• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.4°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.2°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.2°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  7 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.9°C
  4 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.6°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 7.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  90%

Το υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας

EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εταιρεία πληροφορικής μηνύει υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού

 • A-
 • A+
Αντιδράσεις από συλλόγους αρχαιολόγων και συντηρητών

Θύελλα αντιδράσεων και καταγγελίες έχει προκαλέσει η μήνυση εναντίον τριών υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού από την εταιρεία «ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.» για ενδεχόμενη «παράβαση διατάξεων του άρθρου 242 του Ποινικού Κώδικα». Η εταιρεία είχε αναλάβει ως ανάδοχος από το 2015 το υποέργο «Ανάπτυξη εφαρμογών», ενταγμένο στο έργο «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων».

Ωστόσο με υπουργική απόφαση τον Σεπτέμβριο 2018 κηρύχθηκε έκπτωτη καθώς δεν είχε καταφέρει να παραδώσει αυτά που προέβλεπε η σύμβαση. Μάλιστα υπήρχε και η «ρητή επιφύλαξη για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο/υπουργείο Πολιτισμού εξαιτίας της μη εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου».

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά την υπουργική απόφαση και ενώ η εταιρεία δεν κινήθηκε κατά αυτής, μηνύει τους υπαλλήλους, οι οποίοι κλήθηκαν σε ανωμοτί καταθέσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο εισαγγελέας, μετά τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον τους. Πώς εμπλέκονται οι υπάλληλοι; Διαφορετικών ειδικοτήτων (αρχαιολόγος, συντηρητής και υπάλληλος του ΤΑΠΑ) είχαν οριστεί κατόπιν κλήρωσης ως τακτικά μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Εργου (ΕΠΠΕ).

Υστερα από τρεις αποτυχημένες υποβολές δύο παραδοτέων του έργου, χορηγήθηκε στην ανάδοχο -από την τότε υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου- τρίμηνη προθεσμία για τη θεραπεία των ευρημάτων που είχε καταγράψει η ΕΠΠΕ στα πρακτικά της. Με τη λήξη της προθεσμίας, η ΕΠΠΕ κλήθηκε να ελέγξει αν η εταιρεία συμπεριέλαβε τις υποδείξεις της και διαπίστωσε τη μη συμμόρφωσή της. Αυτό κατέγραψε και στα πρακτικά της οπότε με υπουργική απόφαση η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «καταδικάζει απερίφραστα την πρωτόγνωρη τακτική», συμπαρίσταται στο μέλος του και στους άλλους υπαλλήλους και σημειώνει σε ανακοίνωση: «Είναι φανερό ότι με την υποβολή αυτής της μήνυσης επιχειρείται για πρώτη φορά και απροκάλυπτα ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση συναδέλφων που συμμετέχουν σε αντίστοιχες επιτροπές παραλαβής, οι οποίοι με τις γνώσεις και την εξειδίκευσή τους καλούνται καθημερινά να φροντίζουν για την τήρηση των όρων των δημόσιων συμβάσεων, με απόλυτη συναίσθηση καθήκοντος και αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, που θυμίζει ότι το πρακτικό της επιτροπής με τις εισηγήσεις της βρίσκεται αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και σημειώνει: «...με τέτοιου είδους εξελίξεις, υπό την απειλή ποινικών διώξεων, αποδυναμώνεται η σημασία των Επιτροπών ΠΠΕ και εν γένει ο ελεγκτικός ρόλος των δημόσιων αρχών. Αν κάθε φορά κάποιος εργολάβος, που θεωρεί ότι πλήττονται τα συμφέροντά του, μηνύει εργαζομένους που εκτελούν το καθήκον τους, τότε ποιος ο λόγος να υπάρχουν Επιτροπές Παραλαβής; Πώς θα ασκήσουν τον ελεγκτικό τους ρόλο οι συνάδελφοι, όταν θα επικρέμαται ο κίνδυνος υποβολής μήνυσης από όποιον θεωρεί ότι από τις εισηγήσεις τους επέρχεται ηθική και οικονομική ζημία;».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
Ο σύλλογος καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ότι απαξιώνει την ΥΣΜΑ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την υλοποίηση των έργων στην Ακρόπολη από ιδιώτες. Στελέχη της υπηρεσίας ζήτησαν ραντεβού με την υπουργό.
Μεθοδεύεται η διάλυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης;
ART - ΝΕΑ
Στόχος να πληρωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου...
Παρά τη μεγάλη αργοπορία, το υπουργείο Πολιτισμού δεν καταφέρνει να καταβάλει και τη μισθοδοσία του Αυγούστου. Για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις προειδοποιεί ο Σύλλογος Σπουδαστών...
Στόχος να πληρωθούν στις 13 Σεπτεμβρίου...
ART - ΝΕΑ
Απλήρωτοι συμβασιούχοι σε όλη την επικράτεια
Οι αρχαιολογικοί χώροι έμειναν ανοιχτοί για την πανσέληνο του Αυγούστου επειδή τους φύλαξαν και τους φρόντισαν οι συμβασιούχοι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται απλήρωτοι.
Απλήρωτοι συμβασιούχοι σε όλη την επικράτεια
ART - ΝΕΑ
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
Την αστερόσκονη που επιχειρεί να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού, διαλύει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ που κάνει λόγο για «πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις», τις οποίες προωθεί το υπουργείο...
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
ART - ΝΕΑ
Χωρίς θέρμανση τα φυλάκια στην Ακρόπολη
Ποδαρικό με γκρίνιες στο υπουργείο Πολιτισμού. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φύλαξης Αρχαιοτήτων προειδοποίησε για στάση εργασίας, αν η πολιτική ηγεσία δεν επιλύσει άμεσα ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας...
Χωρίς θέρμανση τα φυλάκια στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Στο πειθαρχικό 20 υπάλληλοι
Παραπέμπονται για την υπόθεση των παραποιημένων παραστατικών της μεταφορικής εταιρείας που είχε χρεώσει το Δημόσιο πάνω από μισό εκατ. ευρώ.
Στο πειθαρχικό 20 υπάλληλοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας