• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.3°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 24.3°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  1 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  0 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  5 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 22.1°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 22.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  54%

Ο Κρίτων Αρσένης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η υπουργός Πολιτισμού παίζει κρυφτούλι...»

 • A-
 • A+
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικού τόπου, οι απαντήσεις που πήρε, ωστόσο, από την κ. Μενδώνη δεν έπεισαν, ενώ αναμένονται κι άλλες αντιδράσεις.

Οι εκφοβιστικές μηνύσεις κατά υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού από έκπτωτο ανάδοχο έργου που έγιναν πριν από λίγο καιρό, η πορεία της προετοιμασίας του φακέλου ένταξης της Κνωσού μαζί με άλλα ανακτορικά κέντρα της Μινωικής Κρήτης στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, ήταν οι τρεις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη και του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη, αντίστοιχα, στις οποίες απάντησε στη Βουλή –το απόγευμα της Δευτέρας– η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο.

Ο Κρίτων Αρσένης κατέθεσε στα Πρακτικά την υπουργική απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για τον χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας σε ιστορικό τόπο και των δώδεκα κτιρίων σε διατηρητέα μνημεία, ανατρέποντας το επιχείρημα, που χρησιμοποίησε αρχικά η κ. Μενδώνη, ότι δεν υπήρχε υπουργική απόφαση. Σχετικά με την ένσταση που έχουν καταθέσει οι ιδιοκτήτες της έκτασης, «τα ΕΛΠΕ και ορισμένοι άλλοι», όπως είπε η υπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο βουλευτής ρώτησε: «Αν το καινούργιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) που διορίσατε αποφασίσει ενάντια στην κήρυξη του χώρου και οι πολίτες κάνουν ένσταση, θα αναπέμψετε ξανά το θέμα;»

Απαντώντας η υπουργός θύμισε ότι το αίτημα του χαρακτηρισμού κατέθεσαν η Κίνηση Πολιτών Ελευσίνας Ecoeleusis (Ιανουάριος 2018) και η Monumenta (Αύγουστος 2018).

«Εν τω μεταξύ, το συγκρότημα είχε πωληθεί τον Μάιο του 2017. Τα λέω, απλώς για να θυμηθούμε λίγο τις ημερομηνίες [...] αφού καταλήξαμε να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ στις 6-6-2019» και αναρωτήθηκε γιατί χρειάστηκε να μεσολαβήσουν τόσοι μήνες.

Ξέχασε ή δεν γνώριζε η υπουργός ότι, από τον Μάιο του 2018 είχε κατατεθεί αίτημα από την Υπηρεσία Μνημείων και Τεχνικών Εργων Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων για αυτοψία στο χώρο; Η απάντηση των ΕΛΠΕ ήταν ότι, λόγω εργασιών καθαρισμού σε οικόπεδα με επικίνδυνα υλικά (πυρομαχικά, εκκρηκτικές ύλες κ.λπ.) «δεν είναι ασφαλής η πρόσβαση του προσωπικού στο ακίνητο για αυτοψία».

Η υπουργός παρέθεσε το ιστορικό της υπογραφής της Υ.Α. μετά τη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ –στις αρχές του Ιουλίου– και σημείωσε για την πρώτη δήλωσή της γύρω από το θέμα: «Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο έπρεπε να πω και ήταν λάθος του προφορικού λόγου ήταν ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η πράξη. Γιατί η πράξη χαρακτηρισμού ολοκληρώνεται μόνο με την έκδοση στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Επομένως, η διαδικασία ήταν έωλη» και θα μπορούσε να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη δευτερολογία του ο Κρίτων Αρσένης θύμισε το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελευσίνας που προτρέπει την υπουργό να υπογράψει την απόφαση, καθώς η γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ, στην οποία έχει στηριχθεί, είναι απολύτως τεκμηριωμένη επιστημονικά. Το ψήφισμα σημειώνει ότι, σε περίπτωση διαφορετικής απόφασης από την υφιστάμενη, θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της πόλης, άρα μπορεί να προσφύγει και στο ΣτΕ.

«Είναι προφανές ότι ο καθένας έχει τα επιχειρήματά του. Σέβομαι απολύτως την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Εχει κάθε λόγο και οφείλει να υπερασπίζεται αυτό το οποίο θέλει η πόλη του. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι και άλλοι οι οποίοι διαφωνούν με τον χαρακτηρισμό είτε ως ιστορικού τόπου, είτε ως διατηρητέων μνημείων, είτε και στα δύο. Επομένως, αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε ως διοίκηση είναι να περιορίσουμε τις πιθανότητες των προσφυγών...» είπε η κ. Μενδώνη.

Δεν έπεισε, ωστόσο, για τις προθέσεις της. «[...] η υπουργός παίζει κρυφτούλι, προτάσσοντας διαδικαστικές αιτιάσεις που δεν στέκουν, για να αποκρύψει αυτό που καταγγέλλει ακόμη και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας: ότι η αναπομπή της κήρυξης αποσκοπεί στην ακύρωσή της προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των νέων ιδιοκτητών των ΕΛΠΕ για επέκταση των διυλιστηρίων προς το κέντρο της Ελευσίνας, χωρίς ζώνη προστασίας», δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης μετά τη συζήτηση.

Οι απαντήσεις της κ. Μενδώνη δεν έπεισαν, όμως, γενικότερα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναμένονται κι άλλες αντιδράσεις. Η Κίνηση Πολιτών Ελευσίνας Ecoeleusis εξέδωσε ανακοίνωση και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η ίδια η πρόθεση αναπομπής στο ΚΣΝΜ, όταν μάλιστα όλες οι ενστάσεις-αιτιάσεις των ΕΛΠΕ εξετάστηκαν σε δύο συνεδριάσεις του Οργάνου, φέρνει σε δύσκολη θέση το ΚΣΝΜ και λειτουργεί πιεστικά για να άρει τον χαρακτηρισμό του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ που μόλις προ πενταμήνου αποφάσισε. [...] Ας μην επικαλείται τώρα την δεοντολογία για να αποφύγει να εκφράσει την θέση της επί του θέματος για το οποίο έχουν ήδη γνωμοδοτήσει οι Υπηρεσίες και το ΚΣΝΜ».

Τέλος, κάνει λόγο για «φαινομενική αναδίπλωση της υπουργού» και καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση και να σεβαστεί «τη βιομηχανική κληρονομιά και τον χαρακτήρα του ακινήτου ως Ζώνη Ασφαλείας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Αιφνίδια σπουδή για την ΠΥΡΚΑΛ
Για το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και τον μη χαρακτηρισμό του συγκροτήματος σε Ιστορικό Τόπο θα κληθεί να απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού.
Αιφνίδια σπουδή για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
Ζητά από τη Μενδώνη να υπογράψει την απόφαση για την ΠΥΡΚΑΛ
Mεγαλώνει το μέτωπο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας σε ψήφισμα που εξέδωσε -θα κατατεθεί και στον πρωθυπουργό- «προτρέπει» την κ. Μενδώνη να...
Ζητά από τη Μενδώνη να υπογράψει την απόφαση για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Γιατί δεν υπογράφει την απόφαση η υπουργός Πολιτισμού;
Τι απαντά στη Μυρσίνη Ζορμπά η Λίνα Μενδώνη, η οποία ζητά από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων νέα γνωμοδότηση. Φόβους ότι με τον αποχαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των...
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Γιατί δεν υπογράφει την απόφαση η υπουργός Πολιτισμού;
ART - ΝΕΑ
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Μεθοδεύεται ο αποχαρακτηρισμός της ως ιστορικού τόπου
Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι θα φέρει με αναπομπή το θέμα στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκάλεσε αντιδράσεις από φορείς, ενώ η τέως υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά δηλώνει ότι είχε υπογράψει...
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Μεθοδεύεται ο αποχαρακτηρισμός της ως ιστορικού τόπου
ART - ΝΕΑ
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ακαδημία Πλάτωνος
Η υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτίνας του ΜέΡΑ 25, Αγγελικής Αδαμοπούλου, απέδωσε τη δυσαρέσκεια της Ακαδημίας Αθηνών σε «ανυπόστατα δημοσιεύματα».
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ακαδημία Πλάτωνος
ART - ΝΕΑ
Υπεραμύνθηκε του εισιτηρίου των 50 ευρώ η υπουργός
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απέδωσε στο «υψηλό κόστος λειτουργίας» του Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου το εισιτήριο των 50 ευρώ και εστίασε στις δαπάνες του
Υπεραμύνθηκε του εισιτηρίου των 50 ευρώ η υπουργός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας