• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.8°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  2 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  4 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.1°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 5.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  0 BF
  31%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.6°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.9°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.3°C
  3 BF
  31%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  41%
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας

 • A-
 • A+

Με οριακή πλειοψηφία (5 κατά - 4 υπέρ) τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ)  δεν προχώρησαν στο χαρακτηρισμό της Πυρκάλ Ελευσίνας  σε ιστορικό τόπο.

Το έτερο αίτημα του χαρακτηρισμού των 12 κτηρίων σε νεώτερα μνημεία, απέσπασε τη θετική γνωμοδότηση με  συντριπτική πλειοψηφία  (8 υπερ, 1 κατά).  

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το απόγευμα της Πέμπτης οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι φορείς που κατέθεσαν το αίτημα για τη διάσωση του βιομηχανικού συνόλου μαζί με το Δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου,  και  οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών του ακινήτου από τα Ελληνικά Πετρέλαια εξέθεσαν τις απόψεις τους κατ' αντιπαράθεση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αποκαλύφθηκε ωστόσο ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις όπως είχε ισχυριστεί με δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να έρθει το θέμα με αναπομπή.  Να θυμίσουμε ότι τα δύο αιτήματα είχαν πάρει, μετά από αυτοψία, τη θετική γνωμοδότηση των προηγούμενων μελών του ΚΣΝΜ, τον Ιούλιο. Υπογράφηκε μάλιστα η Υπουργική Απόφαση (από την τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά) αλλά δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

Ετσι επεστράφη για να σταλεί με τις υπογραφές της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, καθώς στο μεταξύ άλλαξε λόγω εκλογών. Αν αυτού,  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποφάσισε να φέρει με αναπομπτή το θέμα στο ΚΣΝΜ αφού είχε δηλώσει ότι «ο χαρακτηρισμός  δεν ισχύει» καθώς επίσης «....τα Ελληνικά Πετρέλαια  και ορισμένοι άλλοι κατέθεσαν ενστάσεις στο ΥΠΠΟΑ, θεωρώντας ότι κακώς έγινε ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός. Αυτό το οποίο επιβάλλει, ο νόμος στον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού είναι να ζητήσει τη γνώμη του αρμοδίου οργάνου και αυτό είναι το ΚΣΝΜ...».

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν  στη Βουλή δεκαέξι βουλευτές του Σύριζα και ο  Κρίτων Αρσένης του ΜέΡΑ 25.  Οι φορείς που δραστηριοποιούνται υπερ της της διάσωσης του εργοστασίου είναι η  ΜONUMENTA, η τοπική Κίνηση Πολιτών Εcoeleusis, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ΙCOMOS και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΣΑΔΑΣ).

Ακολουθεί δήλωση της η τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΩΣ; ΔΟΛΟΦΟΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ;

«Προφανώς, όταν οι αποφάσεις των επιστημονικών συμβουλίων δεν συμφωνούν με τις επιδιώξεις  της υπουργού και της κυβέρνησης απλώς αλλάζουν τα συμβούλια και οι αποφάσεις. Αλλάζει μια  γνωμοδότηση που βασίστηκε σε επιτόπια αυτοψία και ειδική επιστημονική και εμπεριστατωμένη κρίση, έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ισχυρή, νόμιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Αλλάζει μια γνωμοδότηση που βρίσκεται σε συμφωνία με τη τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  τους επιστημονικούς φορείς προστασίας της Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς (MONUMENTA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, Ελληνικό Τμήμα TICCΙΗ και ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής).

Επικίνδυνο για το θεσμικό πλαίσιο, την ανεξαρτησία και την επιστημονική συνέπεια;

Άκρως επικίνδυνο!

Επικίνδυνο για τους κατοίκους της  Ελευσίνας να στερηθούν τη ζώνη ασφαλείας;

Άκρως επικίνδυνο!

Επικίνδυνο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα;

Άκρως επικίνδυνο, όταν συνδέεται με τη δολοφονία της ιστορίας της πόλης, την ιστορική  μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά της!

Το  εργοστασιακό συγκρότημα  της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, ιδρύθηκε τη δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα  και αποτελεί μια ζωντανή ιστορία της ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανικής κληρονομιάς. Για περισσότερο από 80 χρόνια δούλεψαν σ' αυτό χιλιάδες άνδρες και γυναίκες της πόλης και των γύρω περιοχών. Ο χαρακτηρισμός της ως ιστορικού Τόπου συμβαδίζει, μάλιστα, με την μελλοντική χρήση του ακινήτου που αγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ για να αποτελέσει Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και του οικισμού της Ελευσίνας.

Πόσο απροκάλυπτα μπορούν να αλλάζουν οι αποφάσεις των θεσμικών συμβουλίων, για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα σε βάρος μιας ολόκληρης πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της;»

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Η υπουργός Πολιτισμού παίζει κρυφτούλι...»
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικού τόπου, οι απαντήσεις που πήρε, ωστόσο, από την κ. Μενδώνη δεν έπεισαν, ενώ αναμένονται κι άλλες...
«Η υπουργός Πολιτισμού παίζει κρυφτούλι...»
ART - ΝΕΑ
Η ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας στη Βουλή
Στη Βουλή φέρνει το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας η επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Αδικαιολόγητη ανάκληση Υπουργικής Απόφασης χαρακτηρισμού του βιομηχανικού συγκροτήματος ΠΥΡΚΑΛ», που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25...
Η ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας στη Βουλή
ART - ΝΕΑ
Ζητά από τη Μενδώνη να υπογράψει την απόφαση για την ΠΥΡΚΑΛ
Mεγαλώνει το μέτωπο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας σε ψήφισμα που εξέδωσε -θα κατατεθεί και στον πρωθυπουργό- «προτρέπει» την κ. Μενδώνη να...
Ζητά από τη Μενδώνη να υπογράψει την απόφαση για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
Ο Δήμος Ελευσίνας εγκαλεί τη Μενδώνη για το κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ
Το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας «προτρέπει» την υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης με βάση την ισχύουσα γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ. Διαχωρίζει τη θέση του ο δήμαρχος.
Ο Δήμος Ελευσίνας εγκαλεί τη Μενδώνη για το κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
Μυρσίνη Ζορμπά: Ερωτήματα για την ΠΥΡΚΑΛ
Στο θέμα της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και στον χαρακτηρισμό του σε ιστορικό τόπο επανέρχεται με νέα δήλωσή της η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μετά τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα από το...
Μυρσίνη Ζορμπά: Ερωτήματα για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Γιατί δεν υπογράφει την απόφαση η υπουργός Πολιτισμού;
Τι απαντά στη Μυρσίνη Ζορμπά η Λίνα Μενδώνη, η οποία ζητά από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων νέα γνωμοδότηση. Φόβους ότι με τον αποχαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των...
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Γιατί δεν υπογράφει την απόφαση η υπουργός Πολιτισμού;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας