• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.4°C
  0 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.6°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.6°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 25.6°C
  0 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.1°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.6°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.1°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  68%
Ο Δήμος Ελευσίνας εγκαλεί τη Μενδώνη για το κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ

Ο Δήμος Ελευσίνας εγκαλεί τη Μενδώνη για το κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας «προτρέπει» την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης με βάση τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), σχετικά με το χαρακτηρισμό του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου και των 12 κτιρίων του, ως διατηρητέα μνημεία.

Τα παραπάνω αναφέρει το ψήφισμα που εκδόθηκε, κατά πλειοψηφία, μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (20/11/19).  

Το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας συζήτησε εκτάκτως και με τη μορφή του κατεπείγοντος το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ, μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (κατόπιν σχετικής ερώτησης της «Εφ.Συν.») περί αναπομπής της απόφασης στο ΚΣΝΜ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μεγάλη ανησυχία για το μέλλον ενός τόπου που θεωρείται από τα σημαντικότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής και της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσαν ομάδες κατοίκων και κινήσεις πολιτών της περιοχής, που τα τελευταία χρόνια δίνουν αγώνες για να σωθεί αυτή η νησίδα γης που μπορεί να λειτουργήσει με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της Ελευσίνας ενώ συνδέεται και με τη συλλογική μνήμη καθώς στα 80 χρόνια λειτουργίας της ΠΥΡΚΑΛ, εργάστηκαν χιλιάδες άντρες και γυναίκες της πόλης και των γύρω περιοχών.

Ξεκαθαρίζει τη θέση του ο δήμαρχος

Με παρέμβασή του στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά με το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου. Δηλώνει πως δεν υπήρξε υπουργική απόφαση και πως είναι δικαίωμα της υπουργού Πολιτισμού να αναπέμψει το θέμα στο ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων) και να ζητήσει νέα γνωμοδότηση, αν και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι αυτή που ήδη υπάρχει είναι εμπεριστατωμένη και αφήνει θετικό πρόσημο στην πόλη και την ΠΥΡΚΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος αναφέρει τα παρακάτω: 

«Υπήρξε αίτημα από φορείς προστασίας της αρχιτεκτονικής βιομηχανικής κληρονομιάς και κινήσεις πολιτών της Ελευσίνας, με την οποία ζήτησαν με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος να συζητηθεί το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ, που προκλήθηκε μετά από απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, έπειτα από σχετική ερώτηση. Η τοποθέτηση της δημοτικής αρχής που έγινε από μένα στο δημοτικό συμβούλιο, εκκινεί από το γεγονός ότι δεν υπήρχε ποτέ υπουργική απόφαση. 

»Στις 5/7/2019 υπογράφηκε από την τέως υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ένα κείμενο που δεν είχε ουδεμία τυπική ισχύ διότι δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Κι όπως προβλέπεται για όλους του νόμους και για όλες τις υπουργικές αποφάσεις, ισχύουν από της δημοσιεύσεώς τους. 

»Ξεκαθάρισα στο συμβούλιο ότι δεν υπάρχει υπουργική απόφαση και να μην την επικαλούνται. Υπάρχει η γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ που τη θεωρώ εμπεριστατωμένη. Συμμετείχα στις διαδικασίες της αυτοψίας και είναι δεδομένο ότι η γνωμοδότηση αφήνει θετικό πρόσημο στην πόλη και την ΠΥΡΚΑΛ. 

»Ξεκαθάρισα επίσης ότι ο κάθε υπουργός έχει δικαίωμα να αναπέμψει ένα θέμα, να αρνηθεί οποιαδήποτε γνωμοδότηση όπως επίσης, καθένας που έχει έννομο συμφέρον έχει δικαίωμα να προβεί στις οποιεσδήποτε ενέργειες ενώπιον των δικαστηρίων.»

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας που συνήλθε την 20η -11-2019 ημέρα Τετάρτη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, σε Συνεδρίαση, παρόντος του Δημάρχου ΑΡΓΥΡΙΟΥ Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, συζήτησε κατεπειγόντως το θέμα που αφορά σε αίτημα των Κινήσεων Πολιτών (Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ΠΥΡΚΑΛ, Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας, Παραλιακό Μέτωπο, Ecoeleusis), σχετικά με τον Χαρακτηρισμό του ακινήτου της ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικού Τόπου & Κτηρίων του ως Διατηρητέων Μνημείων, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, στη συνέντευξη τύπου της 14ης/11/2019 για το ανωτέρω θέμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν του υπ'αριθμ.πρωτ.18333/19-11-2019 αιτήματος φορέων της πόλης, έπειτα δε από εμπεριστατωμένη συζήτηση, μεταξύ των μελών του όπως αυτή έχει καταγραφεί στα πλήρη απομαγνητοφωνημένα πρακτικά,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

κατά πλειοψηφία και εξέδωσε το κάτωθι

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Η με αριθμ. 21/27.06.2019 γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με την οποία χαρακτηρίζονται :

α) Ως Ιστορικός Τόπος, το βιομηχανικό Συγκρότημα του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα Ν. Αττικής

β) Ως Νεότερα Μνημεία με τον εξοπλισμό τους in situ, καθώς και της καμινάδας στο βόρειο τομέα του βιομηχανικού συγκροτήματος, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», η οποία γνωμοδότηση βασίστηκε σε επιτόπια αυτοψία και ειδική επιστημονική και εμπεριστατωμένη κρίση, έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ,

μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς μόνο θετικό αποτύπωμα, μπορεί να έχει για την πόλη μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή .

Κατά συνέπεια το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί:

α) Δε συντρέχει λόγος αναπομπής στο ΚΣΝΜ για λήψη νέας γνωμοδότησης, αφού η υπάρχουσα είναι ισχυρή, νόμιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

β) Η γνωμοδότηση συνάδει με την πάνδημη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και των επιστημονικών φορέων προστασίας της Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς (MONUMENTA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, Ελληνικό Τμήμα TICCΙΗ και ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής).

γ) Προτρέπει την κα Υπουργό Πολιτισμού να προβεί στην έκδοση απόφασης, με βάση την ισχύουσα ως άνω γνωμοδότηση και στη Δημοσίευση της στο Φ.Ε.Κ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται, σε περίπτωση έκδοσης απόφασης, διαφορετικής από τα ως άνω αναφερόμενα, (μη χαρακτηρισμού του ακινήτου ως ιστορικού τόπου και των κτηρίων του ως διατηρητέων), να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων της πόλης όπως αυτά συνδέονται και απορρέουν από την ως άνω απόφαση του

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ

Τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Αργύριο Ν. Οικονόμου για την επίδοση του παρόντος ψηφίσματος στην κα Υπουργό Πολιτισμού.

Το παρόν Ψήφισμα να αποσταλεί։

 1. Στον κ. Πρωθυπουργό
 2. Στην κα Υπουργό Πολιτισμού
 3. Στους κ.κ. Βουλευτές Τομέα Δυτικής Αττικής
 4. Στον κ. Περιφερειάρχη Αττικής
 5. Στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής
 6. Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ)
 7. Στους φορείς προστασίας της Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς (MONUMENTA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, Ελληνικό Τμήμα TICCΙΗ και ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής)
 8. Στους φορείς Κινήσεων Πολιτών (Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ΠΥΡΚΑΛ, Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας, Παραλιακό Μέτωπο, Ecoeleusis)
 9. Στον τοπικό και Ημερήσιο Τύπο

Η απόφαση έλαβε αριθμό 465/2019

 

ART - ΝΕΑ
Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
Με οριακή πλειοψηφία (5 κατά - 4 υπέρ) τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ)  δεν προχώρησαν στο χαρακτηρισμό της Πυρκάλ Ελευσίνας  σε ιστορικό τόπο.
Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
ART - ΝΕΑ
Βηματοδότης... στην «τεράστια αρρυθμία»
Με τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής που θα παρέχει συνδρομή για άμεση επίλυση ζητημάτων αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα της...
Βηματοδότης... στην «τεράστια αρρυθμία»
ART - ΝΕΑ
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
Μέχρι την Κνωσό, τους Δελφούς, το Ακρωτήρι Σαντορίνης και το Μοναστηράκι έφτασε η χάρη του γαλλικού οίκου. Το αίτημα ήταν άμεση κινηματο­γράφηση και βιντεοσκόπηση με ένα πρόσωπο για τρίλεπτο editorial φιλμ.
Παραχωρήθηκαν στον Dior με συνοπτικές διαδικασίες
ART - ΝΕΑ
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
ART - ΝΕΑ
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
Πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας