. Για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί εκτός ιδρύματος και συγκεκριμένα στο θέατρο Rex, καθώς το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη Μελίνα.

◼ Τέλος Μαρτίου προγραμματίζεται στο φουαγιέ της έδρας της UNESCO στο Παρίσι διπλή εκδήλωση που αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την αρχαιοκαπηλία.

◼ Τον Ιούνιο, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη θα δώσει συναυλία με αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε η Μελίνα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα εγκαινιαστεί μεγάλη έκθεση (διάρκεια έως τις αρχές Σεπτεμβρίου) με φωτογραφίες, αφίσες, κοστούμια, αντικείμενα από το καμαρίνι της Μελίνας και μέρος της αλληλογραφίας με ξένες προσωπικότητες. Η έκθεση θα στηθεί με τη φροντίδα της Μανουέλας Παυλίδου και του Γιώργου Πηλιχού, ενώ επιμελητής της είναι ο αρχαιολόγος Νίκος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες κ.λπ. με επιμελητή τον Νίκο Καλτσά.

◼ Τέλος, η ημέρα των γενεθλίων της, η 18η Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη στον αγαπημένο της Πειραιά. Στο Δημοτικό Θέατρο θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση «Ο Πειραιάς γιορτάζει τη Μελίνα» μαζί με άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Την ίδια περίοδο το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσουν ημερίδα επικεντρωμένη στον χαρακτήρα και στις πρωτοβουλίες της ως υπουργού Πολιτισμού.

ART - ΝΕΑ
«Οψεις μιας πόλης» στο Βερολίνο
Πόλη με διαρκή Ιστορία στο πέρασμα των αιώνων, σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη είναι η τιμώμενη πόλη στις «Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού» στο Βερολίνο. Tο Μουσείο Ευρωπαϊκού...
«Οψεις μιας πόλης» στο Βερολίνο
ART - ΝΕΑ
Η εκστατική ματιά ενός Αμερικανού στα ελληνικά μνημεία
Ενα ταξίδι στο παρελθόν, σε μνημεία όπως το Παλάτι της Κνωσού, οι Μυκήνες κατά τις ανασκαφές του 1955, η Αρχαία Θήρα το 1963, υπόσχεται στους επισκέπτες η διοργάνωση «Χρονογραφία - Εκθεση για τα 180 χρόνια της...
Η εκστατική ματιά ενός Αμερικανού στα ελληνικά μνημεία
ART - ΝΕΑ
Ενας βασιλικός φωτογράφος στην Πινακοθήκη Γκίκα
Η Αθήνα του 1904. Πανοραμικές απόψεις της αραιοκατοικημένης πρωτεύουσας, τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια, πλανόδιοι πωλητές, κομψές κυρίες με μακριά φορέματα και ομπρελίνα... Το Μουσείο Μπενάκη -Πινακοθήκη Γκίκα...
Ενας βασιλικός φωτογράφος στην Πινακοθήκη Γκίκα
ART - ΝΕΑ
«Καινούργιες πατρίδες» στους Αέρηδες
Στο μεταναστευτικό κύμα που ακολούθησε την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης εστιάζει η έκθεση «Καινούργιες πατρίδες», που παρουσιάζει το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών...
«Καινούργιες πατρίδες» στους Αέρηδες
ART - ΝΕΑ
Η παθιασμένη σχέση Χρύσας-Κεσσανλή
Ο Νίκος Κεσσανλής (1930-2004), πρωτοπόρος καλλιτέχνης, εικαστικός που άνοιξε διάλογο με τη φωτογραφία, με έργο που αναγνωρίζεται διεθνώς είναι από τις προσωπικότητες που η απουσία τους γίνεται εντονότερη στο...
Η παθιασμένη σχέση Χρύσας-Κεσσανλή
ART - ΝΕΑ
Ενας αιώνας Σουφραζέτες
Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που οι Σουφραζέτες -που πάλεψαν για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες- είδαν τον αιματηρό τους αγώνα να δικαιώνεται. Ήρθε η στιγμή να μάθουν κι όσοι δεν...
Ενας αιώνας Σουφραζέτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας