Απονεμήθηκαν χθες τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών συνεχίζοντας μια πολύχρονη παράδοση στο τέλος κάθε έτους.
Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών το Χρυσό Μετάλλιο δόθηκε στην Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών (1918) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή της και για το σύνολο της προσφοράς της στην έρευνα και τη μελέτη της βυζαντινής γραμματείας, του βυζαντινού βίου και πολιτισμού.
Το Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε στον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη σε αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του στην τέχνη, με αποκορύφωμα την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Β. Τζουμέρκων το 2009. Αργυρό Μετάλλιο επίσης απονεμήθηκε στο Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας (1998), υπό τη διεύθυνση του Μόσχου Μορφακίδη-Φυλακτού, για τη συμβολή του στην προαγωγή των βυζαντινών και νεοελληνικών μελετών στην Ισπανία.
Μεταξύ άλλων βραβεύτηκαν: η συγγραφέας-ιστορικός Λύντια Τρίχα για τη μονογραφία της «Σπυρίδων. Ο άλλος Τρικούπης. 1788-1873» (εκδόσεις Πόλις, 2019). Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος για την έκδοση του τόμου «Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae» [Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου αι. π.κ.ε./π.Χ. – 15ος αιώνας), Αθήνα 2018]. Η Χαρά Θλιβέρη για τη συλλογή της «Αντίθετη Οραση» (Εκδόσεις Μελάνι, 2017).
Ο επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Παύλος Χρυσοστόμου, για το έργο του «Οι Μακεδονικοί Τάφοι του Αρχοντικού και της Πέλλας ΙΙ» (Θεσσαλονίκη 2019). Ο Γιάννης Κόκκωνας για το βιβλίο του «Εγρεο, φίλα μάτερ. Προσωποποιήσεις της Ελλάδας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας» (Εκδόσεις ΜΙΕΤ, Αθήνα, 2018). Ο καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης για το βιβλίο του «Ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αι. και η καταστροφή τους» (εκδόσεις Θεμέλιο, Ιστορική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2019). Επίσης οι Διονύσης Αρκαδιανός και Μαρίνος Γιαννούλης βραβεύτηκαν για το βιβλίο τους «Δημοτικά τραγούδια και χοροί των χωριών της Ζακύνθου. Λαογραφική έρευνα» (Αθήνα, 2018).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας