• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.1°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.7°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.3°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 27.0°C
  0 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 23.4°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 27.8°C
  1 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.3°C
  3 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 29.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαραθώνια συνεδρίαση σε κλίμα έντασης

 • A-
 • A+
Επιχείρηση αποδόμησης του έργου που έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, με τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, να υποστηρίζει ότι η μελέτη του 2017, η οποία προέβλεπε τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο μετρό, δεν έχει υπογραφεί από την Αττικό Μετρό.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με αντικρουόμενες εισηγήσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, πολλές ενστάσεις και ερωτήματα, συζητήθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η νέα μελέτη της Αττικό Μετρό, η οποία υποστηρίζει ότι η λύση της απόσπασης και της επανατοποθέτησης είναι η καλύτερη για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου και την εξέλιξη του έργου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε το απόγευμα στις 6 μ.μ. και μέχρι τη στιγμή, αργά το βράδυ, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, βρισκόταν σε εξέλιξη, ήρθε ακόμα μια φορά στο τραπέζι του ΚΑΣ η τύχη του μοναδικού μνημειακού βυζαντινού συνόλου, που αποκαλύπτει ένα μέρος της κοσμικής Θεσσαλονίκης, της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το ιστορικό της πορείας των αρχαιοτήτων καθώς οι αποφάσεις του ΚΑΣ ποικίλλουν. Το 2013 αποφασίστηκε απόσπαση και έκθεση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Το 2014 απόσπαση, επανατοποθέτηση και ανάδειξη εντός του σταθμού. Το 2015 η κατά χώρα διατήρησή τους, έπειτα από πρόταση της δημοτικής αρχής. Η προμελέτη της πρότασης αυτής κατατέθηκε και πήρε ομόφωνα το πράσινο φως το 2017.

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία

Χθες, ωστόσο, επιχειρήθηκε αποδόμηση του έργου που έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, αφού ο γ.γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, είπε ότι η μελέτη του 2017 «δεν έχει υπογραφεί από τη διεύθυνση μελετών της Αττικό Μετρό». Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία βάφτισε την πρόταση, μελέτη. Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δημοσθένης Σβολόπουλος, παραδέχτηκε ότι η μελέτη δεν ήταν υπογεγραμμένη, ωστόσο υπερασπίστηκε το έργο που έγινε, σημειώνοντας «δημιουργούνται οι εντυπώσεις ότι ήρθαν εδώ... ζωγραφιές.

Τρεις μήνες έγινε η ρωμαλέα προσπάθεια από τις υπηρεσίες σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό. Ο κύριος Κωνσταντινίδης παρουσίασε τη μελέτη στο ΚΑΣ, αλλά δεν είχε υπογραφεί», κάτι που, όπως ειπώθηκε, συμβαίνει πολλές φορές για οικονομία χρόνου.

Για το θέμα της μελέτης ρωτήθηκε και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, κατά τη διάρκεια της παράστασης που έκαναν οι εκπρόσωποί της. «Διερωτάμαι: Τι αποφάσισε το ΚΑΣ το 2017; Μια μελέτη ακολουθεί αρχές και προδιαγραφές. Τέτοια μελέτη δεν υπάρχει, υπάρχουν ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι», είπε. Ενστάσεις, ερωτήματα και αντιρρήσεις επί του θέματος εξέφρασε πολλές φορές η Πολυξένη Βελένη, η οποία υποστήριξε τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, για την κατά χώρα διατήρηση το κόστος θα είναι περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση περίπου 71 εκατομμύρια. Στην πρώτη περίπτωση ο σταθμός θα ολοκληρωθεί το 2026, ενώ αν αποσπαστεί, το 2023.

Αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι έξω από την οδό Μπουμπουλίνας. Μαζί τους η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Νίκος Ξυδάκης κ.ά. Είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου, όπου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ σε περίπτωση που η απόφαση του ΚΑΣ είναι η απόσπαση.

Ο αρχαιολογικής νόμος λέει σαφώς ότι απόσπαση γίνεται δεκτή στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη εφικτή λύση. Επίσης, χθες, με αίτημά τους στη γραμματεία του ΚΑΣ ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη συζήτηση και τη λήψη της απόφασης δύο μέλη του. Ο Μιχάλης Τιβέριος, λόγω της «[...] εκπεφρασμένης και αταλάντευτης άποψής του υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων [...] έχοντας μάλιστα προσωπική εμπλοκή ως έμμισθος σύμβουλος της Αττικό Μετρό τα έτη 2012-2014».

Και ο Μανώλης Κορρές, «[...] διότι η μελέτη και το έργο της απόσπασης των αρχαιοτήτων [...] έχει δηλωθεί δημοσίως ότι θα αναληφθούν από τον μηχανικό Δημήτριο Κορρέ και εταιρεία που σχετίζεται με τα συμφέροντά του, ο οποίος τυγχάνει αδελφός του άνω μέλους». Το αίτημα μαζί με τον ΣΕΑ κατέθεσαν ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης.

«Λυπάμαι πραγματικά, είναι απαράδεκτη η στάση όσων κατέθεσαν το αίτημα και ιδιαίτερα για τα συγκεκριμένα μέλη. Δεν διώκουμε εδώ καμία άποψη, είναι ακαδημαϊκοί και έχουν την προσωπική τους θέση», είπε ο γ.γ. Γιώργος Διδασκάλου και έριξε τα βέλη του προς την Πολυξένη Βελένη: «Θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τη συζήτηση γιατί πρόσφατα αρθρογράφησε σε εφημερίδα για το θέμα, έδωσε διαλέξεις στο εξωτερικό και πριν λίγο μιλούσε με τους διαμαρτυρόμενους αλλά κανείς δεν ζήτησε την εξαίρεσή της», για να λάβει την απάντηση της αρχαιολόγου και γενικής διευθύντριας του ΥΠΠΟ: «Είμαι 35 χρόνια αρχαιολόγος στη Θεσσαλονίκη και μιλάω για τις αρχαιότητες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Επί πέντε μήνες θα κουβαλούν τα αρχαία
ART - ΝΕΑ
«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου
Ομόφωνα «πράσινο φως» στη μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εν μέσω αντιδράσεων για το γεγονός ότι οι...
«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για απόσπαση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου
ART - ΝΕΑ
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
«Κάρβουνο που καίει» είναι για τους βυζαντινολόγους σε ολόκληρη την υφήλιο η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης. Συντάσσουν τις δυνάμεις τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τους...
Μετά τις διακοπές η συζήτηση στο ΚΑΣ
ART - ΝΕΑ
Τεκμηριωμένα σκληρή απάντηση του ΣΕΑ στην υπ. Πολιτισμού
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής και όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες από τον Σύλλογς Ελλήνων Αρχαιολόγων για όσα ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης,...
Τεκμηριωμένα σκληρή απάντηση του ΣΕΑ στην υπ. Πολιτισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας