• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 5.8°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.6°C / 3.0°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.5°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -2.6°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.0°C / 2.3°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -2.1°C
  2 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 3.6°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 8.5°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -2.5°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.0°C
  1 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.9°C / 2.1°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -3.3°C / 3.1°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  67%

Αποψη της έκθεσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός στην καρδιά των Κυκλάδων

 • A-
 • A+
Καρπός συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, η σημαντική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου» ρίχνει φως στην καθημερινή ζωή, τον πόλεμο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα στις Κυκλάδες κατά τη μυκηναϊκή εποχή.

Αρχαιολογική έκθεση πολλών καρατίων είναι η περιοδική «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη μυκηναϊκή εποχή» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.

Η έκθεση εστιάζει στον μυκηναϊκό πολιτισμό του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και παρουσιάζει για πρώτη φορά μαζί, περισσότερα από 150 αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας που αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξάπλωσής του στο Αιγαίο.

Μοναδικά ευρήματα από διαφορετικά νησιά καταδεικνύουν την ύπαρξη του μυκηναϊκού κόσμου στις Κυκλάδες, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα αγγεία, τα κοσμήματα, τα χάλκινα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στον σπάνιο μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο.

Χρυσό έλασμα με παιδική μορφή, νεκροταφείο του Καμινιού, Νάξος (12ος/αρχές 11ου αι. π.Χ.).

Πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ο μεγάλης εμβέλειας μυκηναϊκός πολιτισμός, ένας «από τους μεγαλύτερους της ελληνικής προϊστορίας και ο πρώτος υψηλός πολιτισμός της Ευρώπης» -πριν εξαφανιστεί διά παντός-, άσκησε μεγάλη επιρροή κατά την ακμή του όσο και στο πέρασμα των αιώνων.

Πήλινο άρμα (12ος αι. π.Χ.) 

Η έκθεση ρίχνει φως σε άγνωστες όψεις του στις Κυκλάδες και για την παραγωγή της ένωσαν τις δυνάμεις τους η δραστήρια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με το εκλεκτό επιτελείο και τον προϊστάμενο Δημήτρη Αθανασούλη, που τα τελευταία χρόνια συνάπτουν συμφωνίες με φορείς και ιδρύματα για τη συμπαραγωγή σημαντικών εκθέσεων, και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που στηρίζει την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τα εννέα περιφερειακά μουσεία-πρότυπα που λειτουργεί σε όλη τη χώρα.

Γυναικείο ειδώλιο (14ος αι. π.Χ.), Ιερό της Φυλακωπής, Μήλος

Περισσότεροι από 23.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό την είδαν, το καλοκαίρι, στην πρώτη παρουσίασή της στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του ΠΙΟΠ στην Τήνο και έπεται συνέχεια στην Αθήνα καθώς θα φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 8 Μαρτίου.

Μέσα από τα εκθέματα και τις οπτικοακουστικές παραγωγές ξεδιπλώνονται βασικοί άξονες του βίου των ανθρώπων. Οι συνήθειες της καθημερινής ζωής, το κεφάλαιο πόλεμος, η λατρεία και τα ταφικά έθιμα αποτελούν τμήματα της αφήγησης σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον που αποκαλύπτει την άγνωστη πτυχή της ιστορίας των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Τήνου.

Το μικρών διαστάσεων μνημείο του τάφου της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) υπήρξε τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ενώ χρησιμοποιήθηκε για πολλαπλές ταφές.

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ομώνυμη εκκλησία του νησιού και αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου, ενώ διερευνήθηκε το 1979, από τον αείμνηστο Τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη. «Πρόκειται για έναν από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί», σημειώνουν οι διοργανωτές και υπογραμμίζουν τη σημασία των μοναδικών ευρημάτων του τα οποία «αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και την τέχνη στις Κυκλάδες των τελευταίων αιώνων της 2ης χιλιετίας π.Χ.».

Εκτός από την Τήνο, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα. Ετσι ο επισκέπτης αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η «Κυρά της Φυλακωπής» (περί τα μέσα του 14ου αι. π.Χ.), ένα από τα αριστουργήματα της μυκηναϊκής ειδωλοπλαστικής, το οποίο βρέθηκε στο ιερό της Φυλακωπής στη Μήλο. «Η "Κυρά της Φυλακωπής", με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, υποδέχεται τους επισκέπτες και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ποιότητα της κατασκευής της αποτελώντας, αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής στο Αιγαίο», σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης-σταθμού για τις άγνωστες όψεις του κυκλαδικού παρελθόντος.


Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, τηλ. 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης έως 8 Μαρτίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Τραγανές... μνήμες φτιαγμένες από ποσότητες αλεύρου, ζάχαρης και βουτύρου
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί τη διοργάνωση «Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022», που μέσα από αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό ακολουθεί την πορεία ενός αιώνα της οικογενειακής επιχείρησης.
Τραγανές... μνήμες φτιαγμένες από ποσότητες αλεύρου, ζάχαρης και βουτύρου
ART - ΝΕΑ
Μια έκθεση-ύμνος στην αιώνια ομορφιά
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει περισσότερες από 300 αρχαιότητες από 52 μουσεία της χώρας και του εξωτερικού που αποδίδουν τις πλείστες πτυχές του κάλλους.
Μια έκθεση-ύμνος στην αιώνια ομορφιά
ART - ΝΕΑ
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
Σάλο έχει προκαλέσει η θεσμοθέτηση της εξαγωγής αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, παρότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναδιπλώθηκε μειώνοντας στα 50 αντί για 100 χρόνια τον δανεισμό τους.
«Ανευ όρων παράδοση ελληνικών αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού»
ART - ΝΕΑ
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα δύο μουσεία, Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που...
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
ART - ΝΕΑ
«Δι’ αυτά πολεμήσαμεν...»
Με την περιοδική έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν... Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» που εγκαινιάζεται στις 11 Φεβρουαρίου, ξεκινούν οι δράσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την επέτειο των 200...
«Δι’ αυτά πολεμήσαμεν...»
ART - ΝΕΑ
Συνεχής αγώνας για την επανένωση των Γλυπτών
«Tο ελληνικό κράτος δεν δύναται και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει στο Βρετανικό Μουσείο οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, κατοχής, νομής και εκμετάλλευσης επί των Γλυπτών του Παρθενώνα» είπε, μεταξύ άλλων,...
Συνεχής αγώνας για την επανένωση των Γλυπτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας