• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 30.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 30.4°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.4°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.5°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 31.5°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  60%

Ασκός με βάση και ταινιωτή διακόσμηση. Αριστερά, κτίρια, μέρος της Ακρόπολης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκαλύπτονται τα μυστικά της

 • A-
 • A+

Σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα από την περίοδο ακμής του μυκηναϊκού πολιτισμού (περ.1250 π.Χ.) ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές στην ακρόπολη του Γλα στη Βοιωτία.

Είναι η μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη - επταπλάσια σε έκταση από τις Μυκήνες-, μια απόκρημνη νησίδα που βρίσκεται στο μέσον του πιο μακρινού βορειοανατολικού σημείου της Κωπαΐδας. Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. και η εγκατάσταση έγινε συγχρόνως με τα έργα αποστράγγισης της λίμνης, ενώ η χρήση της ορίζεται μόνο κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, για περίπου 100 έτη.

Υστερα από είκοσι χρόνια παύσης, οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2018 από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό τη διεύθυνση της δρος Ελενας Κουντούρη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, και διενεργούνται στο πλαίσιο πενταετούς αρχαιολογικού προγράμματος επιφανειακής, γεωφυσικής και ανασκαφικής έρευνας (2018-2022).

Η μυκηναϊκή ακρόπολη έχει ερμηνευθεί από τον αείμνηστο Σπύρο Ιακωβίδη (αρχαιολόγος με τεράστια συμβολή στη μελέτη του μυκηναϊκού πολιτισμού) ως οχυρό και οικονομοτεχνικό κέντρο λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων και ως σταθμός συγκέντρωσης και επεξεργασίας της αγροτικής παραγωγής της περιοχής.

Ωστόσο, η προνομιακή θέση που της παρείχε απεριόριστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις και γρήγορη πρόσβαση στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο διευκολύνοντας τις θαλάσσιες επικοινωνίες, τα κυκλώπεια τείχη, αλλά και το τεράστιο μέγεθός της, οδήγησαν τους επιστήμονες στην επανεκκίνηση των ανασκαφών, προκειμένου να κατανοήσουν ποιος ήταν ο ρόλος του Γλα στο πολιτικό περιβάλλον της ανακτορικής βόρειας Βοιωτίας και κυρίως τη σχέση του με τη Θήβα και τον Ορχομενό.

«Είναι η μεγαλύτερη μυκηναϊκή ακρόπολη που έχουμε και μέχρι τώρα φαινόταν πολύ αραιοκατοικημένη. Είχαμε έναν κεντρικό περίβολο με σημαντικά κτίρια και όλος ο υπόλοιπος χώρος, γύρω στα 200 στρέμματα, φαινόταν ότι δεν είχε κατοικηθεί», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η κ. Κουντούρη.

«Σαν να οχύρωσαν οι Μυκηναίοι μια τεράστια περιοχή, κατασκεύασαν κυκλώπειο τείχος και τελικά κατοίκησαν ένα πολύ μικρό τμήμα της. Ευθείς εξαρχής αυτό φάνταζε λίγο περίεργο. Το είχε πει βέβαια ο Σ. Ιακωβίδης, που είναι από τους πατέρες της μυκηναϊκής αρχαιολογίας, ωστόσο χρειαζόταν επανεξέταση και, υπό το πρίσμα των γενικότερων ερευνών που κάνουμε στην περιοχή της Κωπαΐδας, ξεκίνησαν οι ανασκαφές. Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει μια τέτοια σημαντική θέση, οχυρωμένη με κυκλώπεια τείχη σε τεράστια έκταση; Είναι ανάκτορο; Είναι δευτερεύον ανακτορικό συγκρότημα; είναι τα ερωτήματα που διερευνούμε».

Οι ανασκαφές της διετίας 2018 - 2019 έφεραν στο φως πέντε νέα οικοδομικά συγκροτήματα, όπου, εκτός από αγγεία αντιπροσωπευτικά της μυκηναϊκής περιόδου (ψευδόστομοι αμφορείς, σκύφοι, υδρίες, κύλικες, ασκοί, μαγειρικά σκεύη κ.ά.), βρέθηκαν θραύσματα τοιχογραφιών, μολύβδινα αγγεία, τμήματα από ανθρωπόμορφα μυκηναϊκά ειδώλια κ.ά.

Στην έρευνα του 2019 (24 Ιουνίου - 14 Ιουλίου) προχώρησε η αποκάλυψη του μνημειακού συγκροτήματος («Ν» ονομάζεται ενδεικτικά) και ξεκίνησαν οι έρευνες σε άλλα τρία νέα κτίρια. Μεταξύ των κινητών ευρημάτων ξεχωρίζουν φύλλα και κομμάτια μολύβδου μεγάλων διαστάσεων, μυκηναϊκά αγγεία με γραπτή διακόσμηση και το ιδιαίτερο εύρημα, ένας ακέραιος διπλός πέλεκυς από χαλκό.

«Βρήκαμε χώρους με διαφορετικούς χαρακτήρες αποθηκευτικούς, εργαστήρια ή κάποιους που μοιάζουν με εργαστήρια. Εκεί βρέθηκε και ο διπλούς πέλεκυς. Είμαστε σε πρώιμο στάδιο για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα», λέει η κ. Κουντούρη, που δηλώνει «πολύ ευχαριστημένη» από την πορεία της ανασκαφής και τα ευρήματα.

«Το σημαντικό είναι ότι αρχίζουν να αποκαλύπτονται σιγά σιγά πολλά κτίρια, ανατρέποντας την άποψη της αραιοκατοικημένης περιοχής. Η χρήση του Γλα θεωρούμε ότι σίγουρα συνδέεται με τον Ορχομενό και τα αποστραγγιστικά έργα, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο και ψάχνουμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι. Η ανασκαφή γίνεται με επιστημονικό τρόπο από διεπιστημονική ομάδα πολλών ειδικών, που όλοι προσφέρουν τα μέγιστα, γιατί μια έρευνα δεν την κάνει ποτέ μόνος του κανείς», καταλήγει η κ. Κουντούρη και στην ερώτησή μας «να αναμένουμε εκπλήξεις;», απαντάει «Η γη είναι απρόβλεπτη. Νομίζω ότι ο βράχος κρύβει πολλά... εξάλλου μόλις ξεκινήσαμε».

Το ανασκαφικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από πλήθος φορέων και εργάζονται σ’ αυτό πολλοί επιστήμονες και φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»
Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον Άγγελος Χανιώτης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αρχαία στη Θεσσαλονίκη και τη διαχείριση των μνημείων.
«Η κ. Μενδώνη είναι εκτελεστικό όργανο πολιτικής για την οποία την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»
ART - ΝΕΑ
Και νέα «ισχυρή» προσφυγή στο ΣτΕ
Αίτηση ακύρωσης της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου κατέθεσαν στο ΣτΕ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.
Και νέα «ισχυρή» προσφυγή στο ΣτΕ
ART - ΝΕΑ
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
Πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
ART - ΝΕΑ
Εμφαση στα κτίρια της ρωμαϊκής περιόδου
Για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες η υπ. Πολιτισμού βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε προωθείται η ανάδειξη της ρωμαϊκής φάσης του χώρου.
Εμφαση στα κτίρια της ρωμαϊκής περιόδου
ART - ΝΕΑ
Το μεγαλείο του ιερού του Απόλλωνα
Νέα στοιχεία έφερε στο φως η φετινή περίοδος (3/5/19 έως 5/7/19) της συστηματικής ανασκαφής στο νησί Δεσποτικό – θέση Μάντρα, δυτικά της Αντιπάρου. Διαφωτίζεται έτσι η εικόνα των ειδικών για την αρχιτεκτονική...
Το μεγαλείο του ιερού του Απόλλωνα
ART - ΝΕΑ
Καταδύσεις σε ένα μουσείο του βυθού
Με αφετηρία το σημαντικότερο ναυάγιο της Κλασικής Περιόδου, το οποίο εντοπίστηκε το 1985, προχωρούν οι εργασίες, ώστε να λειτουργήσουν πιλοτικά το 2020 οι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή Παγασητικού -...
Καταδύσεις σε ένα μουσείο του βυθού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας