Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχαιομάχοι και αρχαιολάτρες

«Οταν σου λένε ότι είναι τοπίο αντίστοιχο με την Πομπηία, δεν μπορείς να το μετακινήσεις», υποστηρίζουν ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Κίνηση για τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο σύλλογος υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχαιομάχοι και αρχαιολάτρες

  • A-
  • A+
Δηλώσεις ικανοποίησης για την απόφαση του ΚΑΣ από τους Κ.Α. Καραμανλή, Κ. Ζέρβα, Απ. Τζιτζικώστα. «Χάθηκε μόνο μια μάχη, θα αντισταθούμε στην ισοπέδωση», δηλώνουν ο Κ. Μπουτάρης, ο Γ. Μυλόπουλος και δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης.

«Ο σκοταδισμός δεν θα περάσει». Με το σύνθημα αυτό δηλώθηκε, από χθες το πρωί κιόλας, το πείσμα όλων όσοι μάχονται για να διατηρηθούν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του ΚΑΣ, μάχη η οποία «χάθηκε» μεν, αλλά με σοβαρότερες απώλειες για τους νικητές αρχαιομάχους. Ηδη έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τις επόμενες μάχες που θα δοθούν σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο δικαστικό, με προσφυγές στο ΣτΕ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Κίνησης Πολιτών για την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, Φωκίωνα Δεληγιάννη, λίγο μετά την απόφαση του ΚΑΣ, ότι «υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που θέλει να περάσει από πάνω μας, θέλει να μας ισοπεδώσει. Αλλά αυτό μας πεισμώνει περισσότερο. Θα αντισταθούμε μέχρι εκεί που δεν παίρνει».

Το «σύστημα» δεν είναι άλλο από τις πολιτικές αρχές της πόλης με δεξιές ρίζες δεκαετιών, το οποίο επανεμφανίστηκε με ρεβανσιστικές διαθέσεις, μόλις συντελέστηκε η αλλαγή ηγεσίας στον δήμο Θεσσαλονίκης και στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η κοινή κατεύθυνση που επιχειρούν να δώσουν με τις δηλώσεις τους όλοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι συν αυτώ: «θα τα ξηλώσουμε - θα σας τελειώσουμε - ξεχάστε να ησυχάσουμε».

Οσα δηλαδή έγιναν μέχρι τώρα κι όσα πιστεύατε ότι μπορεί να γίνουν. Η λησμοσύνη προκρίθηκε ως πανάκεια και από τη συγχορδία των φιλικών μέσων και αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η απόφαση του ΚΑΣ, είπε ο κ. Καραμανλής, «πιστοποιεί με τον πιο οριστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η λύση την οποία έχουμε επιλέξει επιτυγχάνει αυτό που όλοι (;) θέλουμε: και Μετρό και αρχαία. Και μάλιστα προστατεύει τα ευρήματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο»! «Η πόλη πρέπει και θα προχωρήσει ενωμένη, χωρίς διχασμούς, για να υλοποιήσει όλες τις υποδομές που είναι αναγκαίες, για να εξελιχθεί σε αυτό που της αξίζει», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας.

Από κοντά κι ο κ. Τζιτζικώστας: «ας σταματήσουν ορισμένοι να διχάζουν την πόλη και να βάζουν διαρκώς εμπόδια». Κι ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό –ξεχνώντας τις διαφορές του με τον κ. Ζέρβα (όπως κι ο δήμαρχος βέβαια)– συμπλήρωσε το ρεπερτόριο «η λύση τής in situ (κατά χώρα) παραμονής των αρχαίων ήταν μια ιδέα που απλά έπεσε στο τραπέζι και ποτέ δεν αποδείχτηκε η εφικτότητά της» (sic).

Κανένας φυσικά δεν είπε λέξη: για την προχθεσινή πρωτόγνωρη συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών στο σταυροδρόμι Εγνατίας και Βενιζέλου, για τα δεκάδες ψηφίσματα επιστημονικών φορέων, αρμόδιων πανεπιστημιακών τμημάτων, δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν υπογράψει κείμενα για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων.

Η εικόνα του Γιάννη Μπουτάρη να περιμένει καθισμένος στο δάπεδο του διαδρόμου για 12 ώρες έξω από το ΚΑΣ αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το πείσμα που διακατέχει όλους όσοι έχουν ταχθεί υπέρ της διάσωσης (διότι τα περί επανατοποθέτησης είναι ένα ακόμη σύντομο ανέκδοτο στα τόσα που έχουν ακουστεί για το Μετρό Θεσσαλονίκης).

Με τα ευρήματα «αποδεικνύεται περίτρανα τι ήταν η πόλη μας στο παρελθόν, πώς χτίστηκε, ο δρόμος και τα καταστήματα. Θλίβομαι πολύ με την απόφαση του ΚΑΣ», συμπύκνωσε τα νοήματα ο τέως δήμαρχος. «Η “ελληνική Πομπηία” άντεξε στη θέση της αιώνες, θα αντέξει και τώρα, ο πόλεμος δεν τελείωσε, χάθηκε μόνο μία μάχη», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γ. Μυλόπουλος.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή την καταστροφή», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του και δεσμεύεται να στηρίξει «την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε κάθε τους ενέργεια που θα έχει στόχο να την αποτρέψει».

ART - ΝΕΑ
Έλληνες Αρχαιολόγοι: Η καταστροφική πορεία για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου συνεχίζεται
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με άρθρο-παρέμβαση για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, θέμα που θα εξεταστεί την Τετάρτη στο ΚΑΣ.
Έλληνες Αρχαιολόγοι: Η καταστροφική πορεία για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου συνεχίζεται
ART - ΝΕΑ
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
«Κάρβουνο που καίει» είναι για τους βυζαντινολόγους σε ολόκληρη την υφήλιο η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης. Συντάσσουν τις δυνάμεις τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τους...
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Μαραθώνια συνεδρίαση σε κλίμα έντασης
Επιχείρηση αποδόμησης του έργου που έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, με τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, να υποστηρίζει ότι η μελέτη του 2017, η οποία προέβλεπε τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο...
Μαραθώνια συνεδρίαση σε κλίμα έντασης
ART - ΝΕΑ
Η ώρα του ΚΑΣ για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου
Το ΚΑΣ καλείται να γνωμοδοτήσει με βάση τη νέα μελέτη της Αττικό Μετρό για την απομάκρυνση ή μη των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης. Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας...
Η ώρα του ΚΑΣ για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου
ART - ΝΕΑ
Τα αινιγματικά ειδώλια λύνουν τη σιωπή τους
Με «καταγωγή» από χώμα και νερό, φωτιά και πέτρα, εύπλαστοι θεοί, ημίθεοι και κοινοί θνητοί σε σμίκρυνση, προσωπικά αντικείμενα παιχνιδιού ή λατρείας, ο κόσμος των αρχαίων ειδωλίων, ένας κόσμος σύνθετος και...
Τα αινιγματικά ειδώλια λύνουν τη σιωπή τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας