• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  59%

Αντώνης Σρόιτερ, Λίνα Μενδώνη, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Τάκης Θεοδωρικάκος

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξετυλίγεται το νήμα των εκδηλώσεων

 • A-
 • A+
Με συνέδρια, ημερίδες, πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό, αρχαιολογικές και εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις θα πλαισιωθούν οι δύο επέτειοι, ενώ ξεκινούν και έργα υποδομής. Το Ιδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχει τον γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων.

Η σημασία της Μάχης των Θερμοπυλών και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού και της παγκόσμιας Ιστορίας θα αναδειχτεί κατά τις επετειακές εκδηλώσεις «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020», που περιλαμβάνουν αρχαιολογικές και εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια και ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και διαγωνισμούς για μαθητές όλων των βαθμίδων.

Το επετειακό έτος τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και το συνολικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών και το Ιδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που έχει τον γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή της προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

«Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020»

Παράλληλα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τις δράσεις που θα κορυφωθούν τον Ιούλιο στη Σαλαμίνα παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων, μέλημα είναι να δημιουργηθούν υποδομές, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι μόλις χθες το πρωί και έπειτα από συνεννοήσεις με τον δήμαρχο της Σαλαμίνας και εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ το υπουργείο του απαλλάσσει τον δήμο από χρέος 2,4 εκατ. ευρώ (ήταν προς την Υπηρεσία Υδρευσης) και έτσι «τίθεται εκτός κάθε είδους μνημονιακής επιτήρησης και είναι ελεύθερος και ισχυρός να μπορέσει να κάνει τους δικούς του προγραμματισμούς...».

Δημήτρης Λιγνάδης

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δήλωσε πως «στόχος είναι να κάνουμε τη σημασία αυτών των μαχών κτήμα όλου του κόσμου» και ξετύλιξε το νήμα των εκδηλώσεων που εκτείνονται στα πεδία της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού. Επειτα από σχετική ερώτηση πάντως τόνισε ότι οι εκδηλώσεις θα «χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά με πόρους του Ιδρύματος και θα υλοποιηθούν με ευθύνη και επιμέλεια του Ιδρύματος».

Ανέφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη θα συνεισφέρει στην αναμόρφωση του Ιατρικού Κέντρου της Σαλαμίνας που αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα. «...Σκοπεύω να πραγματοποιήσω ένα όνειρο των κατοίκων: να ανακαινιστεί και να επεκταθεί το Ιατρικό Κέντρο και να αποκτήσει ασθενοφόρο. Θα συνεργαστούμε με το υπουργείο Υγείας ώστε με το απαραίτητο προσωπικό οι δομές αυτές να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων».

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που ανακοίνωσε είναι:

■ Η επιστημονική ημερίδα «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα», όπου έξι Ελληνες και ξένοι καθηγητές θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία για τις δύο μάχες.

■ «Οι Πολλοί και οι Λίγοι: Πλήθος και Αρετή» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη συμμετοχή αρχηγών κρατών που θα μιλήσουν για τη σημασία συνύπαρξης των λαών και της προσφοράς χωρών μικρών αλλά με μεγάλο πολιτιστικό βάρος στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

■ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δοκιμίου για μαθητές και μαθήτριες Γ' Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου και Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού όπου θα λάβουν μέρος και σχολεία της Ομογένειας.

Γιώργος Κουμεντάκης

©Βασίλης Μακρής

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς αλλά και τα έργα υποδομής, καθώς «πρόθεσή μας είναι να μείνουν σημαντικά έργα υποδομής στους τόπους που αναφέρονται στην επέτειο. Θα ξεκινήσουν τώρα αμέσως. Μερικά θα ολοκληρωθούν λίγο μετά το πέρας των εορτασμών. Για τον λόγο αυτό προγραμματίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις», ανάμεσα στις οποίες είναι:

● Η ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

● Εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής σε τρία κτίρια στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας και στο μουσείο της.

● Βελτιωτικές ήπιες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών. Στον χώρο του αγάλματος του Λεωνίδα, στο μνημείο των Θεσπιέων και στο τείχος των Φωκέων. Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο χώρος με περίπτερο του ΤΑΠΑ και θα σημανθεί ο χώρος του πεδίου μάχης.

● Σχεδιάζεται η διαχρονική πολιτιστική διαδρομή Θερμοπύλες-Σπερχειός-Αλαμάνα.

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου συμμετέχουν οι ΕΦΑ του ΥΠΠΟΑ, μουσεία και εποπτευόμενοι φορείς που μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν:

● Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: έκθεση αφιερωμένη στην ιδέα της «Νίκης» στους αγώνες των θνητών με την υποστήριξη των θεών. Η έκθεση επικεντρώνεται στην περίοδο 490-479 π.Χ. και στον άξονα Μαραθώνας-Θερμοπύλες-Πλαταιές-Αρτεμίσιο-Σαλαμίνα, καθώς και στην Αθήνα και την καταστροφή της από τους Πέρσες.

● Η ΕΦΑ Λακωνίας σχεδιάζει έκθεση αφιερωμένη στο βίο των Λακεδαιμονίων.

● Εκθεση αρχειακού υλικού για την ανασκαφή του Σπυρίδωνος Μαρινάτου στις Θερμοπύλες από την ΕΦΑ Φθιώτιδος.

● Η ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων προγραμματίζει: Παιδικό οδηγό για το Μουσείο Σαλαμίνας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα κ.ά.

● Σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα πραγματοποιηθούν «ξεναγήσεις εν πλω» στον φυσικό χώρο της ναυμαχίας.

● Εκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης που επικεντρώνεται στην καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες (αρχαϊκή Ακρόπολη), στην προσωπικότητα του Θεμιστοκλή, στους «Δύο Κόσμους», των Ελλήνων και των Περσών.

● Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

● Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει την όπερα του Παύλου Καρρέρ «Μαραθών-Σαλαμίς» στον Μαραθώνα από τον Γιώργο Κουμεντάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης
Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης επιστρέφουν χαρίζοντας ένα μήνα γεμάτο από εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης
ART - ΝΕΑ
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό
Οπως φαίνεται, η νέα επιδημία φοβίζει περισσότερο το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό, σε αντίθεση με τους νέους, που δεν βάζουν νερό στην ψυχαγωγία τους. Πάντως, οι οργανισμοί που σέβονται τον κόσμο και τους...
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό
ART - ΝΕΑ
Εγκαίνια για το θέατρο «Ολύμπια» με δωρεάν παράσταση
Με το «Όνειρο Θερινής Νυκτός», σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη και μουσική διεύθυνση Μιχάλη Οικονόμου, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, κάνει πρεμιέρα το θέατρο «Ολύμπια - Δημοτικό...
Εγκαίνια για το θέατρο «Ολύμπια» με δωρεάν παράσταση
ART - ΝΕΑ
Τι μου θύμισες τώρα!
Γεγονότα και πρόσωπα του πολιτισμού που ξεχώρισαν το 2017 ■ Εγκαίνια στο Νιάρχος ■ Ελληνικό ■ documenta 14 ■ Ελληνικό σινεμά ■ Γιώργος Λάνθιμος ■ Κατερίνα Ευαγγελάτου ■ Δημήτρης Παπαϊωάννου ■ Νατάσσα Μποφίλιου...
Τι μου θύμισες τώρα!
ART - ΝΕΑ
Κάλαντα, μάγοι, παραμύθια, διαστημικές καταιγίδες και μαμούθ
Μία από τις ωραιότερες περιόδους του χρόνου είναι εδώ. Για τα παιδιά κυρίως, αλλά και για τους ενήλικες που μπορούν επιτέλους να σκορπίσουν τις μαυρίλες τους στα εκατοντάδες χιλιάδες φωτάκια και να νιώσουν,...
Κάλαντα, μάγοι, παραμύθια, διαστημικές καταιγίδες και μαμούθ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας